Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Στους δρόμους σήμερα οι διανομείς: Εναντίον των μετατροπών συμβάσεων - Για πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Στους δρόμους σήμερα οι διανομείς: Εναντίον των μετατροπών συμβάσεων - Για πλήρη εργασιακά δικαιώματα

 
 
 
Στάση εργασίας, μοτοπορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα: Χότζογλου στο iEidiseis: Οι δυο πλατφόρμες απασχολούν 2.700 πανελλαδικά.

Με στάση εργασίας, συγκεντρώσεις και μοτοπορείες απαντούν σήμερα οι διανομείς και οι εργαζόμενοι στον εκβιασμό της efood, που επιχειρεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «συνεργάτες», εκμεταλλευόμενη τον νόμο Χατζηδάκη και τα παράθυρα που αφήνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Στην Αθήνα, η στάση εργασίας είναι από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι. Θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το μεσημέρι και μοτοπορεία, αρχικά προς το υπουργείο Εργασίας και, εν συνεχεία, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στη Λεωφόρο Ηρακλείου.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της «e-food» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ θα ακολουθήσει μοτοπορεία. Μεθαύριο Παρασκευή, προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 7 μ.μ., και νέα μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης. Παράλληλα, συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις, όπως στη Λάρισα, τα Γιάννενα και τα Χανιά.

Όπως δηλώνει στο iEidiseis ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, οι δύο πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα απασχολούν περίπου 2.700 διανομείς Πανελλαδικά. Από αυτούς τους 2.700 είχαν συνάψει σύμβαση εργασίας με την efood μόνο οι 211, όλοι οι υπόλοιποι είναι με το καθεστώς εξωτερικού συνεργάτη.

«Μετά την ψήφιση του Νόμου Χατζηδάκη ουσιαστικά η εταιρεία efood κάνει χρήση του άρθρου 68 του εν λόγω νομοσχεδίου με τίτλο "Συμβατική σχέση συνεργατικών ψηφιακών πλατφορμών με παρόχους υπηρεσιών" όπου εκεί ρητά αναφέρεται η δυνατότητα μετατροπής του εργαζόμενου σε εξωτερικό συνεργάτη και μάλιστα όχι απ’ ευθείας με την εταιρεία αλλά με τους εργολάβους», επισημαίνει ο Γιώργος Χότζογλου-και προσθέτει: «Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι με τέτοιου είδους εργασιακή σχέση δεν έχουν καμία απολύτως συνδικαλιστική εκπροσώπηση παρά μόνο αν ιδρύσουν σχετικά σωματεία. Άρα λοιπόν δεν έχει πεδίο εφαρμογής επάνω τους η ΚΣΣΕ του Επισιτισμού όπου εκεί αναφέρεται ολόκληρο άρθρο που περιγράφει τους όρους αμοιβής και εργασίας των διανομέων και μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων γι' αυτούς». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)