Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Τσίπρας: Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά δεκαετιών πριν τελειώσει η θητεία σας;

Τσίπρας: Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά δεκαετιών πριν τελειώσει η θητεία σας;

Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για τα άρθρα 2 και 18 στη ελληνογαλλική συμφωνίας, θυμίζοντας παράλληλα τη στάση του ίδιου και του κόμματος της ΝΔ στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δεν συναινούμε σε μια συμφωνία με αρνητικές προβλέψεις. Η στάση μας είναι ευθύνης και βαθιά πατριωτική. Δεν συναινούμε στο λάθος», τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όσο τον άκουγα τον κ. Μητσοτάκη αναρωτιόμουν ποιος μιλάει για πολιτικές παρωπίδες; Αυτός που ψάρευε στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Αυτός που έλεγε ότι ανταλλάξαμε το Μακεδονικό με τις συντάξεις; Αυτός που αρνείται να φέρει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία; Μιλάτε εσείς για υπευθυνότητα που υπό τον φόβο του Μπογδάνου δεν φέρνετε τα μνημόνια; Δεν θα μιλούσα για σας για έλλειμα πατριωτισμού», είπε στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «Πράγματι, είπατε ότι θα κριθούμε από την ιστορία κι από τους πολίτες. Γι’ αυτό και σήμερα επιβάλλεται να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Ποια ήταν η παράταξη που χρεωκόπησε τη χώρα και ποιος την έβγαλε από τη χρεωκοπία;

Δεν παρουσιάσατε μια ελληνογαλλική συμφωνία που μας εμπλέκει σε περιπέτειες στο εξωτερικό. Απομακρύνεστε από τις πάγιες θέσεις που είχαμε στην εξωτερική πολιτική. Τι ζητάτε; Συναίνεση στις σπατάλες; Συναίνεση σε άρθρα που μας βάζουν σε κίνδυνο;».

Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Αυξάνεται ο προϋπολογισμό κατά 41% για την άμυνα και μειώνεται στην υγεία. Γιατί όταν το Orus Reis παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα λέγατε ότι το πήρε ο αέρας.

Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε την πιο εχθρική Τουρκία, αφήσατε το καλοκαίρι να περάσει. Υποβαθμίσατε το ζήτημα λέγοντας ότι ρήτρα αμυντικής συνδρομής υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό λέγατε. Τι άλλαξε; Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία γιατί οι φρεγάτες στα 3,3 δις. ήταν πολύ ακριβές και ότι πρέπει να δώσετε αναδρομικά. Ξαφνικά βρεθήκαμε με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας; Που να φανταστούμε ότι έχουμε ένα πρωθυπουργό που άλλα λέει, άλλα κάνει και μας λέει ψέματα;

Πέρασαν 3 μήνες με το Orus Reis να οργώνει τη θάλασσα και η χώρα μας ήτα ανήμπορη για τις ελάχιστες κυρώσεις. Σήμερα μας προτείνετε να στηρίξουμε τη συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόσασταν».

«Αν είχαμε αυτή τη συμφωνία το καλοκαίρι του 2020, το γαλλικό θα ήταν υποχρεωμένο να συνδράμει; Όχι. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει, η απάντηση είναι όχι. Όχι γιατί υπάρχει κάποιο λάθος, διότι διευκρινήσεις το γαλλικό ΥΠΕΞ. «Το Παρίσι εστιάζει μόνο την επικράτεια και δεν αφορά η συμφωνία την αποκλειστική οικονομική ζώνη», ανέφερε.

Το δόγμα σας είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Γι’ αυτό και όταν σας προτείναμε τότε την επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης δεν το δεχτήκατε. Αν το είχατε δεχτεί θα μπορούσε το γαλλικό να συνδράμει», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Σαχέλ, λέγοντας: «Το Σαχέλ είναι μια περιοχή που ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι πολύ μεγάλος. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη συμφωνία. Οι τζιχαντιστές δρουν σε όλο τον πλανήτη. Η Γαλλία έχει ανακοινώσει τη συρρίκνωση των δυνάμεων της. Μέσα σε μερικά χρόνια αρκετά φέρετρα επέστρεψαν από την Αφρική στη Γαλλία. Εσείς ως πρόθυμος ότι μεταξύ άλλων ότι το κενό θα το καλύψουν Έλληνες στρατιώτες. Στα πόσα φέρετρα με ελληνικές σημαίες θα βάλετε όριο να επιστρέψουν οι ελληνικές δυνάμεις. Οι Έλληνες στρατιώτες μάχονται για να υπερασπιστούν το ελληνικό έδαφος. Στο Σαχέλ ποιο έδαφος θα υπερασπιστούν;

Για να είμαι σαφής, η συμφωνία δεν είναι ισότιμων εταίρων. Η Γαλλία παίρνει χρήματα από μια χρεωμένη χώρα. Εμείς πρέπει να στείλουμε στρατιώτες στο Σαχέλ και η Γαλλία δεν μπορεί να μας υποστηρίξει εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Είναι μια ανισοβαρής συμφωνία.

