Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Evergrande: Νέα βουτιά μετά την ανακοίνωση της S&P- Ο κίνδυνος ντόμινο για τις αγορές

 

 

Η τιμή του δολαριακού ομολόγου της κινεζικής εταιρείας, που λήγει το 2022, μειώθηκε κατά 0,3 σεντ στα 24,9 σεντ, έχοντας καταγράψει απώλειες 75% από τα τέλη Μαΐου, ενώ στην Ασία υποχώρησαν και οι τιμές των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης

Η κινεζική Evergrande έχασε σήμερα και άλλο έδαφος στις αγορές μετοχών και ομολόγων, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ένα ευρύτερο ντόμινο επιπτώσεων, μετά την προειδοποίηση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ότι η εταιρεία που δραστηριοποιείται στο real estate βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η μετοχή της υποχώρησε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έως 7%, κλείνοντας με απώλειες μόλις 0,4%, κοντά ωστόσο στο χαμηλό επίπεδο 10ετίας. Η τιμή του δολαριακού της ομολόγου, που λήγει το 2022, μειώθηκε κατά 0,3 σεντ στα 24,9 σεντ, έχοντας καταγράψει απώλειες 75% από τα τέλη Μαΐου.

Η ανακοίνωση του S&P που προκάλεσε νέα ταραχή

«Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα πειθόταν να παρέμβει μόνο αν υπάρξει ένα μεγάλης έκτασης ντόμινο που θα οδηγούσε στη χρεοκοπία μεγάλων εταιρειών ακινήτων και θα προκαλούσε συστημικό κίνδυνο για την οικονομία», ανέφερε έκθεση του S&P με χθεσινή ημερομηνία.

Ωστόσο, ο οίκος σημείωσε ότι τα προβλήματα μπορεί να πλήξουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τομέα ακινήτων της Κίνας και γενικότερα στις αγορές ομολόγων – «σκουπιδιών» (junk rated).

O φόβος του ντόμινο οδήγησε σε παγκόσμιο selloff. Στην ασιατική αγορά, ακόμη και τα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης δολαριακά ομόλογα έκαναν βουτιά, ενώ η βουτιά των μετοχών συνεχίσθηκε, αν και ανέκαμψαν θύλακοι της αγοράς, περιλαμβανομένων των μετοχών ακινήτων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ανοδικά κινούνται, επίσης, σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αισιόδοξος ο πρόεδρος της εταιρείας

Ο πρόεδρος της Evergrande, Hui Ka Yan, ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι πιστεύει ακράδαντα πως η εταιρεία θα βγει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Securities Times. H εταιρεία θα επιταχύνει την πλήρη επαναφορά της οικιστικής δραστηριότητάς της, σύμφωνα με επιστολή του Hui Ka Yan στο προσωπικό.

Οι επενδυτές σταθμίζουν την περυσινή σύσφιξη των συνθηκών στον κινεζικό τομέα ακινήτων καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση του χρέους. Η συζήτηση έχει στραφεί στο κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία καθώς οι αγορές πέφτουν.

Το δράμα της Evergrande κορυφώνεται σε μία εποχή που η ρευστότητα είναι χαμηλή εν μέσω αργιών στην Κίνα και άλλες χώρες στην Ασία. Οι κινεζικές Αρχές είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως τις μεγάλες τράπεζες της χώρας να μην περιμένουν την πληρωμή τόκων ομολόγων της Evergrande που λήγουν αυτή την εβδομάδα. Καταβολή τόκων γίνεται ληξιπρόθεσμη την Πέμπτη για δύο ομόλογα της εταιρείας.

Τι προβλέπουν Citigroup, Barclays και Oxford Economics

                                              Citigroup

  • Το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει την κρίση της Evergrande να γίνει «η στιγμή της Lehman» για την Κίνα, αλλά κάποιες τράπεζες μπορεί να πέσουν θύματα, έγραψαν αναλυτές σε σημείωμά τους.
  • «Οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν πιθανόν τη γραμμή της αποτροπής του συστημικού κινδύνου για να αγοράσουν χρόνο ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του χρέους»

                                             Barclays

  • Ο επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας, ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα και άλλα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν επίσης σε σημείωμά τους ότι μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Evergrande θα απείχε πολύ από το να αποτελέσει τη στιγμή της Lehman για την Κίνα, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει βαρίδι για τον οικιστικό τομέα.
  • «Δεν πιστεύουμε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των κινεζικών εταιρειών ακινήτων έχει διαρραγεί πλήρως», έγραψαν τα στελέχη της Barclays. «Η Evergrande είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις περισσότερες (άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων), τόσο σε όρους μόχλευσης όσο και επιχειρηματικού μοντέλου», πρόσθεσαν.

                                          Oxford Economics

  • «Αν και νομίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να φαίνεται ότι ετοιμάζει μία διάσωση, αναμένουμε ότι θα παρέμβει για να κάνει μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας και να αποτρέψει προσπάθειες μίας άτακτης ανάκτησης του χρέους, να μειώσει τον συστημικό κίνδυνο και να περιορίσει τη διαταραχή της οικονομίας», έγραψαν στελέχη της Oxford Economics.
  • Ωστόσο, οι χρηματοδοτικές συνθήκες για τον ευρύτερο οικιστικό τομέα θα παραμείνουν τεταμένες για κάποιο χρονικό διάστημα, με κάποιες επιπτώσεις στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, ανέφεραν.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)