Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Κορονοϊός: Αυξητική τάση σε κρούσματα και νοσηλείες παιδιών

Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού που σχετίζονται με παιδιά. Τι αναφέρει η πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κα Σοφία Σάνι.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στα τηλεφωνήματα γονέων προς τους παιδιάτρους για εμπύρετα και άλλα συμπτώματα, για παράδειγμα του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος. Αλλά ειδικά στα παιδιατρικά περιστατικά υπάρχει σύγχυση γιατί δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται αν δεν υπάρχει εξέταση PCR».

Αυτό αναφέρει μιλώντας στο iEidiseis.gr η πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Σοφία Σάνι. Και τα λεγόμενα της επιβεβαιώνονται από τα όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του «Αγία Σοφία», Αθ. Μίχος με τις νοσηλείες παιδιών με COVID-19 να έχουν αυξηθεί κατά 11% μέσα σε λίγες ημέρες.

Ρωτήσαμε την έμπειρη παιδίατρο αν τα παιδιά συνεχίζουν να είναι ασυμπτωματικά ή να νοσούν πολύ ήπια από τον κορονοϊό (ειδικά το νέο στέλεχος της Βρετανίας) και μάς απάντησε ότι «βλέπουμε από επίσημες στατιστικές ότι τα παιδιά συνεχίζουν να νοσούν ελαφρά αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα για την ιχνηλάτηση».

Όπως μάς ενημέρωσε μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων είχε αποστείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε όταν εντοπίζεται κάποιο κρούσμα σε μαθητή, να γίνεται ιχνηλάτηση στις στενές επαφές του. «Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έτσι τώρα έχουμε ένα νούμερο παιδιών με θετικό PCR που είναι σίγουρα μεγαλύτερο αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο ακριβώς...», προσθέτει.

Και κάτι ακόμα: Κατά την κυρία Σάνι, πλέον δεν υφίσταται μόνο η μεταφορά του κορονοϊού από το περιβάλλον προς το παιδί, αλλά και από τα παιδί προς το οικογενειακό του περιβάλλον, «με μαθητές που κόλλησαν τον ιό στο σχολείο και τον μεταφέρουν στο σπίτι».

Η παιδίατρος επισημαίνει ότι τα σχολεία άνοιξαν με τις ίδιες συνθήκες που λειτουργούσαν και στις αρχές του περασμένου έτους, χωρίς πρόσθετα μέτρα προφύλαξης, όπως είναι τα λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και η εκ περιτροπής διδασκαλία. «Εμείς θέλουμε ανοιχτά τα σχολεία διότι συντελούν στην καλή ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά οι γεμάτες αίθουσες δεν βοηθούν», μάς εξηγεί.

Και κάπως έτσι, με την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ήταν μονόδρομος το κλείσιμο των σχολείων. «Αν γινόταν στοχευμένα η ιχνηλάτηση κάθε νέου κρούσματος, θα είχαμε πιο καθαρή εικόνα που οδηγεί το κάθε κρούσμα», προσθέτει η κυρία Σάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)