Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΘ: Συμβολικά μέτρα για τους νέους-Απλόχερες ελαφρύνσεις στους κατέχοντες

Χρήστος Μέγας

Γράφει ο

Η ανάλυση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για τους νέους. Για τους υπολοίπους, άνω των 35, τους μακροχρόνιους ανέργους, τους εργαζόμενους που μένουν στο πατρικό σπίτι γιατί οι τράπεζες δεν τους χορηγούν στεγαστικό δάνειο, για τη λαϊκή οικογένεια, η μόνο «διέξοδος» είναι φέτος το χειμώνα είναι να κάψουν στη σόμπα κόντρα πλακέ από τα σκουπίδια για να ζεσταθούν...

Νέοι άνεργοι έως 29 ετών δύνανται να επιδοτήσουν μία… επιχείρηση με 600 ευρώ το μήνα και οι εργαζόμενοι με 4ωρο έως 34 ετών μπορούν να ονειρεύονται ιδιωτική επικουρική σύνταξη μετά 43 χρόνια, στα 67.

Για τους υπολοίπους, άνω των 35, τους μακροχρόνιους ανέργους, τους εργαζόμενους που μένουν στο πατρικό σπίτι γιατί οι τράπεζες δεν τους χορηγούν στεγαστικό δάνειο, για τη λαϊκή οικογένεια, η μόνη «διέξοδος» είναι φέτος το χειμώνα είναι να κάψουν στη σόμπα κόντρα πλακέ από τα σκουπίδια για να ζεσταθούν...

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη διεθνή Έκθεση είναι αποσπασματικά, προσωρινά (από μερικούς μήνες έως ένα χρόνο) και στηρίζονται στην πρόσκαιρη (και το 2022) μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων (για τα πλεονάσματα). Από το 2023 η ίδια η κυβέρνηση άρχει συμφωνήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,2-2,4% και 3,7% το 2025. Ενώ ένα μέρος των κονδυλίων θα προέλθει (ανέλπιστα) από τους φόρους λόγω εκτίναξης των τιμών στα καύσιμα καθώς οι φόροι (ΦΠΑ και ειδικός φόρος) μπαίνουν πάνω στην τιμή διυλιστηρίου.

Στέγη: πλούσιοι κι φτωχοί

Η μονομέρεια των μέτρων αποκαλύπτεται από την φοροαπαλλαγή στις περιπτώσεις κληροδότησης περιουσιών μέχρι 800.000 ευρώ, δηλαδή ακόμη και για γονική παροχή 5 ή 7 σπιτιών, ή την κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ στις πολύ μεγάλες περιουσίες, όταν για τον μισθωτό δεν ύπαρχοι καμία στεγαστική συνδρομή. Ή από την επιδότηση μιας επιχείρησης με 600 € ο μήνα, για απασχόληση νέου με 600 € καθαρά το μήνα που θα καταβάλει, επίσης, το κράτος. Την στιγμή που οι (εργατικές και εργοδοτικές) ασφαλιστικές εισφορές στην προκειμένη περίπτωση δε ξεπερνούν τα 240 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για κάθε πρόσληψη μια επιχείρηση θα έχει δωρεάν την εργασία συν 360 ευρώ το μήνα…

Το μέτρο Ιανός τόσο πρόχειρο και για πεπερασμένο αριθμό ανέργων, που μόνο σαν επικοινωνιακή φούσκα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ακραίες αντιφάσεις

Κατά τα λοιπά:

1. Επεκτείνεται και για το 2022 η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μόνο για τους μερισματούχους και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα συνεχίζουν να επιβαρύνονται με φόρο πάνω στον φόρο.

2. Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, αλλά για τα εισοδήματα από μισθούς φτάνουν στο 42%

3. Παρέχονται δωρεά Δεδομένα (data) 50 GB στους εφήβους που θα εμβολιαστούν, ενώ επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεφωνίας, αλλά δεν παρέχεται κανένα κίνητρο για το κολυμβητήριο ή το μπάσκετ προκειμένου να αθληθούν οι νέοι (καίτοι ο πρωθυπουργός έβαλε στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας).

4. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ, αλλά το λαϊκό τραπέζι στρώνεται με σαρδέλες, λάδι, κρέας και κηπευτικά.

5. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία ("Γέφυρα") για τρεις μήνες, αλλά ο φορολογούμενος χρηματοδότησε την χασούρα των τραπεζών για την απαλλαγή των από τα κόκκινα δάνεια, αλλά το δανειστικό άγος βρίσκεται συγκεντρωμένο στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

6. Παρέχονται, και σωστά, κίνητρα συγχώνευσης επιχειρήσεων, ωστόσο παραμένει ο κεφαλικός φόρος των 650 ευρώ το χρόνο για όποιον έχει ατομική επιχείρηση (και καλύπτει θέσεις μισθωτού, αφού δεν υπάρχου κίνητρα πρόσληψης με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας).

7. Μειώνεται ο ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6%, αλλά δεν δίνεται αγροτικό πετρέλαιο.

8. Αυξάνεται κατά 20% ο επίδομα θέρμανσης, αλλά όσοι έχουν εισόδημα από μια μέτρια εργασία και δεν λαμβάνουν επιδότηση, θα ξεπαγιάσουν. Ίσως δε δούμε εικόνες της περιόδου 2011-13 με την αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις.

9. Ανακοινώθηκε ενίσχυση 1.200 ευρώ το μήνα για προσλήψεις νέων έως 29 ετών, όταν η μεγάλη πλειονότητα αμείβονται με λιγότερα από 400 € το μήνα (660.000 νέοι), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)