Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Χιλιάδες αναδρομικά λάθη - Αναβρασμός στους συνταξιούχους από τους αποκλεισμούς

 Χιλιάδες αναδρομικά λάθη - Αναβρασμός στους συνταξιούχους από τους αποκλεισμούς

Χρήστος Μέγας
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Τις αναπροσαρμογές συντάξεων «έκοψε» η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις διατηρείται καθώς δεν εφαρμόζονται οι προβλέψεις για αυξημένα ποσοστά σύνταξης σε όσους πλήρωναν εισφορές πάνω από 20% ή είχαν Βαρέα... Δόθηκαν σε μόνο 133.000 αναδρομικά, από ένα σύνολο 1,8 εκ. παλαιών συνταξιούχων.

Ο αποκλεισμός πολλών συνταξιούχων από τα αναδρομικά για ασφάλιση πάνω από 30 έτη οφείλεται και σε λάθη του ΕΦΚΑ, παραλείψεις του υπουργείου Εργασίας και εσκεμμένη μη έκδοση των σχετικών εγκυκλίων.

Έτσι, ναι μεν δόθηκαν σε μόνο 133.000 αναδρομικά, από ένα σύνολο 1,8 εκ. παλαιών συνταξιούχων (με αίτηση συνταξιοδότησης προ της 13ης Μαλίου 2016), ωστόσο υπολογίζεται ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες αποκλείστηκαν για… λάθους λόγους.

Η προφανής αιτία αποκλεισμού από τα αναδρομικά, αλλά και της αναπροσαρμογής των μηνιαίων αποδοχών από εδώ και πέρα, είναι η «προσωπική διαφορά». Το επιπλέον ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, όπως αυτό προκύπτει μεταξύ του παλαιού τρόπου υπολογισμού, που έβγαλε υψηλότερη σύνταξη και του νέου τρόπου του νόμου 4387/16 (ν.Κατρούγκαλου).

Ο ν.4387/16 όντως μείωσε σημαντικά τις συντάξεις, αλλά σε ορισμένος περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται σε όλες του τις προβλέψεις. Και αυτό είναι ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης, που δεν εκδίδει τις εγκυκλίους ή δεν τροποποιεί το λογισμικό του ΕΦΚΑ προς το ορθόν, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε τον νόμο Κατρούγκαλου…

Αποτέλεσμα, ο νέος υπολογισμός των παλαιών συντάξεων με τον ν.4387/16, σε πολλές περιπτώσεις, να βγάζει μικρότερη σύνταξη. Βεβαίως ο συνταξιούχος λαμβάνει το ποσό του παλαιού-πρώτου υπολογισμού (μείον τις περικοπές), ωστόσο η ορθή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ.: επαναλαμβάνουμε με όλα τα αρνητικά αυτού…), σε ορισμένες περιπτώσεις θα εξανέμιζε την «προσωπική διαφορά». Και έτσι οι νέες προβλέψεις του νόμου 4670/20 για μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη για έτη ασφάλισης πέραν των 30, θα οδηγούσε σε πραγματική αύξηση (και όχι λογιστική, δηλαδή απλή μείωση της προσωπικής διαφοράς…).

Τα λάθη στα αναδρομικά

Μια μεγάλη κατηγορία παλαιών συνταξιούχων αποκλείστηκε λοιπόν από τα τρέχοντα αναδρομικά λόγω... λάθους υπολογισμού της νέας σύνταξης (κακή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου). Δηλαδή δεν λήφθηκαν υπόψη:

-Τα χρόνια καταβολής υψηλότερων εισφορών (30%-34% έναντι του 20% του ΙΚΑ). Αφορά ΔΕΚΟ και τράπεζες.

-Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ασφαλισμένοι όλων των ταμείων)

-Δώρα και τα Επιδόματα Αδείας , Ισολογισμού (τράπεζες) κ.λπ.

-Η εξαγορά των πλασματικών ετών (σπουδών –στρατού κ.λπ.) με εισφορές ανώτερες του 20% εισφορές.

Ειδικά μετά την κονιορτοποίηση και της τελευταίας «ελπίδας», αυτής των αναδρομικών για πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά και τον λάθος επανακαθορισμό των συντάξεων που οδήγησε σε αποκλεισμούς από τα αναδρομικά και τις αναπροσαρμογές, ελπίδα η οποία καλλιεργήθηκε υπέρμετρα από την κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι είναι σε βρασμό. Σε συνδυασμό πάντα με την μη (πλήρη) εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2019, καθώς με τον νόμο 4670/20 δεν δόθηκαν τα Δώρα (της περιόδου 2015-16) κ.α. Στερήθηκαν δηλαδή από 800 ευρώ από τον καθένα συνταξιούχο, κάτι που βάρυνε κυρίως στις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων των 500 ή 700 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μόλις το 7,4% των παλαιών συνταξιούχων (όσων βγήκαν πριν τις 13/5/2016 στη σύνταξη) έλαβε αναδρομικά, ήτοι μόλις 133.000 από ένα σύνολο 1,8 εκ. συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας. Οι υπόλοιποι είχαν «προσωπική διαφορά» (μεγαλύτερες καταβολές εν σχέσει με τον δεύτερο υπολογισμό της σύναξης που ισχύει από 1/1/2019 και ο οποίος διεξήχθη με τα μειωμένα ποσοστά του ν.Κατρούγκαλου). Έτσι έχασαν την ευκαιρία μιας μικρής αναπροσαρμογής.

Μιλάμε για μικρή αύξηση καθώς τα αναδρομικά σε βάθος 24μηνου περιορίζονται στο εξευτελιστικό ποσό των 195 ευρώ (μέσα επίπεδα)…

Έτσι, μαζί με τους νέους που αναζητούν εργασία και, συνήθως, «ανταμείβονται» με 4ωρα και τους εργαζόμενους που δεν έχουν λάβει αύξηση, οι συνταξιούχοι έχουν να παρουσιάσουν μόνο περικοπές τα τελευταία 11-12 χρόνια. Και… απουσίαζαν από τις πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης… 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)