Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Βασίλης Κεγκέρογλου: Χρέη...

Τι είδους «απειλή» είναι για την κυβέρνηση βουλευτής που πνίγεται στα χρέη; Σε ποιο βαθμό μπορεί να πατήσει στον κάλο την εκτελεστική εξουσία;

Να... θυμηθούμε τον -πολύ- παλιό πολιτικό.

Έμπαινε στην πολιτική, αφού είχε αποκατασταθεί οικονομικά , επαγγελματικά , κοινωνικά- και γι αυτό έμπαινε. Αλλιώς ήταν αδιανόητο.

Κατά κανόνα έβγαινε φτωχότερος. Για πόσους δεν έλεγαν : «έφαγε την περιουσία του στην πολιτική»;


Σε πείσμα της παράδοσης, η ελληνική πολιτική τάξη όταν έρχεται η ώρα να δηλώσει την περιουσία της, γράφει σελίδες αθλιότητας , εξαπάτησης και ξεδιαντροπιάς,.

Τι άλλο είναι – για τη συντριπτική πλειοψηφία – η διαβόητη δήλωση «πόθεν έσχες»;


Θεσπίσθηκε για να προστατεύσει την «τιμή του πολιτικού κόσμου» και επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο.

Διασύρει- με ονόματα και διευθύνσεις. Όποιος αμφιβάλει ας ανατρέξει στις δηλώσεις που ανάρτησε κι εφέτος η Βουλή.

Σαν να βγάζει άπλυτα στη φόρα.

Ο καθένας δήλωσε κατά το δοκούν και η κυβέρνηση φρόντισε να μην περάσουν από έλεγχο τα δηλωθέντα.

Το πιάσαμε το υπονοούμενο: χωρίς αληθή έλεγχο δεν εντοπίζεται κανένας με παράπτωμα. Όλα χάνονται στο σωρό.

Αναγράφονται στις δηλώσεις περιουσίες, εισοδήματα, καταθέσεις, οικονομικές πράξεις που απλώς θολώνουν το οικονομικό προφίλ των περισσότερων.

Το περιουσιολόγιο των πολιτικών της Ελλάδας είναι ο εθνικός της γρίφος. Από πουθενά δεν προκύπτει εναργώς ποιος έχει , πόσα, από πού και πώς.

Επειδή η εικόνα είναι παραπλανητική είναι και αποκρουστική .

Η ευθύνη για εξηγήσεις χάνεται όταν - για την πλειοψηφία- φτάσουμε χωριστά στον καθένα: δεν είναι χειρότερος απ τον διπλανό του, αφού δεν έκανε κάτι διαφορετικό.

Αν η πολιτική προϋποθέτει οικονομική διαφάνεια και προσωπική ανεξαρτησία από όσους την ασκούν, αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα ηθικής της πολιτικής στη χώρα..

Μπορεί να κυβερνάει με λυμένα χέρια ο μεγαλο-οφειλέτης τραπεζών- ιδίως αν είναι κακοπληρωτής;

Μπορεί να νομοθετεί ανεπηρέαστα κάποιος που δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του;

Στην εφετινή αξιοθρήνητη κατάσταση των – δήθεν- «πόθεν έσχες» από την κυβέρνηση ξεχώρισαν οι Μητσοτακαίοι, ο Άδωνις και δυο τρεις άλλοι.

Από την αντιπολίτευση ο Βασίλης Κεγκέρογλου- του ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή από το χώρο που ελέγχει την κυβέρνηση.

Η Φώφη Γεννηματά είχε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο – που ασκούσε τα δικαιώματά της στη Βουλή όταν απουσίαζε-κάποιον με ποινική δίωξη για δωροδοκία.

Κατάλαβε το λάθος και τον απομάκρυνε. Αλλά το λάθος συνεχίζεται. Είναι άλλης τάξης, αλλά δεν είναι η καλύτερη εκπροσώπηση.

Στο Κοινοβούλιο την αντικαθιστά κάποιος που οφείλει από δάνεια στις τράπεζες πάνω από εξακόσιες χιλιάδες ευρώ. Λίγα δεν τα λες.

Πίσω από τις περιπτώσεις όσων κυβερνητικών επικαλούνται για τα δάνειά τους «ρυθμίσεις», που δεν θα έκανε καμιά τράπεζα σε έναν απλό πολίτη, υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό για κόμμα της αντιπολίτευσης.

-Τι είδους «απειλή» είναι για την κυβέρνηση βουλευτής που πνίγεται στα χρέη; Σε ποιο βαθμό μπορεί να πατήσει στον κάλο την εκτελεστική εξουσία;

Η περίπτωση Κεγκέρογλου είναι η απάντηση στην πράξη.

Γ. Λακοπουλος (ieidiseis.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)