Στον δρόμοι οι καλλιτέχνες, ζητούν να μην περάσει ο «τρομονόμος» στην Τέχνη και να στηριχθεί ο κλάδος τους.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι νέες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στον «τρομονόμο» που προωθείται και την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει.
Καταγγέλλουν μηδενική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και εναντιώνονται στην ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα») που συζητείται στη Βουλή και η οποία, τονίζουν πως θα επιφέρει λογοκρισία και διώξεις στον κλάδο - και όχι μόνον.
Το συλλαλητήριό τους, το οποίο στηρίζουν πολλά σωματεία από τον χώρο του Πολιτισμού, εκκίνησε από τα Προπύλαια στις 12:00 και θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα κατατεθούν τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου.
Κατόπιν, η πορεία θα προχωρήσει προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, προκειμένου να κατατεθεί το ψήφισμα των καλλιτεχνών περί απόσυρσης του άρθρου 8 από το «νομοσχέδιο Λιβάνιου».
«Τρομονόμος» στην Τέχνη
Η επερχόμενη ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, προβλέπει διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τον «τρομονόμο» (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα).
Οι καλλιτέχνες τονίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα ανοιχθεί ο δρόμος της λογοκρισίας στην Τέχνη, καθώς και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
Η Οδηγία αναφέρει πως για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD) «οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκίνηση βίας ή μίσους που απευθύνεται σε ομάδες ή σε μέλη ομάδας που βασίζονται σε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η δημόσια πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος απαγορεύεται επίσης».
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταδίκασε απερίφραστα το άρθρο 8, αναφέροντας πως πολύ σύντομα ενδέχεται να δούμε ποινές και διώξεις σε καλλιτέχνες για τα έργα τους, με το πρόσχημα υποκίνησης σε βία ή μίσος και φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις ευρωπαίων καλλιτεχνών που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.
Χθες, ο Σύλλογος συγκέντρωσε υπογραφές κατά της εφαρμογής του «τρομονόμου» από καλλιτέχνες του χώρου της μουσικής, τις οποίες θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή.
Το κείμενο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το οποίο προσυπογράφουν και υιοθετούν πολλά καλλιτεχνικά σωματεία της Ελλάδας:
«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του ‘’τρομονόμου’’ στην Τέχνη μας!
Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή - ψηφίζεται στις 11/02 - , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα (‘’ν/σ Λιβάνιου’’, πρώην ‘’Πέτσα’’).
Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β - κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό - καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη ‘’να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα’’.
Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.
Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε ‘’Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και ‘’ωραιοποίηση της τρομοκρατίας’’!!
Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!
Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για ‘’δημόσια απειλή’’ μέσω διαδικτύου.
Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα ‘’αδικήματα γενικής διακινδύνευσης’’, ‘’κατά της κοινής ειρήνης’’. Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!
Με βάση το ‘’νομοσχέδιο Λιβάνιου’’, πρώην ‘’Πέτσα’’, το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.
Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ‘’νομοσχέδιου Λιβάνιου’’, πρώην ‘’Πέτσα’’»!
«Against Art Censorship»
Εν τω μεταξύ, οι καλλιτέχνες αντιδρούν στον «τρομονόμο» και τη λογοκρισία στην Τέχνη με διάφορους τρόπους στα social media, είτε υιοθετώντας και κοινοποιώντας την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, είτε με αναρτήσεις τους και δημοσιεύσεις τραγουδιών.
Παράλληλα, οι καλλιτέχνες προσθέτουν στην εικόνα του προφίλ τους στο Facebook το υδατογράφημα «Against Art Censorship» (Κατά της λογοκρισίας τέχνης)
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου