Επιστήμονες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αιτία που προκαλεί τις θρομβώσεις, που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και εκτίμησαν ότι με μία «μικροδιόρθωση» μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση.
Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία για τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μετά από εμβολιασμούς με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, (δεν έχουν συσχετιστεί ακόμη στο σύνολό τους).
Τελικά η Επιτροπή έλαβε τις αποφάσεις της και υπάρχει και μια έμμεση προτροπή της Μαρίας Θεοδωρίδου σε γυναίκες κάτω των 50 ετών να διαλέγουν άλλο εμβόλιο, ενώ την ίδια ώρα οι εξελιξεις για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson&Johnson τρέχουν από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times μια ομάδα ερευνητών στη Φρανκφούρτη που είχε επιφορτιστεί με τη μελέτη της σπάνιας δημιουργίας θρομβώσεων βρήκε τι ακριβώς προκαλεί το πρόβλημα, αλλά και πώς αυτό μπορεί να διορθωθεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται έκθεση, οι Γερμανοί ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Rolf Marschalek, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Goethe, βρήκαν πως το πρόβλημα έγκειται στα διανύσματα του αδενοϊού τα οποία και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν για να εισάγουν την ακίδα της πρωτεΐνης του κορονοϊού στο σώμα.
Επιστήμονες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αιτία που προκαλεί τις θρομβώσεις, που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και εκτίμησαν ότι με μία «μικροδιόρθωση» μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση.
Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον τροποποιηθεί η αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτραπεί τη διάσπασή της.
Μάλιστα, ο Γερμανός καθηγητής πιστεύει πως υπάρχει εύκολος δρόμος ώστε αυτό να αλλάξει και η διαδικασία να γίνει όπως πρέπει, ενώ όπως δήλωσε στους Financial Times ήδη τον έχουν προσεγγίσει οι άνθρωποι της Johnson& Johnson προκειμένου να διορθώσουν το πρόβλημα στο σκεύασμά τους, το οποίο ήδη τρέχουν στα εργαστήρια.
Πάντως, η AstraZeneca δεν έχει ακόμη κάνει κάποια επαφή με τους επιστήμονες αυτούς, ούτε θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο στο έγκριτο μέσο, όμως ο δρ. Marschalek δήλωσε πως «είμαστε εδώ για να τους πούμε πώς να βελτιώσουν το εμβόλιό τους ανά πάσα στιγμή».
Εμβόλιο AstraZeneca: Τι ισχύει για θρομβώσεις και ηλικιακά όρια
Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί ως έχουν με το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε η επιτροπή εμβολιασμών όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ωστόσο χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια».
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca και στη χώρα μας.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης – θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών». Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.
Τόνισε, δε, ότι η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο. «Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις», ανέφερε.
Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έκανε ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και επανέλαβε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη ιδίως μετά τη 2η δόση του εμβολίου.
Η απάντηση του ΕΟΦ για τα περιστατικά θρομβώσεων
Για πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία στη χώρα μας μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca έκανε νωρίτερα λόγο σε ανακοίνωσή του και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σημειώνοντας ότι η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με το εν λόγω σκεύασμα είναι 0,55/100.000.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ: «Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000)».
«Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000)» συνεχίζει ο ΕΟΦ και καταλήγει:
«Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου