Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Κρούσματα - διασωληνωμένοι: Γιατί η εβδομάδα αυτή θα είναι η χειρότερη στην Ελλάδα

Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

 

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες αναμένουν οι ειδικοί. Οι λόγοι. 

Όλα δείχνουν ότι αυτή η εβδομάδα -κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες- θα είναι εφιαλτική για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και άλλων περιοχών της χώρας. Η εξήγηση είναι απλή και τα στοιχεία μετρήσιμα. Αναλύθηκαν δε εκτενώς χθες το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη στην Αριστοτέλους όπου η ηγεσία του ΥΥΚΑ δεν σταματάει να προσπαθεί να προετοιμάσει το ΕΣΥ για εικόνες σαν αυτές που έζησαν στον «Ευαγγελισμό» το Σάββατο, ημέρα εφημερίας, όπου χρειάστηκε να γίνουν 276 εισαγωγές με COVID-19…

Το αυστηρό lockdown επιβλήθηκε μόλις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Κι αφού επί τρεις τουλάχιστον εβδομάδες οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής και άλλων περιοχών, όπως και τα νέα κρούσματα έδειχναν επιθετική αύξηση. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των νέων μέτρων, ότι φοβάται αύξηση των κρουσμάτων και ζήτησε την προσοχή όλων μας.

Ειδικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από τα μέσα Ιανουαρίου να επιβληθούν πιο αποδοτικά μέτρα. O καθηγητής Σαρηγιάννης από το ΑΠΘ το έλεγε επί σειρά εβδομάδων. Ο καθηγητής Δερμιτζάκης από την Ελβετία δήλωσε μιλώντας στο iEidiseis προ ημερών ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει σε αυστηρό lockdown αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωνε σε δηλώσεις του ότι δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε σχολεία και λιανεμπόριο.

Και βέβαια τα λεωφορεία ήταν γεμάτα, οι επιχειρήσεις απασχολούσαν κανονικά τους εργαζόμενους, στα σχολεία τα παιδιά δύσκολο να πούμε ότι προσέχουν και φορούν την μάσκα σωστά όλες τις ώρες, η μάσκα στο σαγόνι ήταν γενικό φαινόμενο και κάποιοι κωδικοί SMS είχαν πάρει …φωτιά από όσους ήθελαν να κάνουν μια βόλτα παραπάνω.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο στο γενικό πληθυσμό. Δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών είναι φορείς ή νοσούντες. Κι ενώ οι νοσούντες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απομονώνονται, οι ασυμπτωματικοί συνεχίζουν να διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό και να αυξάνουν την πιθανότητα νόσησης και άλλων ανθρώπων με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Αποτέλεσμα:

-Πριν από 3-4 εβδομάδες επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου και οι άνθρωποι που μόλις κόλλησαν τον ιό.

-Πριν από 2-3 εβδομάδες άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα που παρουσίασαν τα πρώτα συμπτώματα (χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα από την επαφή με τον ιό).

-Πριν από 2 εβδομάδες άρχισαν να αυξάνουν οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία (συμβατικές και ΜΕΘ).

-Πριν από μία εβδομάδα άρχισαν τα νοσοκομεία να μην έχουν πια διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και να διατίθενται νέες από το αντίστοιχο τμήμα κάθε νοσοκομείου.

-Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται το PIC με αυτούς που κόλλησαν την προ-περασμένη εβδομάδα και στις αρχές της περασμένης να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα. Ταυτόχρονα, αυτοί που νοσηλεύονται ήδη σε συμβατικές κλίνες στα νοσοκομεία σε πιο σοβαρή κατάσταση, θα επιδεινώνεται η κατάστασή τους και κάποιοι θα χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Και βέβαια, αν σε αυτά προσθέσει κάποιος το γεγονός ότι όποιος εισέρχεται σε ΜΕΘ με COVID-19 καταλαμβάνει την κλίνη κατά μέσο όρο 15 ημέρες, τότε καταλαβαίνουμε ότι η έλλειψη σε κρεβάτια στα νοσοκομεία θα είναι ασφυκτική!

Αν λειτουργήσουν τα νέα μέτρα, αυτό θα το δούμε 15 ημέρες μετά ως αποτέλεσμα στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)