Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

«Μανιφέστο» Τσίπρα για εργαζόμενους κι αυξήσεις μισθών – Τι προβλέπει

«Μανιφέστο» Τσίπρα για εργαζόμενους κι αυξήσεις μισθών – Τι προβλέπει

 
 
Tις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την εργασία, μετά και την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, θα παρουσιάσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στις 8μμ.

Η σημερινή παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την εργασία, μετά και το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ολοκληρώνει έναν κύκλο προγραμματικής προετοιμασίας ενόψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που εκκινεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον χώρο των Λιπασμάτων αναμένεται να ξεδιπλώσει μία εναλλακτική, δεσμευτική όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, πρόταση ενίσχυσης της εργασίας, των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, που έρχεται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Επί της ουσίας οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα «απαντούν» στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη – Μητσοτάκη, του οποίου θα προβλέπουν κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων, ενώ θα δίνουν και προοπτική με καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως η υιοθέτηση – πιλοτικά σε πρώτη φάση – του 35ωρου εργασίας χωρίς μείωση μισθού, αρχικά σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Κομβικό ρόλο στην επιχειρηματολογία και το σκεπτικό της Κουμουνδούρου, που θέτει τα θέματα της εργασίας και της μείωσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην προμετωπίδα της ατζέντας της, θα έχει μεταξύ άλλων και η οβιδιακή μεταστροφή Μπάιντεν με το δεδομένο της πανδημίας και η σπουδή των ΗΠΑ, του άντρου του νεοφιλελευθερισμού, για ενίσχυση της εργασίας και των μισθών. Χαρακτηριστική ήταν η προχθεσινή αποστροφή του Προέδρου των ΗΠΑ που κληθείς να σχολιάσει ότι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους, απάντησε «πληρώστε τους περισσότερα».

Οι τέσσερις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

1. Οι άμεσες αυξήσεις στους μισθούς, με αύξηση του κατώτατου που παραμένει «παγωμένος» στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις, όπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου. Έχοντας ήδη ανακοινώσει τις προγραμματικές του θέσεις για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, ρευστότητα και χρηματοδοτικά εργαλεία, η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι δεν θα επιβαρύνει τις ΜμΕ, αλλά αντίθετα θα λειτουργήσει προωθητικά, αφού θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και θα ρίξει επιπλέον χρήμα στην αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το κοινωνικό μέρισμα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η αύξηση του κατώτατου το 2019, που δεν επιβάρυναν αλλά αντίθετα ενίσχυσαν τους τζίρους των επιχειρήσεων.

2. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τις οποίες ξεκίνησε να «ξηλώνει» η κυβέρνηση της ΝΔ από τον Ιούλιο και ακύρωσε επί της ουσίας με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Ενδεικτικό του προβλήματος στην Ελλάδα είναι ότι από τις συλλογικές καλύπτονται μόλις το 16% των εργαζομένων και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω με το νέο νομοσχέδιο που καθιερώνει την ατομική διαπραγμάτευση, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 65%. «Ας γίνουμε Ευρώπη λοιπόν» σχολίαζε δηκτικά αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το «φιλοευρωπαϊκό» προφίλ της ΝΔ.

3. Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μέσα από την κατάργηση της μετατροπής του σε Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας η διοίκηση θα διορίζεται κατά πλειοψηφία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το ΣΕΠΕ επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν, κατάφερε μέσα από εντατικούς ελέγχους να οδηγήσει στη μείωση της αδήλωτης εργασίας από το 19% στο 8% και στην δήλωση για πρώτη φορά 6.000.000 επιπλέον υπερωριών που μεταφράζονται σε έμμεσες αυξήσεις μισθού, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια απαξιώνεται εκ νέου, αφήνοντας πεδίο δόξης λαμπρό στην εκάστοτε εργοδοτική αυθαιρεσία.

4. Ειδικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Όπως σημειώνεται, στα 4,5 χρόνια ως το 2019 δημιουργήθηκαν 450.000 νέες θέσεις εργασίας που μείωσαν την ανεργία από το 27% που παρελήφθη στο 17%. Στα προγράμματα αυτά έμφαση αναμένεται να δοθεί στις νέες ηλικίες, που επίσης η Ελλάδα έχει το αρνητικό ρεκόρ ανεργίας, με προτάσεις όπως ειδικά σχέδια αντιστροφής του brain drain για νέους επιστήμονες, το οποίο αναμένεται να ξαναφουντώσει με τις διατάξεις του νέου εργασιακού.

Η λήψη μέτρων περιγράφεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας και προβλέπει ένα «μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση». Η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί όταν επιτευχθεί οικονομική σταθεροποίηση και σε αυτή περιλαμβάνονται «ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας».

Στο σχέδιο για την ανεργία προβλέπεται και η μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους, καθώς ο ωκεανός φθηνών υπερωριών που παρέχεται πλέον στους εργοδότες λειτουργεί ως αντικίνητρο προσλήψεων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)