Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Για διαστρέβλωση της δήλωσής της κάνει λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου

 Ανακρούει πρύμναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ατυχέστατη δήλωσή της για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

 Τη στιγμή που οι περιγραφές και οι καταγγελίες που έρχονται από τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αττικής, για πολύωρη αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ, διασωληνώσεις και θανάτους εκτός εντατικής, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν σχετικές ερωτήσεις. Απαντώντας, η κ. Παπαευαγγέλου για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, έκανε λόγο για... μικρό ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ, προσδιορίζοντάς το στο 20%. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πάντα υπήρχαν θάνατοι εκτός ΜΕΘ, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω».


Σε σημερινή της γραπτή δήλωση η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας επιχειρεί να ανασκευάσει τα χθεσινά της λεγόμενα, κάνοντας μάλιστα λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσής τους, σα να μην εννόησε δηλαδή, ότι ένας στους πέντε θανάτους εκτός ΜΕΘ αποτελεί «πολύ μικρό ποσοστό».

Η δήλωση της Βάνας Παπαευαγγέλου

Κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση μου. Η αφοσίωση μου στον άρρωστο και η αξία που δίνω στην ανθρώπινη ζωή είναι δεδομένη. Ως γιατρός, έχοντας πολύχρονη θητεία στα νοσοκομεία, αυτό που είπα και προκύπτει από την εμπειρία μου και τα βιβλιογραφικά δεδομένα είναι ότι όσοι χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, δεν βρίσκονται όλοι σε ΜΕΘ. Αυτό γινόταν πάντα κι αυτό γίνεται και θα γίνεται διεθνώς. Κάθε γιατρός το ξέρει. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκα σε ασθενείς που δεν διασωληνώθηκαν ενώ είχαν ανάγκη υποστήριξης της αναπνευστικής τους ανεπάρκειας αφού είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει ένδειξη, ο ασθενής διασωληνώνεται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)