Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Απότομη πτώση των κρουσμάτων στη Βρετανία: Ψάχνουν το «γιατί» οι επιστήμονες

Απότομη πτώση των κρουσμάτων στη Βρετανία: Ψάχνουν το «γιατί» οι επιστήμονες

Ελένη Μπορμπόλη

Γράφει η

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν μειωθεί κατά 21,5% μέσα σε μια εβδομάδα, όμως οι θάνατοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σύγχυση έχει προκαλέσει στους Βρετανούς επιστήμονες η απότομη πτώση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των κρουσμάτων άγγιξε το 21,5%, με τα νούμερα να πέφτουν από τις 56.474 στις 17 Ιουλίου, στις 26.950 στις 26 του ίδιου μήνα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι εάν πράγματι το ιικό φορτίο στη Βρετανία έχει μειωθεί, οι αριθμοί των διασωληνωμένων θα πέσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς στο νοσοκομείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή άνθρωποι που είχαν μολυνθεί μία με δύο εβδομάδες πριν.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν περίμεναν την συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθώς η χώρα άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ειδικοί εικάζουν πως οι πιθανές εξηγήσεις για το αναπάντεχο φαινόμενο είναι οι παρακάτω:

Επίτευξη της ανοσίας της αγέλης;

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 85% των ανθρώπων πρέπει να αναπτύξουν ανοσία στην COVID-19, προκειμένου να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

Στην Βρετανία, περίπου το 70% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, εντούτοις σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν έχουν ακόμα κάνει και τις δύο δόσεις.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που έχουν αναπτύξει αντισώματα αφού νόσησαν από τον ιό, ένα ποσοστό που δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί καθώς πολλοί είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που έχουν ανοσία χωρίς να το γνωρίζουν.

Αν και η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης δε μπορεί να αποκλειστεί, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτώση των κρουσμάτων θα ήταν πιο ομαλή και θα συνέβαινε μέσα σε βάθος χρόνου και όχι τόσο απότομα.

Σχολικές διακοπές και μείωση των τεστ;

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τα σχολεία δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερα τεστ.

Όταν τα τεστ είναι λιγότερα, τότε και τα κρούσματα που καταγράφονται είναι λιγότερα, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι φορείς μεταξύ των νεότερων ηλικιών είναι πολλοί, δεδομένου ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους είναι χαμηλότερα.

Ωστόσο, η εν λόγω εικασία δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να εξηγήσει το μέγεθος και την ένταση της πτώσης.

Η νέα «pingdemic»;

Εκατοντάδες Βρετανοί λαμβάνουν καθημερινά ειδοποιήσεις στο κινητό τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), που τους συστήνει να μείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Οι ειδοποιήσεις αυτές έχουν προκαλέσει την οργή μεταξύ των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων είτε έχουν διαγράψει την εφαρμογή του NHS, είτε δεν ακολουθούν την σύστασή του. Επομένως, η αποτελεσματικότητα των ειδοποιήσεων αυτών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Τι έγινε με το Euro 2020;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το πολυαναμενόμενο ποδοσφαιρικό τουρνουά οδήγησε στη αύξηση των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, η οποία αν και σημαντική ήταν προσωρινή. Μετά το πέρας του Euro, τα ποσοστά ίσως να επανήλθαν σε πιο «φυσιολογικά» επίπεδα.

Είναι ο καιρός;

Είναι γνωστό πως οι μολύνσεις του αναπνευστικού συνήθως γνωρίζουν πτώση τους καλοκαιρινούς μήνες και επανέρχονται δριμύτερες τον χειμώνα.

«Η μεγαλύτερη ανοσία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μείωση συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους, καθώς τα μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν, φαίνεται να έχουν ωφελήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, υπάρχουν πολλές κοινότητες, κυρίως στις φτωχότερες περιοχές, όπου οι εμβολιασμοί είναι ακόμα πολύ πίσω», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Iain Buchan. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)