Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΘ 2021: Ποια "αντίδοτα" στην ακρίβεια



 ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός
 
Με στόχο την «επούλωση» πληγών που άνοιξαν στο πολιτικό σώμα της κυβέρνησης με τις πυρκαγιές, τον ανασχηματισμό και το κύμα ακρίβειας ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει σήμερα μια λίστα οικονομικών δράσεων και μέτρων στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.


Το «μενού» των... βασικών εξαγγελιών κλείδωσε χτες ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή «παίζονται» κάποια επιπλέον μέτρα, ώστε πέρα από αυτά που έχουν προεξοφληθεί, να δοθεί κι ένα στίγμα «αιφνιδιασμού», που άλλωστε διαμορφώνει τελικά και τις εντυπώσεις και δίνει το στίγμα για τις νέες δημοσκοπήσεις που αναμένονται με … πλησμονή.

Έτσι ο Πρωθυπουργός «πατώντας» στον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου που εκτιμάται ότι αφήνει η επικείμενη αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ κατά μία μονάδα περίπου, με βάση τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου,  σχεδιάζει να ξεδιπλώσει πακέτο μέτρων που πατά σε δυο πυλώνες. Αφενός τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις κι αφετέρου τις στοχευμένες ενέργειες επιδοματικού χαρακτήρα ώστε να καλυφθούν, κατά το δυνατόν, οι «πληγές» που αφήνει το κύμα ακρίβειας.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός αναμένεται με βάση πληροφορίες να εξαγγείλει:

Διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ώστε περίπου 1 εκατομμύριο πολιτών να διασφαλίσουν χαμηλότερες χρεώσεις στο ρεύμα.
Αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης ώστε να διευρυνθεί η λίστα των δικαιούχων.. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι επιδοτούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή και άλλα εναλλακτικά καύσιμα (πέλλετ) στη βάση ενός νεόυ συστήματος με βάση δείκτες θερμοκρασιών ανά περιοχή (βαθμοημέρες). Παράλληλα, δε, εξετάζεται εναλλακτικά μείωση του ΕΦΚ των καυσίμων
Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου, αλλά και στο τουριστικό «πακέτο».
Νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% αν και οι τελικές εξαγγελίες για το πώς θα γίνει αυτό θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της άσκησης εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με εκκίνηση τη μείωση κατά 50% της συγκεκριμένης επιβάρυνσης από το 2022.
Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και το 2021 στον ιδιωτικό τομέα
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 3 μονάδες, αλλά και επιπλέον 0,6% στις κρατήσεις για την επικουρική ασφάλιση, έναντι 0,5% που είχε ήδη δρομολογηθεί

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)