Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Κρύφτηκε πίσω από νέες παροχές, επενδύσεις...


...και Rafale... 

 Τις επιλογές της κυβέρνησής του σε όλα τα θέματα της πολιτικής ατζέντας υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας, παράλληλα, επίθεση στην αντιπολίτευση επειδή του… άσκησε κριτική.

 Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε την πεπατημένη της επιπλέον παροχολογίας ανακοινώνοντας νέα μέτρα για τους επαγγελματίες που δεν θα εργαστούν στις γιορτές. 

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, εκείνες που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους στις γιορτές (λιανεμπόριο και εστίαση) μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. 

 Παράλληλα, μιλώντας για την επιστρεπτέα προκαταβολή δήλωσε ότι αυτή παραμένει με κατώτατο όρο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, ακόμη το γνωστό αφήγημα περί πληθώρας επενδύσεων κάνοντας ονομαστική αναφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν Microsoft και Pfizer, ενώ ανέφερε ότι αύριο θα υπάρξει μια σημαντική ανακοίνωση ξένης εταιρείας για επένδυση στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. 

Μίλησε, ακόμη και για τα γαλλικά Rafale ανακοινώνοντας ότι σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία για παραλαβή 18 μαχητικν αεροσκαφών. «Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας» υποστήριξε.

 Μιλώντας για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «παρά την εγγενή αβεβαιότητα της εποχής είναι ένα ακόμη τολμηρό βήμα για τον μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας. Αυτή η χρόνια εκκρεμότητα μετατρέπεται σε επίκαιρη αναγκαιότητα. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα σαφές μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις δυνάμεις της έναν νέο πλούτο που θα κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους» 

 «Η μείωση των ανισοτήτων είναι κεντρική επιλογή αυτής της παράτασης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει «είναι μια δυναμική εξίσωση, η εκτέλεσή του συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο αναπτυξιακός προσδιορισμό εξαρτάται από την έξοδο από αυτή. Αποτελεί μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση μέχρι τώρα. Χωρίς τις πρωτοβουλίες του 2020 το 2021 θα είχε ξεκινήσει με πολύ βαθύτερη ύφεση και με λιγότερες θέσεις εργασίας».

Ο πρωθυπουργός αρίθμησε μια σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησής του την εποχή της πανδημίας κάνοντας λόγο για τρεις βασικές προτεραιότητας: τη θωράκιση του ΕΣΥ, τη φροντίδα εργαζομένων και ανέργων και τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως όλα αυτά έγιναν χωρίς κανέναν νέο φόρο. 

 Παραδέχθηκε ότι υπήρξε μείωση εισοδήματος, αλλά άμεσα επέστρεψε στο γνωστό αφήγημα περί προτεραιότητας στην διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επιστροφή των αναδρομικών προς συνταξιούχους. 

Απαντώντας στην κριτική για την αναθεώρηση των προβλέψεων επισήμανε «υπήρξε έστω μια χώρα που δεν αναθεώρησε τις προβλέψεις της εν μέσω πανδημίας; Να συγκρίνετε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, εξαρτημένης από τον τουρισμό, με την απόδοση άλλων χωρών του Νότου με χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Τρεις μονάδες παραπάνω ύφεση έχει η Ισπανία». 

Κλιμακώνοντας την επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε «αυτό που διαπιστώνεται ακόμη και στις Βρυξέλλες αμφισβητείται εδώ είτε από κάποιους κοντόφθαλμους είτε κακοπροαίρετους . Και για τις χαμένες θέσεις εργασίας δεν λέτε την αλήθεια. Η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε χώρες με τις λιγότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Είμαστε ένα από τα ελάχιστα κράτη που η ανεργία είναι μικρότερη τον Σεπτέμβρη του 2020 σε σχέση με τον Σεπτέμβρη του 2019». 

Ανεπίτρεπτη ανευθυνότητα στα εθνικά θέματα

 Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει και στην κριτική για το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα και ανευθυνότητα. Υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις που αποτυπώνονται στα συμπεράσματα είναι σαφέστερες από ποτέ και υπέρ των δικαίων Ελλάδας και Κύπρου», όμως έσπευσε να πει ότι στις Συνόδους Κορυφής «δεν επικρατούν ποτέ οι εθνικές επιλογές με τρόπο απόλυτο, αλλά η κοινή συνισταμένη των προτεραιοτήτων του συνόλου των κρατών για αυτό και η ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώνεται με αργούς ρυθμούς». «Η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνει. Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή σημαντικών κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Χαιρετίζουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ αυτή την απόφαση. Δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι όλο και πιο απομονωμένη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, το έχει πει τουλάχιστον δέκα φορές. Κεντρικός σκοπός είναι να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας, να πέσουν οι τόνοι, η απειλή κυρώσεων είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία, με τα δικά της βήματα σε μια αλλαγή συμπεριφοράς». 

 Απάντησε, ακόμη, στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τις επαφές του καλοκαιριού λέγοντας «μου έκανε εντύπωση που είπατε ότι δήθεν δεν χειρίστηκα καλά τη σχέση μας με τη Γερμανία. Το 2019 πήγα στο Βερολίνο κύριε Τσίπρα όχι το 2020. Τι άλλο να σας πω; Τα λόγια δεν περιγράφουν τον βαθμό ανευθυνότητάς σας. Εάν απολύσετε τους λογογράφους σας εγγυώμαι ότι θα ενταχθούν στο ταμείο σε στήριξη». Κατηγόρησε, ακόμη, τον ΣΥΡΙΖΑ για «πατριωτισμό με ξένα κόλυβα» αναφορικά με το «παρών» που θα ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις αμυντικές δαπάνες. «Λυπάμαι πραγματικά που το κόμμα σας και εσείς προσωπικά όταν έρχεστε και μας καλείτε να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία δεν τολμάτε. Δεν υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Ποια είναι η εξήγηση που δίνετε για αυτό; Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς και από την άλλη αδράνεια;» είπε χαρακτηριστικά. 

 Βάφτισε «ελευθερία» την επιχείρηση εμβολιασμού  
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην επικείμενη έναρξη του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα προστασίας και η μάσκα θα παραμείνουν σε ισχύ για αρκετό καιρό και μετά τον εμβολιασμό. Ανακοίνωσε ότι η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό θα ονομάζεται «Ελευθερία» και κάλεσε το πολιτικό σύστημα να την στηρίξει.... 

Πηγή:efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)