Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΔΜΗΕ: Προ των πυλών η πώληση του 20% της «Αριάδνης» - Πράσινο φως από Κομισιόν

Ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης», δηλαδή της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που προωθεί το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.

Ποια είναι η «Αριάδνη»

Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή, απαντώντας θετικά στο σχετικό ερώτημα της ΡΑΕ. Ως τα τέλη το 2021 αναμένεται ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση μειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής του «Αριάδνη» και στο πλαίσιο της προκήρυξης πρόκειται να προχωρήσει σε roadshow στους υποψήφιους επενδυτές. Ωστόσο σημαντική εκκρεμότητα για τους επενδυτές είναι ο καθορισμός από τη ΡΑΕ του WACC, της απόδοσης δηλαδή που θα προσδιορίσει και την αξία της «Αριάδνης».

Η «Αριάδνη» είναι η εταιρεία στην οποία ανήκει και επομένως θα χρηματοδοτήσει, θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα λειτουργήσει το 2023. Ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει την πώληση μετοχών της «Αριάδνης» προκειμένου να χρηματοδοτήσει και με ιδιωτικούς πόρους το μεγάλο έργο της διασύνδεσης της Κρήτης, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των Κινέζων

Σήμερα για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ έχει συνάψει δανειακή σύμβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ και τη Eurobank, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης του φακέλου για την άντληση επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι η έγκριση από την Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο ακόμη και για την είσοδο της κινεζικής State Grid στην «Αριάδνη», η οποία είναι μέτοχος μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ από το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αριάδνης» από το 2019 και είχε μάλιστα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του προέδρου της Κίνας.

Πηγή: imerisia.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Πούλα τα όλα Κούλαρε.
    Πάνε το ρεύμα όχι 50% αλλά 💯% πάνω.
    Πάλι πρώτο θα σε έχουν τα γίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)