«Θα μπορούσαμε στο Σαχέλ ν’ αναπτύξουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Εδώ είναι άλλο δόγμα, άλλη κατεύθυνση. Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας δεν σημαίνει ότι στέλνουμε πυραύλους στη Σαουδική Αραβία, απ’ όπου φεύγουν οι ΗΠΑ. Ποιον να προστατέψουν εκεί; Λέτε πόσο πιεσμένος είναι ο Ερντογάν. Μόνο ένας ουσιαστικός διάλογος θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση της έντασης. Στηρίζουμε αυτό τον διάλογο γιατί μόνο αυτός έχει μια προοπτική διεξόδου. Στο πλαίσιο της διπλωματίας που εφαρμόζετε γίνεται ένας διάλογος που δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν να αυξάνει και να μειώνει την ένταση όποτε θέλει.

Δείχνει και διαλλακτικός. Θα μπορούσε να μην δημιουργείται υστερία για εξοπλιστικά. Η Τουρκία έχει 4 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από εμάς με εγχώρια βιομηχανία. Η θέση μας είναι σαφής και κρυστάλλινη και διαρκής. Δεν συναινούμε σε αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών.

Δεν συναινούμε σε μια συμφωνία με αρνητικές προβλέψεις. Η στάση μας είναι ευθύνης και βαθιά πατριωτική. Δεν συναινούμε στο λάθος. Είμαστε αποφασισμένοι για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα διορθώσει το λάθος και θα φέρει τη χώρα στην πλευρά της Ειρήνης και της σταθερότητας».

Βασικά σημεία ομιλίας Τσίπρα

- Ποιος μιλάει για ανευθυνότητα και μικροκομματικές παρωπίδες στα εθνικά; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Αυτός που έλεγε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, δύο χρόνια τώρα παρά τη μεταστροφή του για τις Πρέσπες, αρνείται να φέρει προς κύρωση τρία μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ αυτών και αυτό που προβλέπει επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από ελληνικά μαχητικά; Μιλάτε εσείς για ανευθυνότητα που υπό το φόβο του Μπογδάνου και άλλων βουλευτών σας στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες δυνάμεις μας;

- Αναδείξατε ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, μακριά από το δόγμα του πυλώνα ασφάλειας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

- Θέλετε συναίνεση σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και απειλούν την δημοσιονομική πορεία της χώρας; Συναίνεση σε μια λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική; Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε.

- Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονομήσατε μία διαπραγμάτευση για φρεγάτες με τη Γαλλία και στρατηγική εταιρική σχέση. Η διαπραγμάτευσή μας είχε στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βάση εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων. Είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και όχι να γίνουν αποκλειστικά στη Γαλλία. Και λάμβανε υπόψη την οικονομική δυνατότητα της χώρας που εσείς χρεοκοπήσατε. Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε στο μυαλό μας και την ανάγκη για άμυνα αλλά και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες. Διαπραγματευόμασταν την αγορά φρεγατών με τα χρήματα από τα ANFAs και SMPs.

- Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι η περιουσία του οικογενειακού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του. Όταν θα βρεθούμε σε νέες περιπέτειες δεν θα είστε εδώ, θα είστε αλλού.

- Σε λιγότερο από 1 χρόνο από όταν αναλάβατε, ήρθατε να φουσκώσετε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

- Ουσιαστικά οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κάνετε τεράστιες αγορές.

- Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, που υπήρχαν . Έχουμε και φρεγάτες, και κορβέτες που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίσουν, είναι και τα 18 ραφάλ, είναι και τα 6 επιπλέον ραφάλ που ανακοινώσατε χωρίς να το ξέρουν τα επιτελεία, ο εσκυγχρονισμός επιπλέον f16 με αυξημένο κόστος, είναι η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Το έργο αυτό το σχεδιάζαμε, είχαμε επιλέξει να το προχωρήσουμε στο ένα τέταρτο της τιμής. Θα δώσετε αποδείξεις για τα 2 δισ. για την Καλαμάτα; Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου που χάνεται από το δημόσιο ταμείο.

- Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά δεκαετιών όσο θα είστε στα έδρανα διακυβέρνησης;

-Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι.

- Το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «το Παρίσι εστιάζει στην επικράτεια και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ».

- Το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη;. Επιβεβαιώνετε ως εθνικό δόγμα το δόγμα Γεραπετρίτη για τα 6 ναυτικά μίλια.

- Το Σαχέλ είναι μία περιοχή με μεγάλο κίνδυνο, είναι εμπόλεμη περιοχή. Έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των γάλλων έλληνες στρατιώτες.


1 σχόλιο:

(3)