Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Χημικά και προσαγωγές μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη - Συλλαλητήριο

 

Οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου το απόγευμα της Πέμπτης (11/02), ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό. Αστυνομικοί με μοτοσικλέτες αναζητούν τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια και ήδη έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές.

Μετά το συλλαλητήριο των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, με συγκέντρωση στη πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και πορεία που κατέληξε στο κέντρο της πόλης ολοκληρώθηκε η φοιτητική κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα, πολλοί από τους οποίους πέταξαν μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας, που είχαν κλείσει την οδό Εγνατία, στο ύψος της ΕΥΑΘ. Αρχικά, έκλεισαν με κάδους την Εγνατία, ενώ ακολούθησε κυνηγητό μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους. Η Αστυνομία απάντησε με περιορισμένη χρήση χημικών. Οι συγκεντρωθέντες κινήθηκαν έπειτα προς την Αγίας Σοφίας.

Αναλυτικότερα, οι διαδηλωτές- μέλη φοιτητικών παρατάξεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του σχήματος των ΕΑΑΚ, του ΠΑΜΕ, σωματείων εκπαιδευτικών και αγωνιστικών ενώσεων- ξεκίνησαν την πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη έφτασαν στο διοικητήριο (ΥΜΑΘ) όπου φώναξαν συνθήματα ενάντια στο νομοσχέδιο. Στη συνέχεια μέσω της οδού Αγίου Δημητρίου επέστρεψαν στην πλατεία Δικαστηρίων.

Οι αντιδράσεις τους επικεντρώθηκαν στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την πανεπιστημιακή φύλαξη από την αστυνομία, το πειθαρχικό δίκαιο, το όριο φοίτησης και τον νέο τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής.

Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)