Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Το παρασκήνιο Τσίπρα με Τσιόδρα - Μυστήριο χωρίς διαρροές για τη Μετάλλαξη Δέλτα

Το παρασκήνιο Τσίπρα με Τσιόδρα - Μυστήριο χωρίς διαρροές για τη Μετάλλαξη ΔέλταΜε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά απαντά η Κουμουνδούρου στη νέα - πρωτοφανή όπως προεξοφλείται - έκρηξη της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού. Από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των όσων διημείφθησαν για τη μετάλλαξη Δέλτα και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Το νέο κύμα που ξεκινά με περισσότερα από 3.100 κρούσματα στα μέσα Ιουλίου έχει προκαλέσει συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον αντίκτυπο τόσο στο υγειονομικό επίπεδο όσο και στο κοινωνικοοικονομικό. Και αυτό, διότι πέραν της μεγάλης έξαρσης που αναμένεται από τα μέσα Αυγούστου, το πιο ανησυχητικό μήνυμα είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα ακόμα δεν έχει επεκταθεί στην κοινότητα και εντοπίζεται μονάχα στην Κρήτη, το οποίο προεξοφλεί εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ χρεώνουν στη κυβέρνηση την ευθύνη για το χάος που έχει δημιουργηθεί με την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στη κοινότητα. Τόσο για τη συνολική διαχείριση της κρίσης, όσο και για το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε το προηγούμενο διάστημα, όταν και τα κρούσματα μειώθηκαν, που καλούσε τον κόσμο να πετάξει τις μάσκες την ώρα που η μετάλλαξη Δ κάλπαζε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όπως λένε από τη Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δώσει στους πολίτες, αλλά και τους υποψήφιους τουρίστες την εικόνα πως η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με τη πανδημία - κάνοντας για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι το ίδιο λάθος ώστε να εμφανιστεί ο ίδιος νικητής, με αποτέλεσμα τα μέτρα να χαλαρώσουν υπερβολικά και να έχουμε σήμερα 3.100 περίπου, κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, θεωρούν ότι και η κάμψη που παρατηρείται στους εμβολιασμούς οφείλεται στις κυβερνητικές επιλογές, καθώς υποστηρίζουν ότι αντί να κάνει μία πολύμηνη και συντονισμένη καμπάνια με target groups για όσους διατηρούν επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, προτίμησε να μοιράσει χρήματα στα Μέσα, με σκοπό να προβάλλουν «όχι το σωτήριο εμβόλιο, αλλά τον σωτήρα Μητσοτάκη».

Τούτων δοθέντων, μπροστά στο νέο κύμα, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα του ΕΣΥ (ακόμα δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε επίσημα τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του και συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων) καθώς και για την οικονομική επιβίωση εργαζομένων και επιχειρήσεων, που βλέπουν ακόμα μία τουριστική σεζόν να χάνεται με ολέθριες συνεπειες.

Η συνάντηση με τον... Σωτήρη

Το επικοινωνιακό ντεμαράζ του Αλέξη Τσίπρα, που ξεκίνησε από την Προγραμματική Συνδιάσκεψη, συνεχίστηκε χθες με τρεις δημόσιες παρεμβάσεις, από τις οποίες ξεχώρισε όπως ήταν αναμενόμενο η συνάντηση - για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας - με τον επικεφαλής της Επιτροπής επιστημόνων, Σωτήρη Τσιόδρα.

Αν και η σημειολογία της επιλογής να είναι παρούσα στη συνάντηση και η καθηγήτρια επιδημιολογίας και άτυπη σύμβουλος του κ. Τσίπρα, Αθηνά Λινού, ήταν ξεκάθαρη, η συνάντηση καθαυτή αποτελεί είδηση. Από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των όσων διημείφθησαν. Ωστόσο, μία αποστροφή του εκπροσώπου Τύπου κ. Ηλιόπουλου στην απάντηση προς την κα Πελώνη είναι ενδεικτική του κλίματος και των όσων συζητήθηκαν στο τετ α τετ με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας: «Καλό θα είναι πριν αναφερθεί στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, την οποία έχει απαξιώσει και εργαλειοποιήσει η ίδια η κυβέρνηση, η κα Πελώνη να ρωτήσει τον κ. Μητσοτάκη ποια ήταν η τελευταία εισήγησή της που εισακούστηκε και δεν της επιβλήθηκαν πολιτικές αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Ένα από τα πιο επικίνδυνα αποτελέσματα των κυβερνητικών παλινωδιών, το οποίο θέλησε να φωτίσει ο κ. Τσίπρας, είναι η απαξίωση της επιστήμης στα μάτια των πολιτών από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την εργαλειοποίηση της Επιτροπής για «επιστημονική νομιμοποίηση» πολιτικών αποφάσεων ερήμην των επιστημόνων.

Ναι στον εμβολιασμό υγειονομικών, όχι στη γενίκευση

Ενδεικτικό της «καθαρής» θέσης που παίρνει πλέον η Κουμουνδούρου είναι ότι μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας με διαγγελματικού χαρακτήρα μήνυμά του κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας: «Όλοι οι πολίτες να πάρουν την υπόθεση της ζωής και της υγείας τους στα χέρια τους. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και αίσθημα αλληλεγγύης. Να αγνοήσουν τον ανεύθυνα διχαστικό λόγο του κ. Μητσοτάκη. Να εμβολιαστούν, να φοράνε μάσκες, και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας» τόνισε.

Η Κουμουνδούρου απορρίπτει σχεδόν το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που ξεδιπλώνει το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες, προτάσσοντας ως αιχμή του δόρατος την πρωτοφανή επιχείρηση διχασμού των πολιτών «για να κρύψει την αποτυχία του ο κ. Μητσοτάκης». Το μοναδικό που δεν απορρίπτει και φρόντισε να ξεκαθαρίσει εμφατικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ράδιο Θεσσαλονίκη, παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να «θολώσει» το μήνυμα, είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές για ηλικιωμένους. Ο κ. Τσίπρας πήρε θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, αφενός γιατί «κινδυνεύει η ζωή» όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αφετέρου για «ηθικούς λόγους» καθώς ως άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δε θα πρέπει να τους επιβαρύνουν.

Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο γενίκευσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετη την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τονίζεται πως πρέπει με πειθώ και στοιβαρή και υπεύθυνη πολιτική να πειστούν οι πολίτες. «Ούτε με το βούρδουλα, ούτε με χαρτζιλίκια, αλλά με πειθώ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν συνεχιστεί η πολιτική του σκληρού διχασμού και του κοινωνικού αυτοματισμού με το θέμα του εμβολιασμού. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)