Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών - Κεραμέως: Ζητά άμεση εκτέλεση της απόφασης για παράνομες απεργίες

Νίκη Κεραμέως

Συνεχίζεται η κόντρα Κεραμέως - συνδικαλιστών. Στη Δικαιοσύνη κατέφυγε εκ νέου η υπουργός Παιδείας, για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Ζητεί να γίνει άμεσα εκτελεστέα η απόφαση για παράνομες απεργίες

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο είχε κρίνει μεν παράνομη την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση αλλά όχι και άμεσα εκτελεστέα.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, οι συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ προσέφυγαν στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης η οποία ορίστηκε να εκδικαστεί στις 25 Ιανουαρίου 2022. Μετά από αυτό όμως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να «στριμώξει» για τα καλά τους συνδικαλιστές και σήμερα (07/10) προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη, ζητώντας η πρωτοβάθμια απόφαση να καταστεί και άμεσα εκτελεστέα και το δικαστήριο να επιβάλλει ποινές (10.000 ευρώ) σε όσους εκπαιδευτικούς δεν την εφαρμόσουν.

Η έφεση ορίστηκε να εκδικαστεί στη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι ,όπου θα εκδικαστεί και η έφεση των εκπαιδευτικών! Για τη ίδια μέρα έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και τα σωματεία των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ). Η υπουργός Παιδείας έχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα κατά των συνδικαλιστών λέγοντας ότι δεκαετίες τώρα ( 40 χρόνια) δεν θέλουν την αξιολόγηση και ότι τα σωματεία δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Δήλωσε επίσης για πολλοστή φορά πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση μετά τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών. Σχολιάζοντας τη διαδικασία, είπε ότι θα υπάρξουν δύο στάδια. Στο πρώτο θα αξιολογηθεί η λειτουργία του σχολείου και η εκπαιδευτική δραστηριότητα. Στο δεύτερο στάδιο θα γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Το ιστορικό της κόντρας υπουργείου- συνδικαλιστών και η αγωγή της υπουργού

Η υπουργός κατηγορεί τα συνδικαλιστικά σωματεία ότι ανοίγουν το δρόμο ώστε μελλοντικά να καθορίζουν τα πάντα στην εκπαίδευση ακόμη και εάν θα πρέπει να διδάσκεται η όχι η θεωρία του…Δαρβίνου στα σχολεία! . Αυτή η φράση αναφέρεται στην αγωγή που είχε καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες η κ. Κεραμέως κατά των συνδικαλιστικών με αφορμή την απεργία - αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που είχαν εξαγγείλει η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και η οποία κηρύχτηκε παράνομη από το δικαστήριο. Χαρακτηριστικό είναι απόσπασμα της αγωγής που κατέθεσε η υπουργός εναντίον των συνδικαλιστών και στο οποίο τονίζονται τα εξής: Συγχρόνως ανοίγουν το δρόμο (σ.σ οι Ομοσπονδίες) , ώστε μελλοντικώς οι ίδιες να καθορίζουν τα πάντα στην εκπαίδευση καθώς αύριο μπορεί να επιλέξουν να απεργήσουν και από τη διδασκαλία της Δαρβινικής θεωρίας εξέλιξης των ειδών, μεθαύριο από την επιτήρηση των μαθητών , σε μερικούς μήνες από την παράδοση βαθμολογίας και την επόμενη χρονιά από τη διδασκαλία εγκεκριμένων βιβλίων . Αντίστοιχα ένας εργάτης εργοταξίου μπορεί να απεργήσει από το καθήκον του να φέρει κράνος ένας υγειονομικός από την υποχρέωση πλυσίματος των χεριών και ένας πυροσβέστης ειδικώς και μόνον από τη χρήσης νερού. H φράση αυτή περιέχεται στην αγωγή (σελίδα 17) που κατέθεσε στις 30-9-2021, η υπουργός κατά των συνδικαλιστικών σωματείων προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη η αποχή - απεργία των εκπαιδευτικών από τις διαδικασίες αξιολόγησης των σχολείων κάτι το οποίο τελικά πέτυχε καθώς το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημά της. Στην ίδια αγωγή η υπουργός κατηγορεί τους συνδικαλιστές ότι «έχουν επιλέξει να απεργούν αποκλειστικώς από τη διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικούς έργου, έτσι ώστε να παράσχουν «κάλυψη» σε όσους δεν επιθυμούν την αξιολόγηση αυτή, δηλαδή να προσδώσουν μια επίφαση νομιμότητας στην ακραία παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος προκειμένου να αποφύγουν την πειθαρχική τους τιμωρία και τη σοβαρή περικοπή των αποδοχών τους».

Τι δηλώνουν τα σωματεία

Μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, τόσο οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) όσο και οι ΔΟΕ-ΟΛΜΕ κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης, ενώ διοργάνωσαν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, την Παρασκευή 1-10-2021 υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στο συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων σε όλη την Ελλάδα που δηλώνουν μαζικά απεργία – αποχή από την λεγόμενη αξιολόγηση καταφεύγει για μια ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο».

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)