Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Το «λεφτά υπάρχουν» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Νικόλ Λειβαδάρη στον News 24/7 στους 88,6!
Γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ δεν είχε πρόθεση συναίνεσης. Δεν είχε ουσιαστική αυτοκριτική και δεν είχε και καμία διάθεση λογοδοσίας. Το «δεν έχω πρόθεση να σας απαντήσω» σε δημοσιογραφική ερώτηση δεν εγγράφεται στις μεγάλες δημοκρατικές στιγμές των πρωθυπουργικών εμφανίσεων στην Θεσσαλονίκη, από καταβολής ΔΕΘ.

 

Δεν είχε επίσης hard ειδήσεις και δεν είχε και καλό χιούμορ. Η έμπνευση των λογογράφων του πρωθυπουργού εξαντλήθηκε στον «Τσίπρα – γαλοπούλα» που βιάζεται να σφαγιαστεί στις εκλογές.

Είχε όμως ενισχυμένη δόση μιντιακής προστασίας, είχε autocue και είχε και εκλογικό δίλημμα: Ή αυτοδυναμία ή διπλές κάλπες. Άλλως πως, «ή με εμένα ή με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη». Το ΚΙΝΑΛ δεν μπήκε στο κάδρο, είτε γιατί δεν βολεύει πια, είτε για να μην «καούν» οι πολιτικές εφεδρείες. Το εκλογικό αφήγημα και το εκλογικό δίλημμα θα είναι προσωπικό, θα έχει σκληρά πολωτικά χαρακτηριστικά και θα πατάει στα φαντάσματα του 2015.

Και, κυρίως, είχε και «προίκα» 3,5 δις. Περίπου εκεί κοστολογούνται οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο, και ακριβώς από εκεί προκύπτει και το πιο βαρύ πολιτικό μήνυμα του διημέρου της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη για να πει ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και να κηρύξει την κυβερνητική «επανεκκίνηση» μέσω της οικονομίας. Στην πραγματικότητα, κήρυξε προεκλογική περίοδο με καταληκτικό ορίζοντα το 2022 κι έβαλε πάνω στο τραπέζι κι ένα πακέτο παροχών 3,5 δις ευρώ.

Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο και δεν είναι μη ρεαλιστικό. Τα λεφτά υπάρχουν –  ή, για την ακρίβεια, θα υπάρξουν. Θα υπάρξουν μέσα από την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, που αναθεωρείται πια στο 5,9% για το 2021. Κάθε μονάδα επιπλέον αύξησης του ΑΕΠ δίνει και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο περίπου 1,5 δις ευρώ. Και ο παροπλισμός του Συμφώνου Σταθερότητας για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη, με την διατήρηση της ρήτρας ευελιξίας της πανδημίας, δίνει και την αναγκαία ευρωπαϊκή ανοχή για παροχές και ελαφρύνσεις.

Οπερ, η προίκα της ΔΕΘ μπορεί να παράξει πολιτικό και εκλογικό αποτέλεσμα. Ειδικά εάν κατευθυνθεί σε συγκεκριμένα, και κρίσιμα, εκλογικά κοινά.

Εδώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε επίσης από την Θεσσαλονίκη που ποντάρει, που στοχεύει και ποιες συμμαχίες θα επιδιώξει.

Δεν ποντάρει σίγουρα στα χαμηλά μεσαία στρώματα και στους εργαζόμενους. Εξ ου και δεν έκανε ούτε νύξη για αύξηση του κατώτατου μισθού, εξ ου επίσης και το πακέτο των εξαγγελιών δεν περιλάμβανε ούτε καν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Στοχεύει όμως αναγκαστικά στους νέους. Διότι οι ηλικίες 17-34 είναι η ομάδα που έχει εξελιχθεί στην μόνιμη «μαύρη τρύπα» για την ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Και διότι οι νέοι μπορεί να μην κερδίζουν από μόνοι τους εκλογές, αλλά μπορούν να γίνουν ανάχωμα στην αυτοδυναμία.

Στοχεύει επίσης, και ποντάρει και επενδύει, στις ανώτερη μεσαία τάξη. Διότι πάνω της έχτισε την εκλογική νίκη του 2019 και διότι από εκείνην προέρχεται η πιο σκληρή συνιστώσα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Και μόνον εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί την συντήρηση αυτού του μετώπου.

Εξ ου και το μήνυμα Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη ήταν κάτι σαν ανανέωση πολιτικών όρκων: «Δεσμεύτηκα προεκλογικά να επιστρέψω στην μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω με τις φοροελαφρύνσεις», υπενθύμισε. Και για του λόγου το αληθές ανακοίνωσε νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, μείωση 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, έκπτωση 30% στον φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, και υπερεκπτώσεις, της τάξης του 100%, για τις επιχειρήσεις που κάνουν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

Παραπλεύρως χάρισε και 50 giga στους νέους που θα εμβολιαστούν, τους έδωσε επιδότηση για προσλήψεις και τους έταξε και απεριόριστο φθηνό χρόνο ομιλίας στα κινητά. Προφανώς όλα αυτά δεν συγκροτούν όραμα, ούτε φτιάχνουν νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Φτιάχνουν όμως εκλογική μαγιά. Και αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να ανέβει με συγκεκριμένη πρόταση, για το δικό του σχέδιο και τις δικές του συμμαχίες, το επόμενο Σαββατοκύριακο επίσης στην Θεσσαλονίκη…

Πηγή: anatropinews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)