Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

To "άλμα δεκαετίας" του Μητσοτάκη και η καζούρα...

Μήνυμα αισιοδοξίας επιχείρησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ενώ έδωσε παραλλήλως το στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. 

Είναι, ωστόσο, καταφανής η προσπάθειά του να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, κυρίως για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και των γεγονότων που ακολούθησαν την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη. Ένα κλίμα που καταγράφηκε και δημοσκοπικά, χωρίς όμως να απειλεί την κυριαρχία του. 

 Απορρίπτοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να κριθεί η κυβέρνηση για τη συνολική πολιτική της. «Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους έλληνες μια αλλαγμένη χώρα, και να θέσω ειλικρινά το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από αυτή την πορεία. Εάν θέλουν να συνεχίσουν ή εάν θέλουν να πάρουν το ρίσκο να τη διακόψουν» είπε χαρακτηριστικά. 

 Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την κατάσταση των νοσοκομείων τόνισε ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επίταξη των ιατρικών υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα. Παραλλήλως κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «προτιμά το δρόμο από τον νόμο», σημειώνοντας ότι η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεντρώσεις δρα υπονομευτικά στις προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

 Εργαλειοποίηση της πανδημίας 

Επιμένοντας στην γνωστή κυβερνητική θέση ότι «η πανδημία εργαλειοποιήθηκε και πολιτικοποιήθηκε», παρά το ήπιο πολιτικό κλίμα που, όπως λέει, επιδίωξε ο ίδιος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «εντάσσει τον Covid στην ατζέντα της κομματικής μάχης» για να στοχοποιηθεί η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά. Αναφερόμενος δε στις διαδηλώσεις, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στηρίχθηκε «στη λογική και στην καλή διάθεση των κομμάτων να μην ενθαρρύνουν τον κόσμο να συμμετέχει σε κάτι που εγκυμονεί σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο». 

 Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων και έκανε ειδική αναφορά στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δέχεται το ρίσκο» της υπερμετάδοσης του ιού από τις συγκεντρώσεις. «Ακολούθησε έτσι ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο προσβάλλει «όχι μόνο τους ασθενείς μέσα στις ΜΕΘ και τους γιατρούς που μάχονται, αλλά και τα εκατομμύρια που πειθαρχούν και υπομένουν τους περιορισμούς». 

 Συνεχίζοντας την αναφορά του στο θέμα των διαδηλώσεων, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον». Σχολιάζοντας τέλος το μορατόριουμ που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτό που προτείνει ο κ. Τσίπρας είναι να μην νομοθετεί η Βουλή, και να μην αποφασίζει η κυβέρνηση υπό την απειλή διαδηλώσεων». Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, σημειώνοντας ότι αν η κυβέρνηση είχε σπεύσει να κάνει αυτό που ζητά η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο επανέλαβε ότι «θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του». Σημειώνεται ότι η συνέντευξη δόθηκε πριν τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και το ναυάγιο στις συνομιλίες Κικίλια και Ιατρικών Συλλόγων.

Μητσοτάκης: “Όχι εγώ, ο άλλος …” 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος περιλαμβάνει την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και τα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς και ο δεύτερος την μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας με μέτρα που δίνουν στους πολίτες μία ανάσα ελευθερίας. Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι «οι πολίτες θα εκτιμήσουν αυτήν την βαλβίδα εκτόνωσης και έτσι θα πεισθούν να επανέλθουν στην τήρηση των κανόνων που έχουν ατονήσει». Αυτό, όμως θυμίζει λίγο τη φράση του Μπέκετ “όχι εγώ”, σε ό,τι αφορά την μετάθεση ευθυνών από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που έχει καταγγείλλει πολλές φορές η αντιπολίτευση. 

 Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι, συγκριτικά με άλλες χώρες, τα πήγαμε καλύτερα και σημείωσε ότι «εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα». Δήλωσε τέλος ότι βασικός στόχος παραμένει, μέχρι τα τέλη Απριλίου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα. Παραλλήλως, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ξεπερνώντας την υγειονομική κρίση, την οποία χαρακτήρισε «τελευταίο κάβο της περιπέτειας», η χώρα θα κάνει άλμα δεκαετίας στον τομέα της ανάπτυξης. Έθεσε μάλιστα και τις τρεις προϋποθέσεις για να πάει μπροστά η οικονομία που, κατά τον ίδιο, είναι: 

«Πρώτον, να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που άλλαξε εκ των πραγμάτων. Δεύτερον οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, και αυτό γίνεται ήδη και συνεχίζεται. Τρίτον, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσα από τη γρήγορη μείωση των “κόκκινων” δανείων, κάτι που επίσης γίνεται με χρήσιμα εργαλεία όπως το σχήμα ΗΡΑΚΛΗΣ». 

 Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Αν όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για ένα άλμα δεκαετίας και όχι μια προσωρινή εκτίναξη του ΑΕΠ» και για μια «αλλαγμένη χώρα», η αντιπολίτευση δεν συμμερίζεται αυτήν την εικόνα. «Πρώτα παρουσιάστηκε ως Μωυσής, μετά τον ντύσανε Μακρυγιάννη, με τη σημερινή του συνέντευξη στο Βήμα αποδεικνύεται απλά ότι είναι ένας πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου και κατώτερος των περιστάσεων» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «μιλάει για άλμα δεκαετίας, ενώ η χώρα βουλιάζει στην ύφεση». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει επίσης, ότι «στο μόνο που έχει δίκιο (ο Μητσοτάκης) είναι ότι θα παραδώσει μια αλλαγμένη χώρα. Ενδεχομένως και κατεστραμμένη, αν συνεχίσει έτσι για πολύ». 

 Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βήμα της Κυριακής», το γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε: «Άλμα δεκαετίας στα λόγια, προαναγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης. Στην πράξη όμως σκοντάφτει επικίνδυνα στην κάθε δυσκολία. Αυτό αποδεικνύει η διακυβέρνηση του», τονίζει το ΚΙΝΑΛ, ενώ με την άποψη ότι αυτή η αλλαγμένη χώρα θα είναι «για άλλη μία φορά, επί τα χείρω» ταυτίζεται και το ΜέΡΑ 25.

 Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, ή αλλιώς ό,τι θέλει η Τουρκία 

Σε ό,τι αφορά δε το «άλμα δεκαετίας», το ΜέΡΑ 25 εκφράζει φόβους ότι «θα είναι ένα ακόμα άλμα στο κενό», καθώς, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, «οι εκτιμήσεις της αγοράς “βλέπουν” να κλείνουν οριστικά πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι στα ύψη, το έλλειμμα δυσθεώρητο και οι επενδύσεις στην ΕΕ καθηλωμένες». «Οι ευχές για “άλμα δεκαετίας” και για “μία άλλη Ελλάδα”, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτακης, έχουν μοναδικούς αποδέκτες τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας και όχι το λαό» αναφέρει το ΚΚΕ.

 Παραλλήλως καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί την πανδημία για τη νομοθέτηση κι εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει τη δίκαιη διαμαρτυρία απέναντι σε αυτά, με την ένταση του αυταρχισμού και με την υποκριτική επίκληση της δημόσιας υγείας, την οποία έχει αφήσει στο έλεος»... 

Σαρακινός Βαγγέλης 
slpress.gr

 

2 σχόλια:

  1. Δε ξέρω για άλμα, αλλά να περιμένεις το πήδημα της εκατονταετίας Κούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ασύλληπτα επικίνδυνο και κατσαστροφικο να είσαι τόσο γελοίος και να είσαι πρωθυπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)