Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΥΠΕΞ ΗΠΑ για Βαρώσια: Η Τουρκία να ανακαλέσει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση

 
 
«Προτρέπουμε η απόφαση να ανακληθεί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, «καταδίκασε» την Τρίτη την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη μεταβίβαση τμήματος παραθαλάσσιας εγκαταλελειμμένης πόλης της Κύπρου στον τουρκοκυπριακό έλεγχο και το σχέδιο να ανοίξει εν μέρει περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «την απόφαση να αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τον έλεγχο περιοχών στα Βαρώσια, που δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ, απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις τους στο παρελθόν να ξαναρχίσουν συνομιλίες» για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. «Προτρέπουμε η απόφαση να ανακληθεί», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Άντονι Μπλίνκεν:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.  Η κίνηση αυτή είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία ζητούν ρητά τα Βαρώσια να διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα για τα Βαρώσια.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασύμβατες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις συνομιλίες επίλυσης.  Καλούμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα βήματα που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται με ομοϊδεάτες εταίρους για να παραπέμψουν αυτή την ανησυχητική κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα παροτρύνουν για μια ισχυρή απάντηση.

Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών ενεργειών που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Παραμένουμε υποστηρικτές μιας συνολικής διευθέτησης υπό κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)