Τη σταδιακή άρση του lockdown πριν το τέλος Μαρτίου, με άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης και του λιανεμπορίου προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως ανέφερε, εντός του μήνα θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λυκεία, ενώ δόθηκε για χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο και τα υπόλοιπα, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα κι έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί.
Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είπε: «Είναι προτεραιότητα, έχουν παραμείνει πολύ καιρό κλειστά και δεδομένου ότι υπάρχουν και εξετάσεις στον ορίζοντα δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους, άρα υπάρχει προτεραιότητα σε αυτά».
Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. «Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος».
Είπε ακόμη ότι από τον Μάιο θα ανοίξει σταδιακά ο τουρισμός.
Ψυχρολουσία για το Πάσχα στο χωριό
Πρόωρο χαρακτήρισε αυτό που ακούγεται το τελευταίο διάστημα για «Πάσχα στο χωριό» ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μιλώντας στον Alpha 98,9.
Για το σενάριο να ανοίξουν δραστηριότητες στις 22 Μαρτίου ανέφερε: «Ναι, πιθανά να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Αλλά σε κανονικότητα δεν θα μπούμε. Και όταν ακούω και το Πάσχα στο χωριό ίσως είναι λίγο η ανάγκη μας να ελπίζουμε σε κάτι αλλά νομίζω ότι και τον Απρίλιο θα είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής. Δεν λέω απαραίτητα με τόσο αυστηρά μέτρα όπως είναι τώρα. Νομίζω ότι το Πάσχα στο χωριό είναι πρόωρο. Δε νομίζω ότι θα συμβεί δηλαδή».
«Δεν κάνουμε πολλά πράγματα καλά. Και δεν κάνουμε πολλά πράγματα καλά και εμείς οι πολίτες και η κυβέρνηση με τον τρόπο που εφαρμόζει η δεν εφαρμόζει τα μέτρα. Ο ιός ο ίδιος με τις μεταλλάξεις που κάνει. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη που ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική», είπε στη συνέχεια.
«Λέμε ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα αλλά πιθανόν αν δεν είχαμε τα μέτρα θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα. Τουλάχιστον το φρενάραμε. 8.000 κρούσματα. Βλέπετε η Πορτογαλία διάφορες χώρες σε αντίστοιχο μέγεθος με εμάς έφτασαν και τα 15.000 κρούσματα την ημέρα. (…) Όταν έχουμε δέκα χιλιάδες κρούσματα θα χρειάζεται να έχουμε 1500 άτομα σε ΜΕΘ, δεν θα έχουμε και θα φτάσουμε στην κρίση. Με τα μέτρα έχουμε καταφέρει να μη φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και αν τα τηρούσαμε και πιο αυστηρά θα ήμασταν και λίγο καλύτερα. Βέβαια η λύση δεν είναι τα μέτρα για πάντα. (…) Νομίζω η λύση είναι ο εμβολιασμός άρα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι υπομονή λίγο ακόμα. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα έρθουν τα εμβόλια. Ακούω ότι τον Απρίλιο θα λάβουμε όσα εμβόλια λάβαμε το πρώτο τρίμηνο. Που σημαίνει ότι τον Απρίλιο μπορεί να υλοποιηθούν όντως ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μέσα σε ένα μήνα. Αν αυτό το πετύχουμε θα είμαστε καλύτερα μέσα στον Μάιο. Αλλά νομίζω ήδη αρχίζει και φαίνεται. Βλέπετε ότι στα νοσοκομεία έχουμε εισαγωγές σε νεότερες ηλικίες αντανακλά ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν εμβολιαστεί», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Βασιλακόπουλος για lockdown: Λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου, Πάσχα στα χωριά μας
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» για τις μεταλλάξεις λέγοντας πως ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς και πως τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά. Επίσης, αναφέρθηκε στις πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος τις αγοράς λέγοντας πως είναι πιο εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου και τον Απρίλιο τα σχολεία. Επίσης, δήλωσε πως θα κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος, ίσως και στα χωριά μας.
Ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς. Σε ένα 6μηνο το βρετανικό στέλεχος θα είναι το φυσιολογικό. Η μετάλλαξη δεν σκοτώνει προς το παρόν περισσότερο. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απολύτως για τα στελέχη. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο γιατί είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα, όμως τα εμβόλια τις καλύπτουν. Αν χρειαστεί στο μέλλον, τα εμβόλια θα προσαρμοστούν» καθησύχασε ο καθηγητής αναφορικά με τον συναγερμό που έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις.
Εφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ, στο οποίο στις αρχές του έτους που το βρετανικό στέλεχος επικρατούσε, εμβολιάστηκαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι με το εμβόλιο της Pfizer, που είναι το βασικό μας εμβόλιο και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.
Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος στάθηκε υπέρμαχος του ανοίγματος της αγοράς, αλλά με μεγάλη προσοχή κι επίδειξη ατομικής ευθύνης. Το λιανεμπόριο ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις και με ραντεβού στις μεγάλες, δεν θα έχουμε συνωστισμό. Νομίζω μπορεί να ανοίξουν τα καταστήματα. Είναι εφικτό να γίνει στις 22 Μαρτίου» τόνισε κι εξήγησε: «Στις μεγάλες πόλεις μπορούν να ανοίξουν με ραντεβού τα μαγαζιά του εμπορίου. Ας μην ανοίξουν στην πρώτη φάση τα πολύ μεγάλα καταστήματα».
Για τα σχολεία επεσήμανε ότι «είναι νωρίς να ανοίξουν μέσα στον Μάρτη, καλύτερα να μπούμε στον Απρίλη», ενώ για το Πάσχα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας πως «θα κάνουμε κανονικό Πάσχα. Και οι εκκλησίες θα ανοίξουν, και θα πάμε στα χωριά μας».
«Όλοι είχαμε πει ότι οι πιο δύσκολοι μήνες είναι μέχρι το Μάρτιο όπου όλες οι αναπνευστικές ιώσεις παραδοσιακά κάνουν τις εξάρσεις τους. Δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό τώρα», σχολίασε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.
«Όλοι είχαμε πει ότι οι πιο δύσκολοι μήνες είναι μέχρι το Μάρτιο όπου όλες οι αναπνευστικές ιώσεις παραδοσιακά κάνουν τις εξάρσεις τους. Δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό τώρα. Έχουμε αυτό ακριβώς το πράγματα. Τώρα δεν έχουμε γρίπη γιατί έχουμε εμβολιάσει τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες, φοράμε μάσκες, κρατάμε και τις αποστάσεις άρα δεν έχουμε γρίπη έχουμε όμως δυστυχώς τον κορωνοϊό που είναι ένας ιός πολύ πιο μεταδοτικός από τη γρίπη άρα έχουμε την τελευταία του έξαρση και όταν λέω τελευταία του το λέω μετά λόγου γνώσεως. Διότι από τον επόμενο ή καλύτερα το μεθεπόμενο μήνα ο κορωνοϊός θα είναι μία τελείως διαφορετική νόσος στην Ελλάδα», είπε.
Σε ερώτηση αν «βλέπει» «Πάσχα στο χωριό» απάντησε: «Κοιτάξτε αν δεν κάνουμε πολλές ‘τρέλες’ τώρα, τι εννοώ τρέλες. Πρέπει όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Και τα πολιτικά πάθη να κατευναστούν. Δεν είναι η εποχή να βάλουμε τις πορείες σαν πρώτο κομμάτι της ζωής μας. Όπως επίσης πρέπει να μειώσουμε λίγο τη χρήση των SMS. Ξέρετε αυτό το περίφημο ‘βοήθεια στο σπίτι’ είναι τρόπος να βγαίνω με τους φίλους μου και να κάνω την ανθρώπινη κοινωνικότητα μου».
Για το περιστατικό της Νέας Σμύρνης και αν τον ανησύχησε σχολίασε: «Κοιτάξτε, όλα τα φαινόμενα με ανησυχούν. Κοιτάξτε να δείτε. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Δεν φταίνε μόνο οι διαδηλώσεις. Αλλά δεν είναι και ελεύθερες κινδύνου οι διαδηλώσεις. Φταίνε και τα ΜΜΜ. Ο ιός μεταδίδεται παντού. Όπου υπάρχει ανθρώπινη επαφή. Όσες ανθρώπινες επαφές μπορούμε να μειώσουμε τόσο καλύτερο είναι. Γιατί σε λίγο, υπάρχει λύση λέγεται εμβόλιο, θα μας καλύψει και θα μπορούμε και τη διαδήλωσή μας να κάνουμε και το φίλο μας να δούμε και να ξαναποκτήσουμε μία φυσιολογική ζωή. Λίγο κουράγιο ακόμα χρειάζεται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου