Υπουργείο Τουρισμού: «Κατάσχει» Ιαματικές Πηγές και τουριστικές υποδομές που ανήκουν σε ΟΤΑ
Έντονες αντιδράσεις από δήμους και ΣΔΙΠΕ
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Τουρισμού να προχωρήσει στην κατάσχεση Ιαματικών Πηγών και παρακείμενων τουριστικών εγκαταστάσεων, που σήμερα ανήκουν σε δεκάδες Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, με τη δημιουργία μιας νέας Ανώνυμης Εταιρίας που θα αναλάβει τη κοινή διαχείριση και αξιοποίηση τους.Χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η παραμικρή διαβούλευση με τους 50 και πλέον δήμους σε όλη την χώρα, που λειτουργούν στα όριά τους Ιαματικές Πηγές με σχετικές υποδομές, το υπουργείο Τουρισμού προχωράει στην καταχρηστική αρπαγή των περιουσιακών τους στοιχείων με τη δημιουργία της Α.Ε. «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας - ΙΠΕ Α.Ε.». Η εν λόγω Α.Ε. θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων, μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που σήμερα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο όχι μόνο του δημοσίου αλλά και οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κίνηση του υπουργείου Τουρισμού, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους Ο.Τ.Α. στα όρια των οποίων λειτουργούν Ιαματικές Πηγές και διαθέτουν σχετικές υποδομές, ενώ ομόφωνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την «υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων» δεκάδων δήμων της χώρας.
«H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το υπουργείο Τουρισμού, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΣΔΙΠΕ, επισημαίνοντας πως η σύσταση της συγκεκριμένης Α.Ε. «πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τ.Α., ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών»
Τα τελευταία χρόνια, οι δήμοι έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί Ο.Τ.Α. μάλιστα, βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους.
Ο ΣΔΙΠΕ στην ανακοίνωσή του, καλεί τους δήμους – μέλη του, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και τις Περιφέρειες της χώρας να λάβουν δημόσια θέση κατά των προθέσεων του υπουργείου Τουρισμού. Παράλληλα καλούν τηνΤ Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ν’ απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού, καθώς : «η συμμετοχή της στην Α.Ε. δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων».
Ήδη πολλοί δήμαρχοι, μέλη του ΣΔΙΠΕ, έχουν αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να παρέμβει προκειμένου να μην προχωρήσει η αρπαγή σημαντικών περιουσιακών τους στοιχείων, που αποτελούν πυλώνα τοπικής ανάπτυξης για τις περιοχές τους.
Εντάξει το θέμα είναι να ανησυχεί ο πρώην. Όλοι εμείς είμαστε ήσυχοι. Μόνο αυτός ανησυχεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση ο δήμαρχος ότι και να κάνει μάταιο θα είναι.
Όπως πουλήθηκαν τόσες άλλες επιχειρήσεις έτσι θα πάει κ αυτή.
Μόνο άμα ανησυχεί ο πρώην μπορεί κάτι να γίνει.
Ola.se.idiotes.gustaro.kuli.partu.ke.ta.sovraka.
ΑπάντησηΔιαγραφή