Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Πόντιοι και Καππαδόκες στο πλευρό των Περσών εναντίον των Μακεδόνων

      

 

 

Γράφει ο Τραϊανός Πασόης 

   Οι Πόντιοι και οι Καππαδόκες και οι κάθε λογίς Τουρκόφωνοι, που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία, ήταν οι πιο εχθρικοί και περιφρονητικοί για την καταγωγή των Μακεδόνων και την Μακεδονική κουλτούρα,

αλλά και πρωτοστατούσαν στα συλλαλητήρια «για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την μη χρήση του όρου από τους «Σκοπιανούς». Υποστηρίζουν, ότι οι σημερινοί Μακεδόνες είναι Σλάβοι ή Βούλγαροι και ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, όπως κι εκείνοι, κι άρα είναι νόμιμοι κληρονόμοι της γης τους.

         Εμείς το ανεχόμασταν και σωπαίναμε μέχρι πριν μερικά χρόνια, για να μη επιβαρύνουμε τον επαναπατρισμό των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.

         Τι σχέση είχαν οι Πόντιοι και οι Τουρκόφωνοι Καππαδόκες με τους αρχαίους Μακεδόνες, το γράφουν οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς. Ο Αρριανός, που ήταν ελληνόφωνος από τη Νικομήδεια της Μ.Ασίας, και που έγραψε για την εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου στην Περσία, γράφει μεταξύ άλλων για την παράταξη των Περσικών δυνάμεων στην σημαντικότερη μάχη στα Γαυγάμηλα:

         «Αρμενίων δε Ορόντης και Μιθραύστης ήρχε, και Αράκης Καππαδόκων.»

(Των Αρμενίων αρχηγοί ήταν ο Ορόντης και ο Μιθραύστης, ενώ των Καππαδόκων ο Αριάκης).

         «του δε δεξιού οι τε Αρμενίων  και Καππαδοκών ιππείς προτετάχατο και άρματα δρεπανηφόρα πεντήκοντα, οι δε Έλληνες οι μισθοφόροι παρά Δαρείον τε αυτόν εκατέρωθεν και τους άμα αυτώ Πέρσας κατά την φάλαγγα αυτήν των Μακεδόνων ως μόνοι δη αντίρροποι τη φάλαγγι ετάχθησαν.»

 (Μπροστά από το δεξιό κέρας παρατάχθηκαν οι ιππείς των Αρμενίων και των Καππαδοκών και πενήντα δρεπανηφόρα άρματα. Οι μισθοφόροι Έλληνες παρατάχθηκαν από τις δυο μεριές του ίδιου του Δαρείου και των Περσών που ήταν μαζί του, απέναντι ακριβώς από τη φάλαγγα των Μακεδόνων, επειδή θεωρούνταν οι μόνοι ικανοί να την αντιμετωπίσουν.)

Εκείνη την εποχή η Καππαδοκία άρχιζε από τον Εύξεινο Πόντο κι έφτανε ως τη Συρία. Η έννοια Πόντος και Πόντιοι δεν υπήρχαν. Υπήρχε η Καππαδοκία προς τον Πόντο (Καππαδοκία παρά Πόντω) και η Μεγάλη Καππαδοκία ή Συρική.

Οι Καππαδόκες και μετά την διάλυση του Περσικού κράτους, αρνήθηκαν να υπαχθούν στην διοίκηση των διαδόχων του Αλεξάνδρου. Εξεγέρθηκαν κατά του Λυσίμαχου και του Αντίγονου και τους έδιωξαν από το μεγαλύτερο μέρος της Καππαδοκίας και τις γύρω περιοχές. Ίδρυσαν δυο κράτη. Την Καππαδοκία προς τον Πόντο με ηγεμόνες την Περσική δυναστεία των Μιθριδατών και την Μεγάλη Καππαδοκία με ηγέτη τον Αριαράθη. Οι Μιθριδάτες ήταν θαυμαστές του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και χρήστες της Ελληνικής γλώσσας. Σ’ εκείνους οφείλεται η ύπαρξη ελληνικών στοιχείων στην Ποντιακή γλώσσα. Εκείνοι ως ελληνιστές καθιέρωσαν και τον όρο Πόντος και Πόντιοι. Είναι οι γεννήτορες «της Ποντιακής φυλής».

 Εκείνοι οι φανατικοί πολέμιοι των αρχαίων Μακεδόνων, εμφανίζονται σήμερα ως κληρονόμοι τους και υψώνουν την σημαία με το ήλιο της Βεργίνας στους συλλόγους και τις λέσχες τους. Και μάλιστα απαιτούν από τους σύγχρονους Μακεδόνες να μη χρησιμοποιούν το λάβαρο της Μακεδονικής δυναστείας, διότι τους λένε δεν είναι απόγονοι εκείνων των Μακεδόνων. Οι Μακεδόνες της Ελλάδας είτε από άγνοια είτε από φόβο, το ανέχονται αυτό και σωπαίνουν.

Οι εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν τους Καππαδόκες ως έθνος Ασιατικό. Η εγκυκλοπαίδεια που τυχαίνει να έχω (Νέα Δομή) γράφει στο λήμμα Καππαδοκία:

 «Από μερικούς, το όνομα Καππαδοκία αποδίδεται στους Πέρσες κατακτητές της (στα περσικά Καππαδοκία = χώρα των ωραίων ίππων). Κατ’ άλλους, και το πιθανότερο, από τους Καππαδόκες, έθνος ιαπετικό, που εγκαταστάθηκε στη χώρα όχι νωρίτερα από το 1600 π.Χ…».

Ο Έλληνας ιστορικός Αρριανός δεν τους θεωρεί Έλληνες και τους αναφέρει ξεχωριστά από εκείνους. Αλλά και Έλληνες να υποθέσουμε πως ήταν, και οι Έλληνες πολεμούσαν στο πλευρό των Περσών και μάλιστα αποτελούσαν την προσωπική φρουρά του Δαρείου. Δεν ήξεραν εκείνοι οι Έλληνες, ότι και οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες και το ξέρουν τα σημερινά λαμόγια του «Ελληνισμού», οι επαγγελματίες παραχαράκτες της ιστορίας.

Η ιστορία του Αρριανού είναι γεμάτη από συγκρούσεις των Ελλήνων πολεμιστών του Δαρείου με τους Μακεδόνες του Αλαξάνδρου. Όσοι θέλουν να ξέρουν την πραγματική ιστορία, ας μη αρκούνται στην επιλεκτική και πλαστογραφημένη του καθεστώτος των Αθηνών, κι ας διαβάσουν την πραγματική ιστορία από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Αρριανός, ο Ηρόδοτος κλπ., την ιστορία των Καππαδόκων, τμήμα των οποίων ήταν και οι Πόντιοι πριν τον Μιθριδάτη, κι ας σταματήσουν να αμφισβητούν τα δικαιώματα των Μακεδόνων στη γη τους.

Τραϊανός Πασόης 

  Ιούνης 2021

 

 

 

(3)