Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Άδωνις Γεωργιάδης: «Τέλος» τα δωρεάν self test - Το μισό κόστος στις επιχειρήσεις

Άδωνις Γεωργιάδης: «Τέλος» τα δωρεάν self test - Το μισό κόστος στις επιχειρήσεις

 

«Φαντάζομαι δεν είναι υπερβολική απαίτηση για μία επιχείρηση» να καλύπτει το μισό κόστος των self test, υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα self test μπορεί να είναι το νέο όπλο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, που κατέβασαν ρολά για μήνες με αποτέλεσμα να κάνουν μηδενικό ή ελάχιστο τζίρο, όμως δεν πρόκειται να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε στο Mega και ξεκαθάρισε ότι τα νέα τεστ δεν θα είναι δωρεάν, καθώς το κράτος θα καλύπτει μόνο ένα μέρος του κόστους, ενώ το άλλο θα βαρύνει όσες επιχειρήσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά.

«Κάποια self test θα τα δίνουμε δωρεάν, κάποια self test μπορεί να τα πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Δηλαδή, εφόσον πάμε στα δύο self test στο λιανικό εμπόριο και στην εστίαση, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ένα μέρος να το καλύπτει το κράτος δωρεάν και το άλλο να το βάζει η επιχείρηση στα έξοδα της», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως «για μία επιχείρηση με 20-30 υπαλλήλους, σημαίνει ότι δεν έχει θέμα με τον τζίρο, οπότε το κόστος δεν επιβαρύνει την επιχείρηση».

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι τα self test θα χρησιμοποιηθούν ένα με ενάμιση μήνα, ενώ μετά δεν θα είναι απαραίτητα, καθώς θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

«Δεν θα επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση εργαζόμενος, αλλά μία επιχείρηση μπορεί να συμβάλει για διάστημα δύο-τριών εβδομάδων. Τα self test θα είναι χρήσιμα για ένα διάστημα ένα με ενάμιση μήνα, μέχρι να προοδεύσουν οι εμβολιασμοί. Φαντάζομαι δεν είναι υπερβολική απαίτηση για μία επιχείρηση», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Προβλήματα με την προμήθεια των self test 

Σημειώνεται, ότι ο δεύτερος διαγωνισμός για τα self test ματαιώθηκε, καθώς αναφέρεται απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, καθώς δεν πληρούνταν οι διαδικασίες του κατεπείγοντος κατόπιν και προσφυγών που είχαν ασκήσει μεταξύ τους οι υποψήφιοι προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, εταιρεία που αντιπροσωπεύει το κινεζικό τεστ έχει στραφεί εναντίον άλλης επιχείρησης που έχει επιλεγεί και προσφέρει τα ίδια τεστ 30 λεπτά φθηνότερα.

Η πρώτη εταιρεία έχει προσφύγει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ενώ υποστηρίζει ότι η επιχείρηση που έχει πάρει την ανάθεση, όχι κατευθείαν από το εργοστάσιο, αλλά από έναν ενδιάμεσο, δεν έχει την έγκριση του εργοστασίου.

Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη προσφυγή ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη από άλλη εταιρεία που υποστηρίζει ότι ένας άλλος μειοδότης στο δεύτερο κύμα του διαγωνισμού, κατέθεσε εκπρόθεσμα την προσφορά του.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προκηρύξει και τρίτο διαγωνισμό, ώστε να αποφύγει τα οποιαδήποτε προβλήματα και καθυστερήσεις.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)