Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Ναζιστικοί χαιρετισμοί μέσα στο σχολείο και επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Ναζιστικοί χαιρετισμοί μέσα στο σχολείο και επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής

Άτομα που χαιρετούν ναζιστικά διακρίνονται ξεκάθαρα σε βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα από τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Το αυγό του φιδιού φαίνεται πως επωάζεται ξανά μετά τα προκλητικά «συγχαρητήρια» της νεολαίας της Χρυσής Αυγής.

Δεκάδες νεαροί επιτέθηκαν χθες με πρωτοφανή αγριότητα σε φοιτητές που έκαναν συγκέντρωση έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. «Μαθητές» -που φαίνεται πως είναι τελικά εξωσχολικοί και ακροδεξιά στοιχεία- ταμπουρώθηκαν σήμερα ξανά στο σχολείο και εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με πέτρες και κροτίδες σε όσους συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν.

Το «Μέτωπο Νεολαίας» Χρυσής Αυγής λίγες ώρες μετά την πρώτη αιματηρή επίθεση το πρωί της Τρίτης εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση σε φοιτητές, τασσόμενη στο πλευρό των κουκουλοφόρων. Εξάλλου, η μαρτυρία 17χρονης μαθήτριας χθες το πρωί, αμέσως μετά τις αγριότητες που εκτυλίχθηκαν, για την επίθεση νεοναζί στο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ήταν ξεκάθαρη: «Φασίστες αρχίσαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς.

Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της «ταξικούς επαναστάτες».

Ναζιστικοί χαιρετισμοί από κουκουλοφόρους στην είσοδο του σχολείου

Ανενόχλητοι, με την αστυνομία να βρίσκεται έξω από το σχολείο και τους μαθητές εγκλωβισμένους στις τάξεις τους, οι κουκουλοφόροι χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο το σχολείο και πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στους συγκεντρωμένους.

Τα παρακάτω βίντεο είναι αποκαλυπτικά. Στο πρώτο -στο 0:56 και μετά- διακρίνονται άτομα να χαιρετούν ναζιστικά πίσω από τα κάγκελα, ενώ στο δεύτερο -στο 0:10 και μετά- ακούγονται να φωνάζουν: «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει».


Η Πόπη Σαραϊδάρη, μέλος του Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τα επεισόδια, έκανε λόγο για τρομακτικές εικόνες με δράστες που σχετίζονται με φασιστικές ομάδες.

«Πετούσαν πέτρες στους φοιτητές μέσα από το σχολείο. Δεν φτάνει η επέμβαση της αστυνομίας. Θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, και γενικότερα η Πολιτεία. Οι ιδέες και οι πρακτικές του φασισμού δεν είναι ανεκτές, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να υπάρξει μαζική αντίδραση από τον κόσμο για να σταματήσει αυτό αμέσως» σημείωσε.

Τα βίντεο από τα σημερινά επεισόδια

Ομάδα ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων. Μαθητές του ΕΠΑΛ έχουν τραυματιστεί ελαφρά στα σημερινά επεισόδια και δύο από αυτούς τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ. 


 


Παρέμβαση εισαγγελέα

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε:

«Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης».

Συλλήψεις και τραυματισμοί μαθητών

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου έγιναν τα πρωινά επεισόδια. Πρόκειται για τρεις ανήλικους, οι οποίοι φαίνεται να κινούνταν προς το σχολείο για να συνδράμουν τα άτομα που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. Πάνω τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα και για αυτόν τον λόγο συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων. 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Όχι καλέ δε χαιρετούσαν ναζιστικά.
    Είναι αρχαιοελληνικός χαιρετισμός.
    Έτσι καλημέριζε ο Μεγαλέκος τον Βουκεφάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)