Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

«Πανδημία» στο Ασφαλιστικό: Μετά τα ελλείμματα και τις καθυστερήσεις, στους ιδιώτες και οι συντάξεις

Χρήστος Μέγας
Του Χρήστου Μέγα

Το ασφαλιστικό και η δήλωση του υπουργού Εργασίας για συντάξεις μέσω δικηγόρων και εργατολόγων.

Δημόσια παραδοχή ότι ο ΕΦΚΑ έχει καταρρεύσει και δεν μπορεί να εκκαθαρίσει τις υποθέσεις των ασφαλισμένων αποτελεί η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι τις συντάξεις θα βγάζουν τα δικηγορικά γραφεία και οι εργατολόγοι.

Μετά από μια χρονιά (2020) όπου συνυπήρχαν οι υποσχέσεις για ταχεία απονομή των συντάξεων και, ταυτόχρονα, είχαμε συσσώρευση των ασφαλιστικών φακέλων με μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση οριστικών πράξεων, έρχεται ο κ. Χατζηδάκης (Καθημερινή 21/3/21) και αναγγέλλει τις outsourcing πληρωμές (υπηρεσίες εκτός).

Εις το εξής, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα «μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής».

Πέραν του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, ότι δεν μπορεί δηλαδή ένας ιδιώτης να εκδώσει πράξει πληρωμής σε βάρους του δημοσίου, η εν λόγω δήλωση είναι αποκαλυπτική του χάους που επικρατεί στο Ασφαλιστικό και του «τι θα ακολουθήσει». Ειδικά στην περίπτωση που το χάος προκλήθηκε συνειδητά (σ.σ. έστω από επιλογή αδύναμων ηγεσιών), με την συνακόλουθη περικοπή των συντάξεων λόγω ελλειμμάτων και την περαιτέρω (μετά τα επικουρικά) ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών.

Βεβαίως, για να ολοκληρωθεί μια τέτοια μετάβαση, ακόμη και εάν παρακαμφθούν οι συνταγματικές ρήτρες, οι εργατολόγοι θα πρέπει να προετοιμαστούν και πιστοποιηθούν (χρόνος πολλών μηνών) και να τους δοθεί ευχέρεια πρόσβασης στους χειρόγραφους φακέλους στον ΕΦΚΑ. Απίθανα σχέδια χωρίς αποτέλεσμα εκκαθάρισης των υποθέσεων πριν την πάροδο 2-3 ετών!

Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι το τεράστιο θέμα του Ασφαλιστικού με τα 28 δις πληρωμών κάθε χρόνο, τα 2,5 εκ. συνταξιούχους και το σύνολο των ενηλίκων να πληρώνει ή να έχει πληρώσει κατά το παρελθόν εισφορές, ανοίγει σε μια περίοδο που έχει όλα τα χαρακτηριστική… προεργασίας για πρόωρες εκλογές.

Κοντολογίς, η κυβέρνηση παραδέχεται την πλήρη αποτυχία της καθώς δεν μπόρεσε (δεν επιδίωξε) να μηχανογραφήσει μερικές χιλιάδες ασφαλιστικούς φακέλους (ασφαλιστική ιστορία πριν το 2002) και ξεδιπλώνει έτσι τις ιδεολογικές της στοχεύσεις. Και εκεί που η ΝΔ έταζε σύνταξη σε δύο μήνες (Γ. Βρούτσης 2019), ή την εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι τα τέλη του 2020 (πριν ένα χρόνο) και ακόμη «ψηφιακή σύνταξη σε μια ημέρα» (Κ.Μητσοτάκης-Ιούλιος του 2020), εγκαταλείπονται όλα αυτά και επανέρχεται στο χειρόγραφο σύστημα. Και στο βάθος υπηρεσίες εκτός ΕΦΚΑ. Έτοιμο και το αφήγημα: «Ο ιδιωτικός τομέας έρχεται σαν αρωγός εκεί που αποτυγχάνει το δημόσιο…». Ούτε μηχανοργάνωση και εκσυγχρονισμός, μόνο εκχώρηση αρμοδιοτητων και… αραμπάς.

Το αδιέξοδο στο Ασφαλιστικό ωστόσο είναι καθοριστικό για την οικονομική και κοινωνική ζωή, θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς παρά την πανδημία και συνίσταται:

-Στις 178.000 αίτησης συνταξιοδότησης (κύρια παροχή) που μένουν αδρανείς στα γραφεία του ΕΦΚΑ και άλλες 260.000 συνολικά στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ), δεύτερη σύνταξη στις περιπτώσεις διπλής ασφάλισης, αλλά και εκατοντάδες άλλες αίτησης των ασφαλισμένων για διορθώσεις, θεραπεία λαθών, εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων κ.α. Στοκ αιτήσεων που αυξήθηκε υπέρμετρα μέσα στο 2020.

-Την αδυναμία του συστήματος ακόμη και να δώσει προσωρινές συντάξεις και των εκφυλισμό του ΕΦΚΑ να τάζει «εθνική προκαταβολή» 360-384 €. Αλλά και γι’ αυτή την «παροχή» απαιτείται νέα (ηλεκτρονική) αίτηση, ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει ήδη ηλεκτρονική αίτηση για κύρια σύνταξε (όπου υπάρχει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού), κάτι που προσπορίζει αμοιβές 50-100 € στους διαμεσολαβητές.

-Το έλλειμμα των 2 δις ευρώ το 2020, το οποίο θα αυξηθεί φέτος και το οποίο επιτείνεται με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς αναπλήρωση εσόδων, την εισφοροδιαφυγή, την ανεργία και την μερική απασχόληση.

-Η σωρεία των λαθών στις συνταξιοδοτικές πράξεις και η ξεδιάντροπη στάση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ να μην ενημερώνει τους ασφαλισμένους για το ύψος του συντάξιμου μισθού και το ποσό της σύνταξης.

-Την εξαγγελία ότι από το 2021 οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών θα μπορούν να μην ασφαλίζονται στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, κάτι που θα προκαλέσει (τεχνητό) έλλειμμα 60 δις στο Σύστημα χωρίς διάθεση εξεύρεσης πόρων αναπλήρωσης του κενού.

Το επικίνδυνο ρίσκο της κυβέρνησης είναι ότι, ενόσω διαρκεί η πανδημία και υπάρχει ευρύτερη αποσταθεροποίηση, ανοίγει αστόχαστα θέμα ασφάλειας και προοπτικής των πολιτών, θέτει θέμα κοινωνικής ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)