Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου |
«Κόκκινο» συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας προκαλούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία που φέρνουν στο πρώτο πλάνο στη μεγάλη εικόνα της πανδημίας των παιδιών. Ήδη, μάλιστα, τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με πρώτη κίνηση την αύξηση των κλινών στις παιδιατρικές ΜΕΘ, ενώ έπονται κι άλλες, λόγω της ραγδαίας αύξηση των κρουσμάτων.
Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, για δύο λόγους:
-Γιατί η επιδημιολογική συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα καταρρίπτει όσα ξέραμε για τον κορoνοϊό, όπως πχ, ότι η απόσταση ασφαλείας είναι δύο μέτρα, και
-Διότι τα παιδιά, φαίνεται να νοσούν με μεγαλύτερη ευκολία από όλα τα προηγούμενα «κύματα» της πανδημίας.
Αν σκεφτεί κανείς ότι όλος ο σχεδιασμός για τις σχολικές αίθουσες, οι μαθητικές δραστηριότητες έχουν γίνει στη βάση δεδομένων που γνωρίζουν μέχρι σήμερα και δεν φαίνεται να ενισχύονται για τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος των προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η πολιτεία.
Το στοιχείο που σήμανε «καμπανάκι» είναι ότι ενώθηκε την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων η αναλογία παιδιών ενηλίκων στα ημερήσια κρούσματα ήταν ένα προς πέντε. Μόλις μία εβδομάδα μετά, η αναλογία έχει φτάσει στο ένα προς τρία!
Το πλέον ανησυχητικό όμως, είναι ότι ένα στα τρία παιδιά που νοσούν χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ήταν χαμηλό πλην υπαρκτό τέλος της τάξεως του 2% χρειάζεται διασύνδεση στην εντατική.
Σύμφωνα με απόλυτες ακριβείς πληροφορίες, μετά από συνεννοήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τριών επιπέδων:
-Tην αύξηση των κλινών στις παιδιατρικές ΜΕΘ
-Την επιστράτευση κλινών των ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων, και
-Την αξιολόγηση κλινών ενηλίκων σε ΜΕΘ για παιδιά που νοσούν.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει διάχυτος φόβος για το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες. Φόβος, που αν επιβεβαιωθεί, είναι βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο και στον ενήλικο πληθυσμό.
Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν δεν λάβει υπόψη του τα στοιχεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, τα οποία είναι απογοητευτικά και ταυτοχρόνως, ανησυχητικά.
Ενδεικτικά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός κ. Θ. Πλεύρης, το 21% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί, το 23% των ατόμων άνω των 50 ετών παραμένει μη εμβολιασμένο, το 25% των ατόμων άνω των 40 ετών επίσης δεν έχει εμβολιαστεί, το 28% των ατόμων άνω των 30 ετών δεν έχει εμβολιαστεί και το 32% των ατόμων άνω των 18 ετών παραμένει ανεμβολίαστο.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εικόνα σε σχέση με τους εμβολιασμούς των παιδιών. Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, στις ηλικίες 15-17 έχει κάνει την πρώτη δόση το 35%, ενώ στις ηλικίες 12-14 ετών, το 17%.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με την εμπλοκή ιδιωτών παιδιάτρων θα ανέβει το νέο των εμβολιασμένων παιδιών. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο χρόνος τρέχει και η καθημερινή λειτουργία των σχολείων βοηθάει στην ταχύτητα διασποράς της νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου