Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Εργασιακό: Η «μητέρα όλων των μαχών» - Πρώτη 24ωρη απεργία στις 6 Μαΐου

Εργασιακό: Η «μητέρα όλων των μαχών» - Πρώτη 24ωρη απεργία στις 6 Μαΐου

Βασίλης Σκουρής
Του Βασίλη Σκουρή

Σύγκρουση στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Ως «μητέρα όλων των μαχών» χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ θα ακολουθήσει και μια δεύτερη κομβική παρέμβαση της κυβέρνησης, με το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο Κώστας Τσακλόγλου για το ασφαλιστικό.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, προετοιμάζει σειρά δράσεων κατά του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί σε διαβούλευση αμέσως μετά το Πάσχα και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Μαΐου.

Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που πρωταγωνιστεί στους μαζικούς χώρους και που οργανώνει τις κινητοποιήσεις. «Αιτία πολέμου οι ανατροπές του αιώνα» είναι το μότο του ΚΚΕ, που προετοιμάζεται για την σφοδρότερη σύγκρουση των τελευταίων ετών με την κυβέρνηση, ενώ και το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη ετοιμάζεται για ολομέτωπη αντιπαράθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται η σύγκρουση στο εσωτερικό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με αφορμή το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και για το χρόνο μεταφοράς της και γιορτασμού της, καθώς φέτος η 1η Μαΐου συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο.

Η κυβέρνηση έχει μεταφέρει την αργία στις 4 Μαΐου, την Τρίτη μετά το Πάσχα, ενώ ο ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στον συνδικαλιστικό χώρο, προκηρύσσουν-χωρίς τη ΓΣΕΕ-24ωρη απεργία για τις 6 Μαΐου, την Πέμπτη μετά το Πάσχα, ως μια πρώτη αντίδραση για το εργασιακό. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο και σε πολλές ακόμα μεγάλες πόλεις.

Στην 24ωρη απεργία της 6ης Μαΐου έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή από τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Κορίνθου και Λακωνίας.

Τα πλοία θα δέσουν στα λιμάνια, καθώς δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει και πολλές ομοσπονδίες.

24ωρη απεργία για τις 6 Μαΐου προκήρυξε και η ΑΔΕΔΥ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)