Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Παράταση αγωνίας στον ελληνικό τουρισμό από τους χρησμούς του Μπόρις Τζόνσον

Τουρίστες στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay 

Του Γιάννη Χελιώτη

Οι ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον για το άνοιγμα των συνόρων παρατείνουν την αγωνία στον ελληνικό τουριστικό κλάδο, καθώς πιθανό «μπλόκο» στις αφίξεις από Βρετανία ενέχει τον κίνδυνο ανατροπής των προβλέψεων για έσοδα στο 40% - 50% του 2019

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας συμβούλευσε χθες τους Βρετανούς πολίτες να μην κλείσουν διακοπές στο εξωτερικό, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μετά τις 17 Μαΐου», είπε αναφερόμενος στα διεθνή ταξίδια o Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να υποτιμήσει τις δυσκολίες σε ορισμένες χώρες προορισμού, γιατί «δεν θέλουμε να επανεισάγουμε τον ιό στη χώρα [..] Οι... αδηφάγοι για διακοπές Βρετανοί μπορούν να περιμένουν μέχρι τις 17 Μαΐου, έως τότε δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για οτιδήποτε».

Μία τέτοια καθυστέρηση στο άνοιγμα της βρετανικής αγοράς παρατείνει την αγωνία όλων των εμπλεκομένων μερών στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας - εστίαση, ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία και πρακτορεία - αφού η Ελλάδα και ειδικότερα ο τουρισμός της κινδυνεύει να απωλέσει έσοδα, τουλάχιστον για το μήνα Μάιο. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε σταδιακό, πιλοτικό άνοιγμα ακόμη και πριν από το Πάσχα για τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι στις δυο τελευταίες χώρες το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με μεγάλες ταχύτητες. Οι αφίξεις από το Ισραήλ έχουν ανοίξει, ζητούμενο ωστόσο είναι τι θα γίνει με τη βρετανική αγορά. «Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ταξιδιώτες και νωρίτερα από τις 14 Μαΐου. Να ανοίξουμε περιορισμένα και πιλοτικά σε Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία ακόμα και νωρίτερα από τον Μάιο", έχει τονίσει σε συνέντευξή της, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Η αγορά προσδοκά φέτος να ανακτήσει περίπου το 40% - 50% των μεγεθών του 2019. Τον Μάιο του 2019, τα έσοδα ανήλθαν στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του επόμενου έτους, εν μέσω της πανδημίας και των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις των πολιτών, οι εισπράξεις ήταν μόνο 13 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2019 η χώρα προσέλκυσε κεφάλαια ύψους 2,6 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο του 2020 μόλις 64 εκατ. ευρώ. Συνολικά η χώρα μας το 2019 προσέλκυσε κεφάλαια ύψους 17,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 τα έσοδα του τουρισμού κινήθηκαν στα 4,2 δισ. ευρώ.

Η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, 5 Απριλίου, ότι η σχεδιαζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας στην Αγγλία θα γίνει όπως ήταν προγραμματισμένη την επόμενη εβδομάδα, με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, της εστίασης και των παμπ. Δεν γνωστοποίησε, ωστόσο, την ακριβή ημερομηνία για την άρση απαγόρευσης των διεθνών πτήσεων για τους Βρετανούς πολίτες.

Βέβαια, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, το θέμα θα επανεξεταστεί στις 17 Μαΐου, αλλά με τα έως σήμερα δεδομένα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των διεθνών πτήσεων έως τις 30 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή οι αεροπορικές εταιρείες, όπως οι EasyJet, Ryanair και British Airways, αλλά και τα πρακτορεία τουρισμού όπως το TUI, ελπίζουν σε ένα καλοκαίρι που δε θα θυμίζει σε τίποτα το περσινό. Ο Μπόρις Τζόνσον επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως σύντομα θα ενημερωθούν οι αεροπορικές εταιρείες για την ακριβή ημερομηνία έναρξης των διεθνών πτήσεων.

Ελπίδα για τον Μάιο

Οι Βρετανοί σχεδιάζουν να κατηγοριοποιήσουν τις χώρες προορισμού, χρησιμοποιώντας κόκκινες, πορτοκαλί ή πράσινες ζώνες, ανάλογα με τον βαθμό επιδημιολογικού κινδύνου, όπως αυτός εκφράζεται από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, την επιμόλυνση και το πλήθος των κρουσμάτων αλλά και την διασπορά των μεταλλάξεων της Covid-19 σε κάθε χώρα. Ωστόσο, η διαδικασία της κατηγοριοποίησης είναι δυναμική, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, και ως εκ τούτου είναι ακόμη πολύ νωρίς να ανακοινωθούν οι «πράσινες» χώρες.

Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, το Λονδίνο σταχυολογεί ψηλά στη λίστα των «πράσινων» χωρών την Πορτογαλία, τη Μάλτα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι ενστάσεις της Κομισιόν

Αναφορικά με τις αφίξεις εμβολιασμένων τουριστών από το Ισραήλ, η Κομισιόν, η οποία αναμένεται να ανοίξει τις διεθνείς πτήσεις της στις 17 Μαΐου, έχει εκφράσει ενστάσεις, καθώς δεν προβλέπεται στη Συμφωνία - μεταξύ των χωρών μελών -, η άφιξη τουριστών από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς ούτε στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας ανήκει στη ζώνη Σένγκεν.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, δια του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, δηλώνει πως οι εμβολιασμένοι ισραηλινοί πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών, παρά τις ενστάσεις των Βρυξελλών, οι οποίες δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους τουρίστες από τρίτες χώρες.

Χωρίς καραντίνα οι επισκέπτες από το Ισραήλ

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η νέα κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β/1154/24 Μαρτίου 2021), εντός του πλαισίου της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία καθορίζονται μεταξύ άλλων και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνεται η είσοδος των Ισραηλινών τουριστών στην χώρα.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, χωρίς καραντίνα, των πολιτών από το Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 και που θα φέρουν μαζί τους αποδεικτικό εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή. Επίσης πρέπει να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και να φέρουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)