Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Τι συμβαίνει με τα self tests στο σπίτι

Τι συμβαίνει με τα self tests στο σπίτι

Κάποιες πρώτες διευκρινίσεις για τα self tests που στα τέλη Μαρτίου θα μπουν σε κάθε σπίτι στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Οι φαρμακοποιοί πάντως δηλώνουν άγνοια.

«Δεν μιλάμε για rapid tests, μιλάμε για τα tests που μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει ξανά και θα είναι και πάλι από τις πρώτες χώρες που θα τα φέρει», ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ο πολίτης που θα κάνει το self test στο σπίτι του, εάν αυτό θα βγει θετικό, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα προβλέπεται, η οποία σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μία επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος, ώστε από εκεί και πέρα να υπάρξει η ιχνηλάτηση και η καταγραφή του κρούσματος.

Μέχρι τέλος Μαρτίου, όλα αυτά θα εξειδικευτούν, ώστε να ξέρει κάποιος τι πρέπει να κάνει», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.

Οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών

Με αμοιβή και υπό προϋποθέσεις, θα διενεργούν οι φαρμακοποιοί τα ατομικά τεστ για τον κορονοϊό, που εξήγγειλε την Παρασκευή ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία ελήφθη την Τετάρτη. Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος, δηλώνοντας άγνοια για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

«Ως πρόεδρος του ΦΣΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΦΣ, δεν ενημερώθηκα ούτε καν ειδοποιήθηκα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ή τις όποιες συζητησεις μεταξύ ΠΦΣ και υπουργείου Υγείας, σχετικά με την διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία», αναφέρει σε ανάρτησή του, για να σημειώσει:

Υπάρχει όμως σαφέστατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του δευτεροβάθμιου οργάνου (προχθές Τετάρτη), σύμφωνα με την οποία τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν μέσω των φαρμακείων με τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

Αγορά και πώληση του τεστ από τα φαρμακεία, όπως τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους.

Διενέργεια του τεστ στα φαρμακεία, εφόσον οι προϋποθέσεις είναι υλοποιήσιμες από όλα τα φαρμακεία και ασφαλείς για τους φαρμακοποιούς.

Υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπηρεσία αυτή (πλέον δηλαδή του κέρδους που προκύπτει από την πώληση).

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της ενημερωσης, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ, ως παράδειγμα προς μίμηση, το μοντέλο της Κύπρου. Κατατέθηκε εκ μέρους του έγγραφο συμφωνίας του Παγκυπριακού Συλλόγου με την Κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο τα τεστ πραγματοποιούνται έξω από το φαρμακείο και με αμοιβή 20 ευρώ!

Τελικά, στον ΠΦΣ αποφασίστηκε, με ψήφους 13 έναντι 2, όλη αυτή διαδικασία, εάν και εφόσον κριθεί απόλυτα ασφαλής, να κοστολογηθεί τουλάχιστον στα 15 ευρώ και να μη γίνει απόκλιση αυτης της απόφασης.

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ

Για το ίδιο θέμα, η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανακοίνωσε το Σάββατο τα εξής:

Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Υγείας.

Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)