Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Θωμαΐδης: Οδηγία της ΕΕ να μη γίνουν μετρήσεις στα λύματα των νησιών

Θωμαΐδης: Οδηγία της ΕΕ να μη γίνουν μετρήσεις στα λύματα των νησιών

 
 
Γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε το ακριβές μέγεθος της διασποράς του ιού, προκύπτει από τα λεγόμενα του Ν. Θωμαΐδη.

Την ώρα που τα ελληνικά νησιά «βράζουν» και δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν πριν από το άνοιγμα του τουρισμού, ο Νίκος Θωμαΐδης αποκαλύπτει το λόγο για τον οποίον δεν έγιναν μετρήσεις στα λύματά τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας εξήγησε πως υπήρχε εισήγηση να γίνουν μετρήσεις στα λύματα των νησιών που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο δεν προχώρησε.

Και αυτό, επειδή, όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, μετρήσεις γίνονται μόνον στα λύματα μεγάλων πόλεων.

Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε λόγο για επιθετική αύξηση στο ιικό φορτίο κορονοϊού των λυμάτων κατά την τελευταία εβδομάδα και υπογράμμισε πως η συγκέντρωση που παρατηρείται σήμερα είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων κορονοϊού που είχαν εντοπιστεί πριν από περίπου πέντε ήμερες.

Ο καθηγητής, συγκρίνοντας την τωρινή αύξηση με αυτήν που είχε παρατηρηθεί τον χειμώνα, υπογράμμισε πως ανάλογη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 υπήρχε στα λύματα την περίοδο τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο, τότε, η αύξηση ήταν πιο ομαλή.

Προσέθεσε, δε, πως το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν το περιμέναμε».

Εκτίμησε, τέλος, πως ο τρόπος για να περιοριστεί η διασπορά του ιού είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και η ιχνηλάτηση. 

Πηγή: ΣΚΑΪ

Αναρτήθηκε από το:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)