Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Ανήσυχο καλοκαίρι και χιλιάδες κρούσματα τον Αύγουστο φέρνει το 4ο κύμα

Ανήσυχο καλοκαίρι και χιλιάδες κρούσματα τον Αύγουστο φέρνει το 4ο κύμα

Αθηνά Δημητρακοπούλου

Επιμέλεια

Δημητρακοπούλου

Ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες προειδοποιούν για κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Αυγούστου με πολλές χιλιάδες κρούσματα εξανεμίζοντας τις ελπίδες για ένα ήρεμο καλοκαίρι. Ηχηρό «καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πιέσεις στους ανεμβολίαστους.

Ήταν τέλος Μαΐου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο «στη high season του τουρισμού, τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι». Πολύ γρήγορα οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν και πλέον το διανύουμε ένα ανήσυχο καλοκαίρι με πολλές χιλιάδες κρούσματα και νέα αβεβαιότητα για το τι έρχεται το φθινόπωρο.

Ήδη, ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει ραγδαία αύξηση. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.109 νέα κρούσματα με τον μέσο όρο ηλικίας να έχει πέσει σημαντικά, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν για δεύτερη ημέρα πάνω από 100.

Και παρότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, τίποτα δεν μπορεί να κατοχυρώσει αυτή τη στιγμή πως αν η επιδημία βγει εκτός ελέγχου δεν θα «χτυπήσει» ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες και θα φέρει νέα πίεση στα νοσοκομεία.

Ενδεικτική των αριθμών που «βλέπουν» οι επιστήμονες για το επόμενο διάστημα είναι η χθεσινή δήλωση του Νίκου Σύψα, καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. «Γρήγορα και απότομα» θα κλιμακωθεί η πανδημία, είπε, τονίζοντας ότι σύντομα τα κρούσματα θα διπλασιάζονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία θα κορυφωθεί με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα γύρω στα μέσα με τέλη Αυγούστου. «Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο» σημείωσε, εκτιμώντας ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα. Δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα 15.000-20.000 κρούσματα, ανέφερε ο κ. Σύψας χθες το βράδυ στον ΣΚΑΪ, και απέδωσε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», ανέφερε σήμερα στο MEGA και συμπλήρωσε:

«Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Τα μέτρα που ισχύουν το καλοκαίρι

Τα παραπάνω δεδομένα και οι εκτιμήσεις έχουν σημάνει συναγερμό και στην κυβέρνηση που αποκλείει το lockdown και ξεκαθαρίζει ότι στο εξής τα οριζόντια μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και μόνο.

Χθες, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Αναλυτικά στην εστίαση ισχύουν τα εξής:

  • Σε κλειστούς χώρους εστίασης από τις 16 Ιουλίου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει και έχουν πιστοποιητικό.
  • Έως τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • Από τις 16 Ιουλίου σε εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% πληρότητα.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στην υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
  • Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.
  • Για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. στην πρώτη παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας.
  • Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. στην πρώτη παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Για το ταξίδι με πλοίο χρειάζεστε:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
  • Αρνητικό μοριακό τεστ PCR 72 ωρών
  • Αρνητικό Rapid τεστ 48 ωρών

Ανήλικοι από 12 έως 17 ετών γίνονται δεκτοί και με self τεστ, ενώ οι κάτω των 12 ετών μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς τεστ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)