Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Κρούσματα σήμερα 27/3: Ίχνη σταθεροποίησης και μάχη στις ΜΕΘ στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 27/3: Ίχνη σταθεροποίησης και μάχη στις ΜΕΘ στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

 

Μπορεί χθες τα κρούσματα να ήταν μειωμένα λόγω των τεστ, ωστόσο, αναμένουμε και τις επόμενες μέρες να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Τα πρώτα δείγματα μιας μικρής έστω σταθεροποίησης των κρουσμάτων αχνοφαίνεται σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παράλληλα και όπως εξηγούν φαίνεται να είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος που αυτομάτως συνεπάγεται ότι σιγά - σιγά οδεύουμε σε μια πρώτη σταθερόποιηση.

Για τις διαφορές μάλιστα του τρίτου κύματος με τα προηγούμενα δύο αναφέρθηκε ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής. Μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και αφορούν διαφορετικές συνιστώσες. «Στο πρώτο κύμα είχαμε λιγότερη γνώση για τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού, υπήρχε μεγαλύτερος φόβος στην κοινωνία, όχι κόπωση και οι ανοχές και αντοχές της οικονομίας ήταν διαφορετικές. Όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει η γνώση, τα μέσα πχ rapid test, αλλά έχουμε μικρότερες αντοχές του πληθυσμού, κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η μεγάλη διαφορά στο τρίτο κύμα είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη, και κυρίως το βρετανικό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό το προκάλεσε» ενώ για τις μεταλλάξεις ανέφερε:\

«Εκτός από το βρετανικό, που γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό από το αρχικό, και το νοτιαφρικανικό που είναι σπάνιο στην Ελλάδα, πρόσφατα εντοπίστηκε και κάποιο άλλο, για το οποίο ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε. Είναι βρετανικό, το Β1.1.7, παρουσία μίας μετάλλαξης, η οποία υπάρχει και στο νοτιοαφρικανικό, και είναι η μετάλλαξη εκείνη, η οποία θεωρείται ότι το καθιστά πιο αποτελεσματικό στη μετάδοση, σε αυτούς που έχουν αναπτύξει ήδη ανοσία. Δηλαδή είναι σα να έχουμε ένα στέλεχος που συνδυάζει και τα χαρακτηριστικά των δύο. Την αυξημένη μολυσματικότητα του βρετανικού και την πιθανόν καλύτερη δυνατότητα να προσβάλλει άτομα, τα οποία έχουν ανοσία, του νοτιαφρικανικού. Ωστόσο διατηρώ κάποια επιφύλαξη, δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, για αυτό το νέο στέλεχος. Στην Ελλάδα έχει βρεθεί, αλλά ο αριθμός των ατόμων είναι πολύ μικρός».

Την ίδια στιγμή το δράμα στις ΜΕΘ συνεχίζεται καθώς πανελλαδικά και σε καθημερινή βάση 100 άτομα χρειάζονται να διασωληνωθούν.

Χθες άλλωστε είχαμε ρεκόρ ανθρώπων στις ΜΕΘ που άγγιξαν τους 707 γεγονός που σημαίνει ότι και τον Απρίλιο τα νοσοκομεία θα δεχτούν μεγάλη πίεση.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)