Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών – Θα χρειαστούν 36 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ΙLO), το ποσοστό των γυναικών που έχασε τη δουλειά του το 2020 φτάνει το 5%, έναντι 3,9% για τους άνδρες

Η υγειονομική κρίση του κορονοϊού έπληξε σημαντικά την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο από μία γενιά για να επιτευχθεί ο στόχος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πλέον θα χρειαστούν 36 χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων τόσο σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υγείας ή ακόμη και εκπαίδευσης, υπογραμμίζεται στην 15η έκθεση για την ανισότητα ανδρών-γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Η πανδημία είχε καταλυτική επιρροή στην ισότητα ανδρών-γυναικών, τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι, ανατρέποντας χρόνια προόδων”, ανέφερε η Σάαντια Ζαχίντι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ήταν πιο σημαντικές για τις γυναίκες, καθώς περισσότερες σε σχέση με άνδρες έχασαν τη δουλειά τους, εν μέρει κυρίως επειδή υπερεκπροσωπούνται σε τομείς όπως η εστίαση που επλήγη ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ΙLO), το ποσοστό των γυναικών που έχασε τη δουλειά του το 2020 φτάνει το 5%, έναντι 3,9% για τους άνδρες.

Η υγειονομική κρίση αύξησε και τον φόρτο εργασίας που έχουν οι γυναίκες στο σπίτι, από τις δουλειές του σπιτιού και τη φύλαξη των παιδιών ως τη φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών, τα οποία ανέλαβαν “σε δυσανάλογο ποσοστό”.

Πολιτικό χάσμα

Εξάλλου τώρα που η οικονομία ανακάμπτει ο ρυθμός που προσλαμβάνονται γυναίκες είναι πιο αργός, ενώ και οι πιθανότητες να τους ανατεθούν ηγετικές θέσεις μικρότερες, αναφέρει η έκθεση, η οποία παρατηρεί υποχώρηση ενός ή δύο ετών στις προόδους που είχαν επιτευχθεί ως τώρα.

Το χάσμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην πολιτική. Αν και υπάρχει βελτίωση στις περισσότερες από τις μισές από τις 156 χώρες που εξετάζει η έκθεση, οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 26,1% των κοινοβουλευτικών εδρών και το 22,6% των υπουργικών θέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν συνεχιστεί η πορεία αυτή, θα χρειαστούν 145,5 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην πολιτική. Στην προηγούμενη έκθεση που είχε δημοσιευθεί στο τέλος του 2019 είχε εκτιμηθεί ότι θα χρειάζονταν 95 χρόνια για να ξεπεραστεί αυτή η διαφορά.

Η δημοσίευση της 15ης έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ καθυστέρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης, με τους συντάκτες να αναφέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για το 2021 δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη πλήρως τις επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες.

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά η Ισλανδία βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη ως η χώρα που έχει πετύχει σε μεγαλύτερο βαθμό την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία και η Σουηδία.

Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)