Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Νέο «λογαριασμό» στην κυβέρνηση φέρνει η Μήδεια

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλη Τριανταφύλλου

 

Το ναυάγιο του επιτελικού κράτους και οι απίστευτες παραλείψεις στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Με φόντο τον κορονοϊό και την αγωνία για την πορεία της πανδημίας, κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται από χθες αντιμέτωποι με τις συνέπειες ενός πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας, οι οποίες έχουν και κοινωνικό αντίκτυπο, αφού πάνω από 29 περιοχές και 250.000 νοικοκυριά διαβιούν στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα - σε μερικές περιοχές και χωρίς νερό.

Ταυτοχρόνως, μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο, θα πρέπει να γίνει η καταγραφή των εκτεταμένων ζημιών που υπάρχουν κυρίως στις βόρειες περιοχές της Αττικής αλλά όχι μόνο, καθώς και στις καλλιέργειες ανά την επικράτεια. Που σημαίνει ότι μετά τον Ιανό, έρχεται ένας ακόμα «λογαριασμός» ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί από το οικονομικό επιτελείο που έναν χρόνο τώρα μετράει κυρίως έξοδα.

Η κατάσταση στην Αττική, προκάλεσε ένα νέο, σφοδρό κύμα αντιπαράθεσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης, με τη δεύτερη να χρεώνει στην κρατική μηχανή έλλειψη αντανακλαστικών και κατάλληλης προετοιμασίας λόγω του γεγονότος ότι η κακοκαιρία είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους έγκαιρα, ενώ είναι προφανής η αγωνία που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες και η διαβιωση χωρίς ηλεκτρικό και νερό προκαλεί δικαιολογημένη ένταση. Ενδεικτική ήταν η ανάρτηση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι είναι 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό και 12 ώρες χωρίς νερό στην Εκάλη.

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν πολλά προάστια στην Αττική, οδήγησε χθες το βράδυ την κυβέρνηση να ζητήσει και τη συνδρομή του στρατού στην προσπάθεια ανοίγματος δρόμων, απεγκλωβισμού αυτοκινήτων από κομμένα δέντρα αλλά και ηλικιωμένων, ευπαθών πολιτών και παιδιών από περιοχές χωρίς ρεύμα.

Αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, συνεργεία του στρατού και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, ξεκίνησαν να συμβάλουν στην αποκατάσταση του μεγάλου προβλήματος με την ηλεκτροδότηση στην Αττική, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι συνολικά 29 περιοχές. Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, αφήνουν καθαρά να εννοηθεί ότι το έργο της αποκατάστασης θα πάρει χρόνο και η ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών θα συνεχιστεί.

Οπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, στις 07.45 σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στο κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με αρμόδιους κρατικούς παράγοντες αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΔΗΕ και της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου  να αποτιμηθεί η πορεία αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί ακόμα ο Διεθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Κολυδάς και ο Γενικός Διεθυντής της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που επειδή χιόνισε μένει χωρίς ρεύμα το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο στην Πεντέλη, είναι η πρώτη φορά που μια κακοκαιρία αφήνει 12 ώρες όχι μόνον χωρίς ρεύμα αλλά και χωρίς νερό τον Χολαργό, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, τη Φιλοθέη και την Ηλιούπολη, και είναι μάλλον από τις σπάνιες φορές που οι εργαζόμενοι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας ανακάλυψαν το πρωί ότι δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους διότι επί ώρες έμειναν εκτός λειτουργίας ακόμη και τα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

Πιθανώς να είναι και η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει εγγράφως τους υπαλλήλους του ότι… ξέμεινε από αλάτι και τους καλεί να προσέχουν για την σωματική τους ακεραιότητα προσερχόμενοι στην δουλειά τους.

Σίγουρα όμως, είναι η πρώτη φορά που η περιφέρεια Αττικής έχει αφήσει επί 24 ώρες θαμμένη στο χιόνι την Μαραθώνος και την Θησέως, αλλά ο περιφερειάρχης Αττικής παίρνει δύο γκρέιντερ για να ξεχιονίσουν την πλατεία Συντάγματος και φωτογραφίζεται ως επιτελάρχης στον Αγνωστο Στρατιώτη. Και, επίσης σίγουρα, δεν είναι η τελευταία φορά που το επιτελικό κράτος ναυαγεί μέσα στον ίδιο τον αυτοθαυμασμό του…

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)