Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την άρση μέτρων, σχολεία και λιανεμπόριο

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την άρση μέτρων, σχολεία και λιανεμπόριο

Η Τετάρτη είναι η πιο κρίσιμη ημέρα της εβδομάδας και ίσως και της πανδημίας αφού όχι μόνο συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και δεν αποκλείεται να έχουμε και την ίδια ημέρα ανακοινώσεις για τα μέτρα χαλάρωσης του lockdown που θα ακολουθήσουν. Αν δεν γίνουν οι ανακοινώσεις την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες αυτές θα γίνουν την Πέμπτη.

Τρία ζητήματα θα εξεταστούν: το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στο επόμενο πακέτο εισηγήσεων τοποθετείται το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, που με την τωρινή ανάγνωση των δεδομένων υπολογίζεται ότι μπορεί να «κλειδώσει» για το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη, ενώ την Παρασκευή πριν τη Μεγάλη Βδρομάδα θα έχουμε απόφαση για τη μετακίνηση εκτός νομού.

«Με τους εμβολιασμούς, τα self tests και με σύμμαχο τον καιρό μπορούμε να μιλάμε για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας ανέφερε χθες το βράδυ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος δίνοντας το «στίγμα» των προθέσεων της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση εντός του Απρίλη. Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι τα μέτρα έχουν αποφέρει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα: «διότι λήγει η χειμερινή περίοδος που λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό κι έχουμε και δυο ακόμα συμμάχους: τον εμβολιασμό του πληθυσμού που θέτει μια ασπίδα προστασίας, το λεγόμενο τείχος ανοσίας στους ηλικιωμένους και ευάλωτους και ταυτόχρονα θα έχουμε και πολύ περισσότερα μαζικά οικιακά τεστ».

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Σκέρτσου στην ΕΡΤ: «Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από αυτό που γίνεται σήμερα, άρα η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει και να πάμε σε μια οργανωμένη πλέον και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων με τη βοήθεια και του καλού καιρού σε εξωτερικούς χώρους».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων, τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει διότι έχουν λειτουργήσει πολύ λιγότερο στη δια ζώσης εκπαίδευση ενώ ετοιμάζονται και για εξετάσεις. «Η 5η Απριλίου ειναι μία ημερομηνία που και εμείς θα θέλαμε να λειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα» σημείωσε η υφυπουργός. Σύμφωνα με την κ. Μακρή, το υπουργείο έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο στην επιστημονική επιτροπή για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η απόφαση των ειδικών αναμένεται τη Τετάρτη όταν και θα συνεδριάσουν. Όσον αφορά τις μικρότερες τάξεις αλλά και τα πανεπιστήμια, εξήγησε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ή εισήγηση. Τόνισε δε, ότι θα κριθούν όλα αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η κ. Μακρή σημείωσε ακόμη ότι το self test ειναι ένα όπλο, που θα συμβάλει μαζί με τους εμβολιασμούς στο άνοιγμα.

«Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, παραδέχθηκε ότι συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας, ενώ τόνισε πως αν και υπάρχει κόπωση από όλους στην τήρηση των μέτρων, «θα ήταν όλα καλύτερα αν τα τηρούσαμε».

«Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, θέλουμε αποφόρτιση του συστήματος για να είμαστε ασφαλείς και το ΕΣΥ, που ευτυχώς υπάρχει σταθεροποίηση, αν και υπάρχει πίεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα», συμπλήρωσε σχετικά ενώ, για την υποχρεωτικότητα των self test, είπε πως «εξ ορισμού δεν είναι υποχρεωτικό, αφού το κάνεις μόνος σου», τονίζοντας ωστόσο, την υποχρεωτικότητα για τεστ αντιγόνου, στην περίπτωση που κάποιο self test βγει θετικό.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)