Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Δίπλα μας η μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη

Μητσοτάκης: Από το όχι στις γραβάτες, στο όχι στις φρεγάτες

 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.

«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.

«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας», είπε ο πρωθυπουργός ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παρόμοιες συμφωνίες και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

«Η χώρα μας άλλωστε διαπραγματευόταν από το 1974 μια τέτοια συμφωνία και να που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πραγματικότητα πλαισιώνεται με την προσθήκη τριών υπερσύγχρονων φρεγατών, τα οποία αποτελούσαν διακαή πόθο του ναυτικού μας. Η Ελλάδα θα διαθέτει πλοία αντάξια των ικανοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια. Μαζί με τα 24 Ραφάλ, τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του έτους. Υπάρχει μια συμφωνία με τη ΗΑΕ επίσης για αμοιβαία αμυντική συνδρομή. Υπάρχει και η συμφωνία για μια 5ετία με τις ΗΠΑ. Άμυνα και διπλωματία είναι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας. Την υπογράφουν δυο μέρη της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Αποκτά νέο περιεχόμενο η προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Είναι καιρός η οικονομική μας ισχύ με την αμυντική μας ικανότητα. ''Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους λαούς μας από την ένωσή τους'' έλεγε ο Μονέ. Η πραγματική ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίου πραγματιστές. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, πιστεύω όλοι οι πολίτες έχουν καταλάβει τη σημασία της στρατηγικής μας συμφωνίας με τη Γαλλία. Θα έχουμε πλάι μας και τη μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη. Ο εθνικός μας στόλος αποκτά 3 φρεγάτες νέας γενιάς στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Ο σχεδιασμός δεν ξεπερνά τις δημοσιοοικονομικές μας δυνατότητες. Η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από την αρχική προσφορά μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής. Η Ελλάδα προηγήθηκε στη γραμμή παραγωγής των ναυπηγείων της Γαλλίας.
Όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των φρεγατών βυθίζεται στα απόνερα των δικών του αποφάσεων. Ανάλογα προγράμματα προωθούνται και για τον στρατό ξηράς.
Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε απειλείται« σημείωσε.

Η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς τα ανατολάς

«Η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς τα ανατολάς. Εκτός αν θέλετε να μεταφέρουμε την Ελλάδα εκεί που είναι η Δανία. Η πτυχή αυτή δεν είναι μόνο επιτυχία της κυβέρνησης, είναι επιτυχία της χώρας. Μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Είναι ιστορική η συμφωνία, ιστορική και η υποδοχή της. Οι πολίτες έχουν πει ένα «ναι», κάθε «όχι» που θα ακουστεί σήμερα είναι και «όχι» στη δική τους βούληση.

Καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει το λάθος να καταψηφίσει. Να μην οχυρωθεί πίσω από το αμήχανο «παρών». Το «παρών» σημαίνει «απών» από το αμυντικό μέτωπο. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά είπε «ναι», μετά «ίσως» και μετά «όχι». Ποιος αποφάσισε να παρουσιαστείτε ως εθνική εξαίρεση» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρινίζοντας ότι «o ρόλος της επικράτειας περιλαμβάνει τη θάλασσα και τον αέρα».

Απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την μη αναφορά σε ΑΟΖ αλλά και για το ενδεχόμενο εμπλοκής λληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ. «Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Θα έπρεπε να τα ξέρετε, δεν μπορείτε να τα ξεπερνάτε. Μηδενίζοντας πλεονεκτήματα που αποκτά η Ελλάδα. Ποτέ μια τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε στο πλευρό της χώρας επί του πεδίου. Και μάλιστα υπό ένα καθεστώς που ευνοεί τις ελληνικές θέσεις. Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες. Το άλλο που λέτε είναι να μην συνδράμουμε αν μας χρειαστεί η Γαλλία. Πως θα μιλάμε για αμοιβαία συνδρομή; Μιλάτε για δήθεν μάχες και εμπλοκές στην Αφρική. Ένοπλη εμπλοκή απαιτείται μόνο όταν απειληθεί η επικράτεια. Το λέει το άρθρο 2. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι στο Σαχέλ εμπλέκονται 8 ευρωπαϊκές χώρες; Καμία εξ αυτών δεν έχει υπογράψει συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα που να αμφισβητεί τη συμφωνία. Πρόκειται για ασπίδα της ακεραιότητάς μας. Είναι ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδη αναφορά. Η συζήτηση υπήρξε ευρεία και στο κοινοβούλιο και στη δημόσια σφαίρα. Τα κόμματα της εξουσίας πρέπει να συμφωνούν σε θέματα ασφάλειας. Χαιρετίζω τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτά τα θέματα μιλάει μόνο η πατρίδα και κανένα κόμμα. Στο όνομα αυτή της παράδοσης θα καλέσω τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ν’ ανακαλέσουν τη στάση τους στη συμφωνία. Ειδικά τώρα που η Τουρκία απειλεί ανοιχτά τη κυριαρχεία των νησιών του Αιγαίου. Πρέπει το κοινοβούλιο να εκπέμψει μήνυμα ενότητας. Ο καθένας ν’ αντιμετωπίσει ως τη δική του υπογραφή στη συμφωνία που θωρακίζει την Ελλάδα. Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στα μνήμη όλων των Ελλήνων και θ’ αποτελούν ένα κατάλογο ιστορικού χρέους. Η ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι και ετυμηγορία της ιστορίας» κατέληξε.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)