Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Σταϊκούρας: Ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Τι θα γίνει με τα ενοίκια

Χρήστος Σταϊκούρας

 

 

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως πολύ στοχευμένα θα επεκταθεί τον Ιούνιο το μέτρο των μηδενικών ενοικίων

Το άνοιγμα του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων ακόμα κι εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Oικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με μια σειρά πληρωμών που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Ant1 τόνισε ότι μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την φορολογικές δηλώσεις του 2021. Τόνισε μάλιστα ότι για φέτος έχουν ενσωματωθεί στις δηλώσεις οι προβλέψεις για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες, ώστε να μην χρειαστεί να υποβληθούν εκ των υστέρων συμπληρωματικές δηλώσεις όπως έγινε το 2020. Επίσης είπε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά ( π.χ. οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού) που εξαιρούνται από φόρο.

«Το ζήτημα είναι τι έχουμε κάνει για να μην διογκωθεί το ιδιωτικό χρέος ή να διογκωθεί λίγο. Έχουμε κάνει πολλά, έχουμε πάρει ένα πλέγμα μέτρων, για να βοηθήσουμε τους πολίτες να μην συγκεντρώσουν οφειλές από φόρους, εισφορές και δάνεια. Έχουμε αναστολές πληρωμών φόρων, έχουμε δώσει πολλά χρήματα στην κοινωνία, υπάρχει το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση από το Κράτος των δόσεων δανείων και έχουμε ήδη διαγράψει οφειλές πολιτών, όπως συνέβη με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Υπ. Οικονομικών συμπλήρωσε πως «σε ότι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης, εκτός από τα επιδόματα των 534 ευρώ, υπήρχε η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και άλλα μέτρα και έτσι για μια μερίδα συμπατριωτών μας δημιουργήθηκε ένα απόθεμα», αναφέροντας ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των καταθέσεων και από επιχειρήσεις και από νοικοκυριά. «Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά όταν προκύπτουν προβλήματα στην λειτουργία της πραγματικής οικονομίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στο ερώτημα εάν εξετάζεται αύξηση του αριθμού των δόσεων στις στις ρυθμίσεις οφειλών.

Για τα μηδενικά ενοίκια

«Την Παρασκευή θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από την ΑΑΔΕ, για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου. Πρόθεση μας είναι πολύ στοχευμένα να επεκτείνουμε το μέτρο τον Ιούνιο. Θα δούμε πως λειτούργησε η αγορά τον Μάιο και θα λάβουμε τις αποφάσεις», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Σε ότι αφορά τις αναστολές στις συμβάσεις εργασίας, ο Υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι «για τον τουρισμό θα επεκταθούν και το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το καθένα σε χρονική έκταση που έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπ. Εργασίας.

«Σε δύο χρόνια και εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, έχουμε μειώσει μόνιμα μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον φόρο για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021 και το 2022 και μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Δεν είναι και λίγα μέσα σε δύο χρόνια. Όποιος χώρος δημιουργείται θα αξιοποιείται για την μείωση φόρων και εισφορών», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Σε ότι αφορά την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Απρίλιο, ο Υπ. Οικονομιών είπε ότι «46.096 πολίτες έλαβαν ήδη συνολικά 50 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 75000 αιτήσεις και αύριο προγραμματίζεται ακόμη μια καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού (σημ: το ποσό ανέρχεται από 1.000 έως 4.000 ευρώ κατά περίπτωση)».

Για τις πάγιες δαπάνες

«Αύριο ή την Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, προκειμένου να καλυφθεί τμήμα των πάγιων δαπανών τους. Το διαθέσιμο ποσό είναι 500 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη φάση υπολογίζεται έως τις 17 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να έχει γίνει η φορολογική δήλωση αυτών των πολιτών, ώστε από τον Ιούλιο να γίνουν οι συμψηφισμοί με φετινές φορολογικές υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)