Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Απαξιώνουν και την «αριστεία»

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ξεφορτώνεται οριστικά τους αδιόριστους επιτυχόντες δικηγόρους στον διαγωνισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους 
● Δείγμα κακής νομοθέτησης, η ανυπαρξία μεταβατικής διάταξης στο νέο νομοσχέδιο για το ΝΣΚ που να ρυθμίζει τον διορισμό των επιτυχόντων σε ισάριθμες κενές οργανικές θέσεις.

Φαίνεται πως στην κυβέρνηση έχουν τη δική τους αντίληψη για την έννοια της αριστείας. Για παράδειγμα, όποιος τα καταφέρνει σε έναν δημόσιο, κατά τεκμήριο αδιάβλητο και πολύ απαιτητικό διαγωνισμό που απλώς έτυχε να προκηρυχθεί με άλλη κυβέρνηση, δεν μας ενδιαφέρει. Οποιος θα πετύχει επί των ημερών μας, με τους όρους που εμείς θέτουμε, για τους δικούς μας λόγους, είναι αποδεκτός.

Ο λόγος για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) και για την αδικαιολόγητη και εκδικητική στάση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα απέναντι σε 41 καταξιωμένους επιστήμονες, αδιόριστους επιτυχόντες δικηγόρους του προηγούμενου διαγωνισμού, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι και να μη διορίζονται, ενώ ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 35 κενές οργανικές θέσεις.

Σήμερα στη Βουλή ψηφίζεται μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τον οργανισμό του ΝΣΚ, που αφορά τον εκσυγχρονισμό του, τη χωροταξική του αναδιάρθρωση, την ψηφιοποίησή του αλλά και την αλλαγή του νομικού πλαισίου των εισαγωγικών διαγωνισμών. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται υπερεξουσίες στον πρόεδρο του ΝΣΚ καθώς και διεξαγωγή εισαγωγικού διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων λειτουργών του ΝΣΚ σε τακτική βάση, ανά διετία. Δεν θα συντάσσεται πλέον πίνακας επιτυχόντων με ετήσια διάρκεια, αλλά πίνακας οριστικών αποτελεσμάτων, από τον οποίο θα διορίζονται ισάριθμοι με τις κενές θέσεις για τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως δεν απαιτείται πλέον ο υποψήφιος να είναι δικηγόρος, αλλά αρκεί να έχει ασκήσει δικηγορία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ., καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και ορισμένοι φορείς αντιδρούν κυρίως ως προς το ότι δεν θεσπίζεται μεταβατική διάταξη για τους τελευταίους επιτυχόντες, αλλά προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (27.7.2020, «Αιφνίδιος αποκλεισμός επιτυχόντων με υπογραφή Σταϊκούρα») καθώς τότε ο υπουργός μέσα σε ένα βράδυ είχε αλλάξει αιφνιδίως προηγούμενη δική του απόφαση, φανερώνοντας τις προθέσεις του. Οι αδιόριστοι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν τότε στον Χρ. Σταϊκούρα, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενημέρωσαν όλα τα κόμματα, ενώ κατέθεσαν μήνυση κατά του υπουργού και αγωγή χρηματικής ικανοποίησης εξαιτίας «πρόκλησης ηθικής βλάβης από την παράνομη παράλειψη διορισμού αλλά και για την παράνομη σύντμηση της διάρκειας του πίνακα επιτυχόντων».

Πυρά εξ οικείων

Υπενθυμίζεται πως το 2018 επί υπουργίας Ευκλ. Τσακαλώτου προκηρύχθηκε έπειτα από 5 χρόνια διαγωνισμός για την πλήρωση δόκιμων δικαστικών πληρεξουσίων του ΝΣΚ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019. Προέκυψαν 111 επιτυχόντες εκ των οποίων οι πρώτοι 56 διορίστηκαν αμέσως. «Ηταν διαγωνισμός απόλυτα αδιάβλητος. Κόπηκαν παιδιά υπουργών, παιδιά νομικών συμβούλων, παιδιά αρεοπαγιτών, παιδιά νομικών συμβούλων Επικρατείας και τα λοιπά. Από εκεί και πέρα ο πίνακας επιτυχόντων είχε άλλα 45 ονόματα.

»Οι διαφορές στη βαθμολογία ήταν χιλιοστά της μονάδας. Αυτός που διορίστηκε είχε πάρει 8,445, ενώ αυτός που έμεινε στον πίνακα επιτυχόντων αλλά δεν διορίστηκε είχε 8,440. Εμείς έχουμε κενά και θα θέλαμε να τα καλύψουμε. Είναι επιστήμονες καλοί, έχουν υποβληθεί σε μια δοκιμασία αυστηρή, αντικειμενική, δίκαιη και σε κάθε περίπτωση είναι επιτυχόντες», ανέφερε στη Βουλή στις 8 Οκτωβρίου του 2020 ο τότε πρόεδρος του ΝΣΚ, Κων/νος Χαλκιάς.

Τον περασμένο χειμώνα, μετά την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ.), που είχε ήδη καταθέσει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. αρχίζουν να συνειδητοποιούν την αδικία αντιλαμβανόμενοι πως ο πίνακας επιτυχόντων δεν μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν. Παράλληλα δεν μπορούν να εξηγήσουν την επίμονη στάση του Χρ. Σταϊκούρα και γιατί το Μαξίμου, όπως έλεγαν, δεν του «βάζει φρένο» και αποφασίζουν να καταθέσουν ομαδική ερώτηση.

Στις 8 Μαρτίου 2021 σαράντα βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων στελέχη όπως Ολγα Κεφαλογιάννη, Αμανατίδης, Πλεύρης κ.ά., ήταν έτοιμοι να υπογράψουν την ομαδική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να καλυφθούν τα κενά από τους αδιόριστους επιτυχόντες του πίνακα. Με εντολή Μαξίμου και για να μη φανεί το θέμα ως επίθεση στον κ. Σταϊκούρα «κόβεται» η ερώτηση.

Εκνευρισμένοι με το «κόψιμο», μεταφράζοντάς το ως απαξία της κοινοβουλευτικής τους δράσης, δέκα βουλευτές καταθέτουν ατομικές ερωτήσεις. Η απάντηση του υπουργού παρέμεινε η ίδια: «Το θέμα έκλεισε, ας κάνουν ό,τι θέλουν (τα παιδιά). Μιλήστε μου για όποιο άλλο θέμα εκτός από αυτό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής: «Εχουμε πάρει 70 άτομα, καλύφθηκαν σαφώς οι ανάγκες των υποψηφίων».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Ελευθεριάδου: «Πώς θα κοιτάξετε στα μάτια τα παιδιά που πέτυχαν και περίμεναν 6 χρόνια ώστε να απορροφηθεί ο πίνακας του 2013 και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναδώσουν αν αποτύχουν. Πώς θα πετάξετε αυτά τα παιδιά στον Καιάδα;».

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)