Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Κορονοϊός – Εμβολιασμοί: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το Freedom Pass

Freedom Pass: Πού και μέχρι πότε ξοδεύουν τα 150 ευρώ οι εμβολιασμένοι 18-25

 Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία νομοθετείται το περιβόητο Freedom Pass. Την ίδια ώρα, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτός του ΚΙΝΑΛ που απείχε από τη διαδικασία) καταψήφισαν τη σχετική ρύθμιση, καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την ηλικιακή ομάδα 18 με 25 προς το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Να σημειωθεί, επίσης, ότι υπερψηφίστηκε, πάλι με τις ψήφους μόνο της ΝΔ, η τροπολογία με την οποία δίνειται επίδομα 400 ευρώ έτως το τέλος του 2020 για τους αναισθησιολόγους του ΕΣΥ που στελεχώνουν τις εντατικές μονάδες, οι οποίες έχουν σηκώσει το βάρος της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για το Freedom Pass, επειδή «εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από διασπορά του κορονοϊου, όχι πέραν 3Ιης.12.2021, δίνεται οικονομική διευκόλυνση ύψους εκατόν πενήντα ευρώ (150) κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 18 - 25 που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Τα χρήματα πιστώνονται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), που εποπτεύεται από Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, για την έκδοση της ανωτέρω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και πίστωση του χρηματικού δημιουργείται ειδική εφαρμογή από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε..

Πώς γίνεται η καταβολή

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί τους προσωπικούς του κωδικού του εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και πίστωση του ανωτέρω χρηματικού αυτήν. Ο αιτών συμπληρώνει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) Προσωρινό Αριθμό Ασψάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α.) και τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και πίστωση του και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.12.2021, ενώ με την πάροδο της συγκεκριμένης ημερομηνίας το η τράπεζα υποχρεούται άμεσα να απενεργοποιήσει.

Πού χρησιμοποιείται

Σύμφωνα με τη ρύθμιση το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών, λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

Από τις 19 Ιουλίου οι κάρτες στους δικαιούχους

Με βασικό στόχο να αυξήσει τη ροή των νέων προς τα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να κάνει... ντεμπούτο – πιθανότατα στις 19 Ιουλίου - η Κάρτα Νέων για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, πιο γνωστή ως Freedom Pass αξίας 150 ευρώ, δικαιούχοι της οποίας θα είναι περίπου 940.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 – 25 ετών.

Αύριο 8 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών εκ μέρους των αδειοδοτημένων παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στους παρόχους θα δοθεί μόνο ένα 10ήμερο προκειμένου να ολοκληρώσουν την υλοποίηση και τις δοκιμές τους και συγκεκριμένα έως τις 18 Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει στην ψηφιακή αποστολή των καρτών σε όσους από τους δυνητικούς δικαιούχους έχουν ήδη ολοκληρώσει ή ολοκληρώσουν έως τότε τουλάχιστον τη μία δόση εμβολιασμού (για τα εμβόλια των δύο δόσεων) ή τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό σκεύασμα.


 Οι δικαιούχοι θα την έχουν ψηφιακά στο κινητό τους την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Η παροχή θα διατεθεί στον Φορέα Υλοποίησης χωρίς κόστος ανάπτυξης, με τη μορφή δωρεάς προς το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με δυνατότητα παράτασής του για ένα ακόμα 6μηνο εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση.

Αν και δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες πληροφορίες ως προς τις εταιρίες, στις οποίες θα μπορει να εξαργυρώνεται το ποσό της κάρτας, αυτές θα αφορούν υπηρεσίες και προϊόντα που ενισχύουν την «κινητικότητα» των νέων, όπως ενδεικτικά ταξίδια, συναυλίες, θεάματα, παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, μουσεία και χώροι πολιτισμού.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, αλλά και στην ενίσχυση κρίσιμων τομέων της οικονομίας που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία.

Το voucher θα είναι μια ψηφιακή, άυλη χρεωστική κάρτα, με διαθέσιμο χρηματικό υπόλοιπο αξίας 150 ευρώ και όπως επισημαίνεται στη σχετική πρόσκληση της ΚτΠ, το μέτρο αποφασίστηκε καθώς «υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση και ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μετά τη συνεχιζόμενη εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ιδίως δε της επικίνδυνης μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ που μεταδίδεται με πολύ ταχείς ρυθμούς σύμφωνα με το ECDC και πλήττει ιδιαίτερα νέους και ανεμβολίαστους, και την προσπάθεια αποφυγής επιστροφής σε λοκντάουν και εμφάνισης τέταρτου επικίνδυνου κύματος, και την επιτάχυνση του προγράμματος του εμβολιασμού ώστε να επιτευχθεί το δυνατό μεγαλύτερο τείχος ανοσίας στην Κοινότητα για την προάσπιση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της εθνικής οικονομίας».

Πώς θα αποστέλλεται και θα λειτουργεί το Freedom Pass

Ο πάροχος, χωρίς να συνάπτει πελατειακή σχέση με έκαστο Δικαιούχο, θα εκδίδει και διανέμει αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, η οποία θα αξιοποιείται ως το αποκλειστικό μέσο πληρωμής για τη διάθεση της ενίσχυσης 150 ευρώ των δικαιούχων. Η ενίσχυση θα καταναλώνεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως θα καθοριστούν. Το ποσό των 150 ευρώ δεν θα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο λογαριασμό ή να γίνει ανάληψή του ούτε και θα μπορεί στην άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα να πιστωθεί άλλο χρηματικό ποσό.

Οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες θα διανέμονται εντός μίας εργάσιμης ημέρας από την παραλαβή του εκάστοτε σχετικού αρχείου με τους επιβεβαιωμένους Δικαιούχους, ενώ ο πάροχος οφείλει να εξασφαλίζει ότι θα αξιοποιούνται υποχρεωτικά μέσω των αντίστοιχων διεθνώς πιστοποιημένων ως προς την ασφάλεια ψηφιακών πορτοφολιών ApplePay και GooglePay κατά τις αγορές σε φυσικά καταστήματα -μέσω των ήδη υφιστάμενων τερματικών αποδοχής καρτών (POS)- και η χρήση τους σε ηλεκτρονικές αγορές θα γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές αυστηρής ταυτοποίησης.

Επίσης ορίζεται ότι ο πάροχος, με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας στις 31/12/2021, οφείλει να καταργήσει όλες τις διανεμηθείσες κάρτες, και μετά από εκκαθάριση, να επιστρέψει στον Φορέα τυχόν αδιάθετα ποσά από τις καταργηθείσες άυλες ψηφιακές κάρτες των δικαιούχων, καθώς και τυχόν αδιάθετο ποσό που έλαβε από τον Φορέα για τον ανωτέρω λόγο.

Παράλληλα ο πάροχος θα διαθέτει σε πραγματικό χρόνο ανώνυμα, συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία εξέλιξης της πρωτοβουλίας (π.χ. ποσοστό χρήσης ενίσχυσης ανά κατηγορία επιχειρήσεων, συνολική αξία συναλλαγών, κλπ.).

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)