Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Τσίπρας: Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, η κυβέρνηση έχει χάσει τελείως τον έλεγχο (video)

Τσίπρας: Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, η κυβέρνηση έχει χάσει τελείως τον έλεγχο

 

Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής. Έκανε λόγο για όργιο απευθείας αναθέσεων.  

Αυτήν την κρίσιμη ώρα, η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra. 

«Καταθέτω ως μεγάλη και βαθύτατη ανησυχία ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τον κύριο Μητσοτάκη και τους υπουργούς, όταν την Παρασκευή το μεσημέρι λέει στη Βουλή ''τα πέτυχα όλα, είμαστε πρωταθλητές'', ενώ βουλιάζουμε». 

Την ώρα που οι πολίτες βιώνουν πολύ δύσκολες στιγμές, η κυβέρνηση δημιουργεί το απόλυτο αλαλούμ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις αποφάσεις για τη χαλάρωση του lockdown, οι οποίες ελήφθησαν και πάρθηκαν πίσω μέσα σε ένα βράδυ.

«Όταν λέει ότι θα ανοίξει σταδιακά, με σχέδιο, η αγορά, ότι θα ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο και την Παρασκευή το βράδυ αποδείχθηκε το σχέδιο μη σχέδιο γιατί άλλαξε η απόφαση. Ποιανού ήταν αυτή η ευθύνη; Δεν γνώριζαν το μεσημέρι τα επιδημιολογικά δεδομένα; Όλα αυτά διαμορφώνουν μία εικόνα αλαλούμ σε συνδυασμό με το βάρος το συναισθηματικό που αισθάνεται ο μέσος πολίτης πέντε μήνες παρατεταμένου και αδιέξοδου lockdown, δημιουργεί μία εικόνα χάους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επέρριψε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση την ευθύνη για το «λανθασμένο μοντέλο διαχείρισης» της κρίσης που ακολουθούν και τόνισε πως ο βασικός λόγος που εγκαλεί την κυβέρνηση από την αρχή είναι ότι δεν έχει «συναίσθηση» του τι περνάει ο μέσος πολίτης και διαχειρίζεται την πανδημία «με τρόπο επικοινωνιακό», με «μόνη στόχευση το επίπλαστο και πρόσκαιρο πολιτικό όφελος».

Να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. «Να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά, για να δούμε εάν αυτά που κάνει η κυβέρνηση είναι αυτά που εισηγείται η Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά. «Καταθέτω ως ανησυχία το γεγονός ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην Επιστήμη», συμπλήρωσε.

«Δεν ζητήσαμε να δημοσιοποιούν τα πρακτικά, ζητάμε να έχουν τα κόμματα πρόσβαση στα πρακτικά. Δεν πρέπει να αναρωτηθούμε τι πάει στραβά;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Η κυβέρνηση έχει χάσει τελείως τον έλεγχο και η μπάλα παίρνει δυστυχώς και την επιτροπή των ειδικών. Η Επιτροπή είναι σαν το σάκο του μποξ, έχει εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που η κυβέρνηση πανηγυρίζει όταν ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε θλίψη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Εκφράζω την βαθύτατή μου ανησυχία, διότι αυτήν την στιγμή χρειαζόμασταν εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσαψε στους ιθύνοντες ότι «εργαλειοποιούν» την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ότι «κρύβουν» τις δικές τους αποφάσεις πίσω από την Επιτροπή, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πληροφορίες» ότι η Επιτροπή ενίοτε δέχεται «αφόρητες πιέσεις» προκειμένου να παίρνει τις «αποφάσεις» που «θέλει η κυβέρνηση».

Όργιο απευθείας αναθέσεων

«Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης. Σε μια σειρά από υπουργεία, γίνεται πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος», επεσήμανε το κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως εγείρεται σημαντικό ζήτημα με τις απευθείας αναθέσεις Μηταράκη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πάρτι απευθείας αναθέσεων, χαρακτηρίζοντας τη Σοφία Νικολάου ως πρωταθλήτρια. «Αν κάποια μέρα δεν κάνει απευθείας ανάθεση θα πρέπει να ανησυχεί ο κύριος Μητσοτάκης και να την πάρει τηλέφωνο να δει αν είναι καλά» σημείωσε καυστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε, δε, πως οι αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες φαντάσματα. «Δεν είναι όμως μόνο η Σοφία Νικολάου. Μία σειρά από υπουργεία ακολουθούν αυτήν την τακτική. Υπάρχουν αναθέσεις από τον Νότη Μηταράκη, υπάρχει η υπόθεση Cisco με την τηλεκπαίδευση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Έχουμε οργιώδη πράγματα που αν συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο και όχι του κορονοϊού θα είχαν σπάσει τα πλακάκια, θα είχαν πέσει τα πατώματα. Πρόκειται για ένα καθεστώς αδιαφάνειας που είναι πολύ απειλητικό για την ίδια τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμεανε πως εάν η κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσει. «Αυτή η κυβέρνηση που έταξε λαγούς και πετραχήλια στην μεσαία τάξη, τώρα την αποτελειώνει», είπε χαρακτηριστικά. 

Προσέθεσε πως το δημοσιονομικό ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται βραχυπρόθεσμα, αφού το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεων θα επιφέρει ορδές ανέργων.

«Το 1/3 των επιχειρήσεων σήμερα απειλείται με λουκέτο και αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο βιώσιμης επανεκκίνησης με διαγραφή μέρους του κορονοχρέους, τουλάχιστον αυτό που αφορά τις υποχρεώσεις στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και ‘’γενναίες’’ ρυθμίσεις από την πλευρά των τραπεζών και ουσιαστικές ''ενέσεις'' ρευστότητας για να επανεκκινήσουν, τότε λουκέτο δεν θα βάλει μόνον το 1/3», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συνέχισε: 

«Και το μεγάλο εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, ουδέν ευνοϊκό προβλέπει για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Την 1η Μαΐου θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας του lockdown. Μια πρόταση που δομείται σε τρεις κεντρικούς άξονες: 

- Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαγραφή χρέους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
- Θα προτείνουμε μια σειρά από μέτρα ρευστότητας, ''ενέσεις'' ρευστότητας, που έχουν ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους.
- Το σχέδιό μας για ένα ολιστικό, νέο πτωχευτικό δίκαιο, που θα αντικαταστήσει τον άθλιο αυτόν πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση».

Το «δωρεάν» της Cisco ήταν 2 εκατ. ευρώ

Ερωτηθείς για τη συμφωνία κυβέρνησης Cisco για την τηλεργασία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε δηκτικά πως η «δωρεάν» συμφωνία σήμαινε τελικά δύο εκατομμύρια ευρώ, με «δώρο» στην εταιρεία τα προσωπικά δεδομένα ενάμισι εκατομμυρίου χρηστών της σχετικής εφαρμογής. 

Άνθρωποι του υποκόσμου συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία αποκρουστική εικόνα, μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλάτες στην κυβερνητική εξουσία και να συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμα και σε υπουργός. Εικόνες που επιτείνουν την αίσθηση ανησυχίας που αισθάνομαι εγώ και ο μέσος πολίτης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)