Γράφει ο Χρήστος Μέγας |
Τόσο τα αναδρομικά που δόθηκαν στους νέους συνταξιούχους, για έτη ασφάλισης πάνω από 30, όσο και αυτά που αναμένονται και αφορούν σε αιτήσεις έως 12/5/2019 (τα οποία μετατίθενται από μήνα σε μήνα και θα καταβληθούν μέχρι και τις αρχές του 2022) είναι λάθος.
Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον σε 600.000 περιπτώσεις συντάξεων σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), απλώς γιατί ο ΕΦΚΑ… δεν εφάρμοσε τον νόμο.
Να σημειωθεί ότι κάθε σύνταξη υπολογίζεται με το νομικό καθεστώς που ισχύει κατά την ημέρα της αίτησης. Ωστόσο, οι παλαιοί συνταξιούχοι (έως 12/5/2016) υποχρεώθηκαν και σε δεύτερο επανακαθορισμό με τις προβλέψεις του νόμο 4387/16 (Κατρούγκαλου). Εάν υπήρχε αρνητική διαφορά, δηλαδή προέκυπτε μικρότερη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, διατήρησαν μεν την προσωπική διαφορά, αλλά θα αργήσουν στο μέλλον να πάρουν αύξηση στη σύνταξη. Όλες αυτές οι συντάξεις θα υποστούν τώρα και μια τρίτη επεξεργασία ώστε να δοθούν οι διαφορές (καλύτερες αποδοχές) στις περιπτώσεις ασφάλισης για πάνω από 30 έτη.
Όλα αυτά εκτός από γραφειοκρατικά, είναι και λάθος. Γιατί καθένας από τους επόμενους υπολογισμούς στηρίχτηκε στο επανακαθορισμό της 1ης/1/2019, ο οποίος ήταν λάθος…
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικτύου:
- Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20% .
- Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
- Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου ασφάλισης στον επανυπολογισμό του 2019 (νόμος 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
- Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικτύου Νίκο Χατζόπουλο «έχουν γίνει κρατήσεις, δηλαδή πληρώθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν καταβάλλεται η ανταπόδοση αυτών, όπως ρητά προβλέπεται».
Στις εν λόγω περιπτώσεις εντάσσονται περίπου 600.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές. Θα πρέπει δηλαδή με τον επανακαθορισμό των αποδοχών τους: α) να πάρουν ευθύς αμέσως αύξηση και αναδρομικά (περιπτώσεις συνταξιοδότησης μετά τις 12/5/16), β) είτε να καλυφθεί η προσωπική διαφορά και να λάβουν μεταγενέστερα κάποια αναπροσαρμογή ή γ) να λάβουν το 1/5 της διαφοράς και να ολοκληρωθεί ο επανϋπλογισμός το 2023.
Λάθη σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες-Βαρέα
Τα μεγαλύτερα λάθη εντοπίζονται στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ κ.α.) και των Τραπεζών (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, ΕΤΒΑ κ.α.), οι οποίοι πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές άνω του 30%-32% (συνολικά εργοδοτικές και εργατικές). Ενώ ως βάση για την κύρια σύνταξη ισχύει το 20% των εισφορών του ΙΚΑ.
Επίσης, λάθη υπάρχουν και με τις συντάξεις των εργαζομένων στα Βαρέα, τα υπερβαρέα και τα οικοδομικά οι οποίοι, εκτός του ότι βαίνουν στη σύνταξη με λιγότερα έτη ασφάλισης, δικαιούνται και επιπλέον ποσό σύνταξης λόγω του επασφαλίστρου που καταβάλλουν ως εν ενεργεία.
Να σημειώνει ότι ο νόμος 4387/16 προέβλεπε προσαύξηση 0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφάλιστρων που καταβλήθηκε για έκαστο έτος.
Διπλή σύνταξη
Παράλληλα, περισσότερες από 60.000 συνταξιούχοι που έχουν παράλληλη ασφάλιση δεν έλαβαν ακόμη την δεύτερη σύνταξη. Αφορά κυρίως τους γιατρούς του ΕΣΥ που ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται τόσο στο δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) όσο και το ΤΣΑΥ, τους Μηχανικούς με ασφάλιση στο δημόσιο και το ΤΣΜΕΔΕ, τους Δικηγόρους που ήταν στο δημόσιο και το Ταμείο Νομικών, αλλά και ιδιωτικούς υπαλλήλους που είχαν ΙΚΑ και ταυτόχρονα ασκούσαν ελεύθερο επάγγελμα (κατάστημα, επιτήδευμα κ.α. με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ).
Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται δεύτερη-ανταποδοτική σύνταξη, χωρίς δηλαδή το τμήμα της εθνικής σύνταξης (345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 € για 20 χρόνια). Ωστόσο, από τις 13/5/2016 που δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, ακόμη δεν τον έχει εφαρμόσει ο ΕΦΚΑ. Με αποτέλεσμα, να υπάρχουν συνταξιούχοι που αναμένουν την σύνταξή τους για πάνω από πέντε χρόνια.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου