Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Ανασχηματισμός: Παρασκήνιο, προσδοκίες και στόχοι

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλη Τριανταφύλλου

 

Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες και οι στόχοι. 

Πολλοί λένε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι εκλογικό. Αυτό μένει να φανεί, αν και η κυβέρνηση το διαψεύδει.

Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο πολιτικό από το προηγούμενο, υπό την έννοια ότι η ζυγαριά γέρνει προς τα πολιτικά στελέχη που «αβγάτισαν» στη νέα κυβέρνηση, σίγουρα πιο «γαλάζιο» αφού διατηρήθηκαν μεν οι κεντρώοι, αλλά δεν εισήλθαν άλλα πρόσωπα προσερχόμενα από τον χώρο, είναι πιο ισορροπημένη γεωγραφικά, καθώς εκπροσωπούνται πολύ περισσότερες περιφέρειες απ ό,τι στην πρώτη κυβέρνηση και βέβαια σχετικά ανώδυνος γιατί δεν διαταράσσονται οι βασικές ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και άρα, οι κεντρικοί στόχοι των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διατήρηση του κεντρικού «κορμού» της κυβέρνησης σηματοδοτεί ότι ο απολογισμός των 18 πρώτων μηνών είναι θετικός. Ταυτοχρόνως, όμως, εμπεριέχει διορθωτικές κινήσεις σε τομείς που υπήρξαν αστοχίες, λάθη και καθυστερήσεις αλλά και ενίσχυση τομέων με νέες αρμοδιότητες που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του σχεδιασμού για το 2021.

Κατά τις ίδιες πηγές, η είσοδος αρκετών νέων στελεχών, 11 στον αριθμό, σε συνδυασμό με τις συνολικά 6 μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών και την αναβάθμιση δύο Γενικών Γραμματέων σε θέσεις υφυπουργών δείχνει τη βούληση του πρωθυπουργού να δοκιμαστούν οι νεότεροι και οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι να ενισχύσουν κρίσιμους τομείς κυβερνητικής δράσης.

Πάντα κατά το Μέγαρο Μαξίμου, ο χθεσινός ανασχηματισμός αναδεικνύει τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της συγκυρίας, με βασικότερη όλων την προώθηση μεταρρυθμίσεων, που οδηγούν σε ανάπτυξη.

Βεβαίως, όπως μετά από κάθε ανασχηματισμό, στο εσωτερικό της Κ.Ο δεν λείπει η μουρμούρα, τόσο από εκείνους που περίμεναν να ακούσουν το όνομά τους στις χθεσινές ανακοινώσεις από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Ταραντίλη, όσο και από όσους ανέμεναν έναν πιο ευρύ, ακόμα και δομικό ανασχηματισμό και αντ αυτού είδαν ένα ακόμα μεγαλύτερο κυβερνητικό σχήμα, με ένα και δύο υφυπουργεία κάτω από κάθε υπουργό.

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτή την κριτική είναι ότι σύμφωνα και με όλες τις δημοσκοπήσεις, η εικόνα της κυβέρνησης επιβραβεύεται από την κοινωνία και άρα δεν χρειαζόταν ριζική αναδόμηση, ενώ τυχόν δομικός ανασχηματισμός πιθανότατα θα προκαλούσε καθυστερήσεις στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, σε μία κρίσιμη στιγμή που η διαχείριση της πανδημίας δημιουργεί πλείστες όσες προκλήσεις.

Οσο για τον μεγάλο αριθμό υφυπουργών, από την κυβέρνηση απαντούν ότι αυτό θα βοηθήσει στην ταχύτερη προώθηση κρίσιμων ζητημάτων μέσω του μοιράσματος αρμοδιοτήτων, αλλά και την αμφίδρομη επικοινωνία της κυβέρνησης με τους πολίτες.

Στη σκέψη, όλων, πάντως, η παρουσία 11 νέων βουλευτών, προερχόμενων, μάλιστα, από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου, παρ ότι το διαψεύδει, διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις, μέσα στο 2021.

Εσωκομματικές τριβές, πάντως, δεν αναμένονται, καθώς η μόνη αποχώρηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά είναι αυτή του κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, όμως, πιθανότατα θα είναι ο νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ. Αντιθέτως, η δεύτερη αποχώρηση, αυτή του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου προκαλεί μεν αρκετά ερωτήματα σε πολλούς, αλλά δεν συνδέεται με πιθανές ενδοκομματικές ισορροπίες καθώς προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο.

Τελευταία τροποποίηση στις Ιαν 05, 2021

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)