Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Καταγγελίες για «δώρο» δισεκατομμυρίων μέσα από τροπολογία για έργα ΑΠΕ

Καταγγελίες για «δώρο» δισεκατομμυρίων μέσα από τροπολογία για έργα ΑΠΕ

 
 
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ. Το ζήτημα έφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ερωτήματα προκαλεί τροπολογία για τις ΑΠΕ, καθώς έρχεται μια μεγάλη ανατροπή και αλλάζουν αναδρομικά οι όροι για έργα που δόθηκαν αρκετά χρόνια πριν. Πρόκειται για μια τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα στο καλοκαίρι.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ - μόνο για το καλώδιο - και πολλών δισ. με τις άδειες. Ταυτόχρονα κάνουν λόγο για ζητήματα ανταγωνισμού και βλέπουν στο τέλος να την... πληρώνει η ΡΑΕ.

Μάλιστα το ζήτημα ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως σημείωσε άδειες παραγωγής απαλάσσονται από την υποχρέωση κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου, άδειες παραγωγής του 2010 και του 2011, που εκτιμάται ότι είναι άνω των 2.000 MW.

«Απαλάσσονται άδειες παραγωγής του 2010 και του 2011, που αφορούν τεράστιες ποσότητες. Βλέπω ότι είναι άνω των 2.000 MW στην Κρήτη από την υποχρέωση κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου, που οι πληροφορίες μιλάνε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εδώ έχετε καταλύσει κάθε ένοια διαφάνειας. Και προκύπτει ένα ζήτημα. Αλλάζετε εκ των υστέρων μετά από 10 χρόνια τους κανόνες μιας άδειας, υποτιμώντας όλους τους υπόλοιπους που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν αν το έργο δεν είχε υποθαλάσσιο καλώδιο. Πώς θα γίνει αυτό; Κατοχυρώνουν κάποιοι δικαιώματα όταν υποβάλλουν αίτηση για ένα άλλο έργο και τους το δίνετε με αλλη μορφή;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Ο λόγος για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε στη Βουλή, και βάζει ξαφνικά στο σύστημα έργα ΑΠΕ που πήραν άδεια με ειδικό καθεστώς, κατ' εξαίρεση. Για αυτά τα έργα δόθηκαν άδειες με την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστεί ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση, με δικές τους δαπάνες, με το Ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Όπως ήταν αναμενόμενο πολλοί επενδυτές δεν ανέλαβαν μια τέτοια δέσμευση και δεν διεκδίκησαν άδειες με αυτούς τους όρους.

Οι άδειες αυτές δόθηκαν υπό τον συγκεκριμένο όρο πριν το 2016 και τώρα - που η υποθαλάσσια φτιάχτηκε ή φτιάχνεται με δαπάνη του Διαχειριστή Συστήματος και ανάκτησή της μέσω των χρεώσεων χρήσης του σε όλους τους καταναλωτες, με την ξαφνική τροπολογία, ο όρος αυτός παύει να ισχύει.

Από την αγορά κάνουν λόγο για αλλοίωση του ανταγωνισμού, καθώς ορισμένα έργα παίρνουν προβάδισμα, αφού άλλαξαν οι όροι αναδρομικά. Παράγοντες της αγοράς μιλούν ευθέως για παραβίαση του ανταγωνισμού και υπογραμμίζουν ότι με την συγκεκριμένη τροπολογία παίρνουν προβάδισμα επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ επί της ουσίας αποκλείονται κολοσσοί από το εξωτερικό, αλλά και άλλοι μεγάλοι και μικρότεροι εγχώριοι παίκτες.

Λένε ακόμη ότι θα έπρεπε να γίνει μειοδοτικός διαγωνισμό, ο οποίος θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλες επιχειρήσεις και βεβαίως ξένες επενδύσεις, αλλά και άλλους εγχώριους παίκτες. Ωστόσο, επιλέγεται η συγκεκριμένη μέθοδος της... τροπολογίας, προς όφελος όσων πήραν τις άδειες με τη δέσμευση να κάνουν υποθαλάσσια.

Πρόκειται για το άρθρο 3 της τροπολογίας, παράγραφος 2 το οποίο αναφέρει:

«Εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε νησιωτικά συστήματα με ειδικό όρο υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης»

Έργα ΑΠΕ, που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκδόθηκε προ της 1ης Ιανουαρίου 2016, τα οποία αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου, το οποίο αναπτύσσεται σε νησί ή σε σύμπλεγμα νησιών με πρόβλεψη υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο σύστημα της Ηπειρωτικής χώρας από κοινό φορέα υλοποίησης (εφεξής η ομάδα έργων ΑΠΕ) ή βεβαίωση ειδικών έργων που εκδόθηκε προς αντικατάσταση της ως άνω άδειας παραγωγής, για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, δύναται να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση κατασκευής της εν λόγω ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης, για τις περιπτώσεις που η φάση διασύνδεσης του νησιού ή των νησιών όπου εγκαθίστανται τα έργα με το σύστημα της Ηπειρωτικής χώρας έχουν ολοκληρωθεί ή προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εγκεκριμένο, κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος, Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)