Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Νέα άρση μέτρων φέρνει η πτωτική πορεία της πανδημίας

Νέα άρση μέτρων φέρνει η πτωτική πορεία της πανδημίας

Έλλη Τριανταφύλλου
Της Έλλης Τριανταφύλλου

Η πρώτη ανάσα ανακούφισης των ειδικών για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η άρση των μέτρων με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που οι επιστήμονες έδειχναν και δήλωναν ικανοποιημένοι από την πορεία της πανδημίας, με την άρση των μέτρων να είναι πιο κοντά. 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis.gr, η μελέτη όλων των τελευταίων στατιστικών στοιχείων για την πορεία της πανδημίας, όπως άπαντες παρατήρησαν, δείχνει μία σταθερά πτωτική πορεία, κυρίως στους «ποιοτικούς δείκτες» που σχετίζονται με την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου αλλά και με τη βαρύτητά της.

Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι Περιφέρειες της χώρας, χωρίς εξαίρεση, καταγράφουν πτωτική πορεία της πανδημίας, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά το τελευταίο διάστημα κάτω από 4%, γεγονός που δείχνει αναχαίτιση της επιθετικότητας του ιού.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, ανάλογη εικόνα αποσυμφόρησης καταγράφεται και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν μειωθεί κατά περίπου 700 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το ισοζύγιο εισαγωγών στα νοσοκομεία και εξιτηρίων, γέρνει για πρώτη φορά σταθερά σε όλα τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας υπέρ των δεύτερων.

Χαρακτηριστικά, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι στις 244 εισαγωγές την ημέρα, υποχωρώντας για πρώτη εβδομάδα κάτω από τις 300. Επίσης, ακόμα και σε περιοχές οι οποίες είχαν σημάνει συναγερμό στις αρχές το προηγούμενο διάστημα, όπως πχ η Αιτωλοακαρνανία, η κατάσταση δείχνει να έχει περιέλθει υπό έλεγχο τόσο σε αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων όσο και σε επίπεδο νοσοκομειακής ζήτησης.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιδημιολογική εικόνα αυτή έχει άμεση σχέση με την αύξηση της ταχύτητας των εμβολιασμών, η οποία δείχνει να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην πορεία της πανδημίας από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και τον σταδιακό απεγκλωβισμό από το lockdown.

«Αν μελετήσουμε τους δείκτες μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα και το άνοιγμα της αγοράς και εν συνεχεία της εστίασης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει σημαντική επιβάρυνση. Αντιθέτως, όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι, έστω και με την πρώτη δόση, τόσο βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη.

Πάντα με δεδομένο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση τουλάχιστον έως ότου εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης, οι επιστήμονες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά χθες ανοικτοί ακόμα και στο ενδεχόμενο να συζητήσουν επίσπευση των νέων μέτρων χαλάρωσης, όπως αυτό του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης και των μπαρ, η οποία προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουνίου.

Αυτό στο οποίο, ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν κάθετοι είναι στην απρόσκοπτη συνέχιση με τους ίδιους ρυθμούς των self test στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και στα σχολεία αλλά και σε όλες τις κατηγορίες που συνδέονται με τον τουρισμό. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο εργαλείο, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μία ασφαλή εικόνα και ταυτόχρονα να περιορίζουμε άμεσα και δραστικά τη μεταδοτικότητα του ιού» ειπώθηκε στη σύσκεψη.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)