Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Νίκος Παρούτογλου Τα δύσκολα ΄έρχονται από το μέλλον


 

- Οι απόψεις  του  , γραπτές (συνοπτικά) όπως αποτυπώθηκαν στην Γ.Σ. της επιχείρησης των Λουτρών σχετικά με το σχέδιο νόμου περί σύστασης ΙΠΕ.

«Εγώ δε θα μπω στη διαδικασία να κάνω ιστορική αναδρομή. Μου αρέσει να μελετάω το παρελθόν αλλά με ενδιαφέρει κυρίως το μέλλον…

Καταρχάς πριν τοποθετηθώ, θα ήθελα να εκφράσω μερικές απόψεις , έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ, αυτό το σχέδιο νόμου.

Πρώτον δε βλέπω να προκύπτει από κάπου, ότι οι δήμοι πρέπει να λάβουν απόφαση σχετικά με την σύσταση ή όχι , αυτής της εταιρίας . Συνεπώς θεωρώ κ Δήμαρχε , ότι θέσατε με τέτοιο τρόπο το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, ώστε για ακόμη μία φορά να προσπαθήσετε να γίνετε «ήρωες», «σώζοντας» τα Λουτρά.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι, ότι σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 8, στην ΙΠΕ δύνανται να μεταβιβάζονται , να παραχωρούνται κ.λπ., περιουσιακά στοιχεία. Κατ’ επέκταση θεωρούμε προαιρετική την παραχώρηση και όχι υποχρεωτική .

Το τελευταίο που θα αναφερθώ, είναι μια ανάλυση με οικονομικούς όρους για το πώς έμμεσα δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των Λουτρών και μάλιστα με όρους κάκους και όχι «η εθνικοποίηση» όπως αναφέρει το ψήφισμα. Ενώ μας λένε, ότι το Ελληνικό δημόσιο θα κατέχει τουλάχιστον το 50% της ΙΠΕ , δεν μας λένε ποιος θα κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό. Διότι ορίζεται, πως αρχικά το δημόσιο θα εισέλθει στην ΙΠΕ με ποσοστό 80% και η ΚΕΔΕ με 20% , με τις μετοχές αυτές να μη μεταβιβάζονται. Δε θα έπρεπε να αναφέρεται και ποιο είναι το κατώτατο ποσοστό που θα κατέχει η ΚΕΔΕ? Γιατί αυτό που έχει αξία εδώ, είναι πως με μια τεχνητή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία δεν θα συμμετέχουν το Ελληνικό Δημόσιο και η ΚΕΔΕ θα καταφέρουν κάποιοι να μπουν από το «παράθυρο» και ταυτόχρονα το ποσοστό του δημοσίου θα φτάσει στο 50% και της ΚΕΔΕ στο μηδέν.

Εκτός των υπολοίπων, το σχέδιο νόμου έχει κενά σε σχέση με το αντίτιμο που θα λαμβάνει ο κάθε Δήμος  διότι ορίζεται πως το αντίτιμο αυτό θα προκύπτει με υπουργική απόφαση . Συνεπώς, οι Δήμοι που θα μπουν στην διαδικασία να παραχωρήσουν , δε θα ξέρουν ούτε τι θα εισπράξουν , ούτε πότε θα το εισπράξουν…

Κρίνοντας όλα τα παραπάνω , λέμε ΟΧΙ , ως παράταξη , στην σύσταση της ΙΠΕ. Λέμε όχι σε ενδεχόμενη παραχώρηση αλλά και σε μελλοντικές παραχωρήσεις , ειδικά τέτοιου τύπου.

Ως πότε όμως η κακή διοίκηση δε θα έχει επιπτώσεις στην επιχείρηση των Λουτρών? Δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς αλλά και στους προκατόχους σας… Σε όλους αυτούς δηλαδή που χρησιμοποίησαν την επιχείρηση των Λουτρών για να εκπληρώσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να «χρηματοδοτήσουν» με την μορφή διμήνων την επόμενη εκλογική μάχη. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ? Μα φυσικά οι διαχρονικές ζημίες που παρουσιάζει η επιχείρηση .

Αν κάποιος σήμερα εκφράσει την επιθυμία να κάνει μια επένδυση στα Λουτρά ξέρετε τι τίμημα μπορείτε να εξασφαλίσετε? Σας λέω ότι θα είναι πολύ χαμηλό γιατί τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά . Και για να μην τρέξουν κάποιοι να προβοκάρουν αυτό που λέω , κάνω σαφές πως δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αλήθεια. Διότι όχι μόνο καταχρεώνετε την επιχείρηση αλλά δεν κάνετε και τίποτα για να ανεβάσετε τα έσοδα της…

Εμείς ως παράταξη έχουμε μιλήσει δημόσια για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα Λουτρά στο μέλλον .

Κάποια στιγμή, αυτό που σήμερα φαίνετε προαιρετικό , μπορεί να γίνει υποχρεωτικό. Κάποια στιγμή, κάποια μεγάλα συμφέροντα πιθανόν να χτυπήσουν την επιχείρηση σε θέματα που «πονάει» και με μια κοινοτική οδηγία τα Λουτρά να αλλάξουν χέρια σε μία νύχτα. Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τέτοιες προκλήσεις? Αναλύσατε ποτέ τους ενδεχόμενους κινδύνους?

Σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το σχέδιο νόμου και να κρατήσετε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η παρ.2 του αρ. 11:

«2. Στο Διοικητικό Συμβούλιο διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής επάρκειας και αξιοπιστίας, με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας ή μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση, αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, ή σε δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ή σε δραστηριότητες του τουριστικού τομέα ή στην ανάπτυξη και διαχείριση ακίνητης περιουσίας.»

Θεωρείτε, ότι αυτοί που σκέφτηκαν να στελεχώσουν το Δ.Σ. αυτής της εταιρίας με ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ότι είναι ανόητοι και ότι εσείς είστε έξυπνοι? Σας λέω πως όχι. Αυτοί ξέρουν όμως, πως για να έχουν μέλλον ,κερδοφορία και ανάπτυξη , τέτοιου είδους επιχειρήσεις , χρειάζονται ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και σχετικούς με το αντικείμενο. Εσείς πότε θα το καταλάβετε αυτό??? Πότε θα καταλάβετε πως το μοντέλο διοίκησης που ακολουθείτε έχει αποτύχει?

Αναρωτιέμαι, αν αυτό το σημερινό Δ.Σ. μπορεί να κάνει τέτοια βήματα… Η απάντηση είναι αυτονόητη… ΟΧΙ.

Αλλά δε σας κατηγορώ για αυτό, γιατί ενδεχομένως πολλοί να μη μπορούσαν , σας κατηγορώ όμως, που δεν φροντίσατε να πάρετε δίπλα σας ανθρώπους που να μπορούν , παρά μόνο αναλώνεστε σε ρουσφετολογικές τακτικές!

Κύριοι σας λέω ότι, τα δύσκολα δεν ήρθαν με αυτό το σχέδιο νόμου.
Τα δύσκολα θα έρθουν στο μέλλον. Εύχομαι μόνο όταν θα έρθουν …
 ή να έχετε βάλει μυαλό αλλάζοντας τρόπο διοίκησης ή στο τιμόνι της επιχείρησης να υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούν να δώσουν λύσεις σε τέτοιου είδους αλλά και κάθε είδους προβλήματα…

Σας ευχαριστώ!!»

 

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ»

ΝΙΚΟΣ   ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)