Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Σάκης Αρναούτογλου: Αστραπιαία αλλαγή του καιρού (video)

Σάκης Αρναούτογλου: Αστραπιαία αλλαγή του καιρού - Καταιγίδες σε Αθήνα, προσοχή στη Β. Εύβοια


Εξπρές, «αστραπή» αλλαγή του καιρού, θα έχουμε το επόμενο σαρανταοκτάωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας, λέει χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης επισημαίνει ότι κύριο χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής θα είναι η «αισθητότατη» πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα φτάσει σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα για την εποχή που διανύουμε.

Αυτό, ωστόσο, δεν θα κρατήσει για πολύ, διότι το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα ξανανέβει. Επιπλέον, θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που θα έχουν «επιλεκτικό χαρακτήρα».

Μάλιστα αυτές οι βροχές και οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν από σήμερα το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια της Τετάρτης ο καιρός θα είναι άστατος στη βόρεια Ελλάδα, όπου από αύριο το απόγευμα θα σημειωθεί επιδείνωση του καιρού, κυρίως στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά: Απόψε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, σε Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς και στον νομό Σερρών θα έχουμε τοπικές βροχές και μπόρες, αλλά και σποραδικές καταιγίδες.

Τα παραπάνω φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στον νομό Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, κυρίως κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών, ενώ το πρωινό της Τετάρτης θα ξεκινήσει -κατά διαστήματα- με άστατο καιρό.

Οι περισσότερες μπόρες, βροχές και καταιγίδες, θα εκδηλωθούν στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στα κεντρο-νότια τμήματα της Χαλκιδικής, όπου στα «πόδια» της τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα.

Ο καιρός θα είναι άστατος και στα ανατολικότερα τμήματα των νομών Λαρίσης και Μαγνησίας, μέχρι -κατά τόπους- και στις Σποράδες, όπου τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλώνονται διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Βροχές θα έχει και η ανατολική Μακεδονία, τις πρώτες πρωινές ώρες. Μεταξύ μεσημβρινών και πρώτων απογευματινών ωρών, στη Δράμα, την Καβάλα και τον Έβρο, θα σημειωθεί επιδείνωση του καιρού, με μπόρες βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Πιο τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και πάλι τα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Στην ορεινή -κυρίως στην ανατολική- Θεσσαλία, στα ορεινά της Εύβοιας και της υπόλοιπης ανατολικής Στερεάς, μέχρι και τα ορεινά της Αττικής, θα έχουμε παρωδικές βροχές με τη μορφή μπόρας, πολύ μικρής διάρκειας.

Αργά το βράδυ και τις νυχτερινές ώρες, τα βροχο-σύννεφα και τα καταιγιδο-σύννεφα θα κατεβαίνουν και θα επηρεάσουν το βόρειο-βορειοδυτικό Αιγαίο, περιοχές της Θεσσαλίας (κυρίως τα ανατολικά και νότια-νοτιοανατολικά τμήματά της), σχεδόν ολόκληρη την ανατολική-βορειοανατολική Στερεά (μέχρι και την Αττική), έως και την Εύβοια και πολύ αργά τη νύχτα τις βόρειες Κυκλάδες, μέχρι και τη Λέσβο και τη Χίο.

Στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, όπου είχαμε τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, θέλει προσοχή. Τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι εκεί οι βροχές και οι καταιγίδες θα δυναμώνουν -κατά διαστήματα- τις βραδινές ώρες της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής και την πρωτεύουσα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 21 ως τους 28 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας, θα έχουμε τοπικές βροχές με τη μορφή μπόρας, κυρίως στις ορεινότερες-ημιορεινές περιοχές του νομού. Όσο θα βραδιάζει και όσο θα οδεύουμε προς αργά τη νύχτα, τα σύννεφα θα πυκνώνουν και θα δώσουν βροχές, μπόρες και καταιγίδες.

Στην κεντρική μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, θα κυμανθεί από τους 16 ως τους 24 βαθμούς Κελσίου. Εκεί, από απόψε θα αρχίσουν οι βροχές και οι καταιγίδες. Το ξημέρωμα θα είναι ακόμα πιο έντονες, ειδικά στην περιοχή της κεντρο-νότιας Χαλκιδικής.

Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, στα ανατολικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του νομού Σερρών και την Χαλκιδική, μεταξύ απογευματινών και πρώτων βραδινών ωρών, θα έχει μπόρες, βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρα θα ψιχαλίσει στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία.

Ακόμη πιο αναλυτικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)