Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Η κυβέρνηση σφύριξε το τέλος του δημόσιου ΕΣΥ

Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Η κυβέρνηση σφύριξε το τέλος του δημόσιου ΕΣΥ

 
 
«Μόλις η πανδημία ξαναέδειξε τα δόντια της και το σύστημα Υγείας άρχισε να δέχεται πίεση, η κυβέρνηση έριξε λευκή πετσέτα» σημειώνει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει μέσω ανακοίνωσης το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών. Όπως αναφέρει η κυβέρνηση έριξε λευκή πετσέτα στους εμβολιασμούς και στη διαχείριση της πανδημίας ενώ όπως σημειώνεται το ΕΣΥ αφέθηκε ανοχύρωτο για χάρτη των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τελικά ο Μωυσής δε μας οδήγησε στη γη Επαγγελίας της Χαναάν, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και κατά τας Γραφάς.

Μόλις η πανδημία ξαναέδειξε τα δόντια της και το σύστημα Υγείας άρχισε να δέχεται πίεση, η κυβέρνηση έριξε λευκή πετσέτα. Σήκωσε ψηλά τα χέρια, και όχι μόνο στο θέμα των εμβολιασμών. Το πρόγραμμα βάλτωσε παταγωδώς και ο ένας στόχος γίνεται άπιαστος μετά τον άλλον. Αυτό το τελευταίο μίλι, κατά τον πρωθυπουργό, δε λέει να τελειώσει! Τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι καθηλωμένα εδώ και καιρό. Και οι ευθύνες δεν είναι ατομικές, αφορούν τη διαχείριση του εμβολιαστικού εγχειρήματος από πλευράς κυβέρνησης.

Για την κυβέρνηση όμως, σφύριξε κι έληξε! Η πανδημία τελείωσε, ή μας τελείωσε. Τελείωσε η κατ’ επίφαση επιστημονική προσέγγιση της κατάστασης και ανοιχτά η διαχείριση είναι πολιτική και μάλιστα με μια καθαρά αγοραία αντίληψη. Παρά τις αντιφάσεις, τις αστοχίες και την εργαλειοποίηση της επιτροπής επιστημόνων από την κυβέρνηση, πλέον κατέπεσε και το τελευταίο φύλο συκής. Η κυβέρνηση αποφασίζει μόνη της!

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η χώρα προσπέρασε την Σουηδία σε απόλυτο αριθμό νεκρών από την πανδημία και ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τις θριαμβολογίες των κυβερνητικών στελεχών που κατά την πρώτη περίοδο λοιδορούσαν τη Σουηδία και εξυμνούσαν την κυβερνητική διαχείριση, μιλώντας αυτογελοιοποιούμενοι μέχρι και για πρωθυπουργό Μωυσή. Την ίδια στιγμή σταθερά η χώρα βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην πρώτη πεντάδα ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς σχετικού αριθμού θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Και πώς απαντάει η κυβέρνηση σε όλη αυτή την κατάσταση; Έρχεται να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Κατανοεί την αναγκαιότητα ύπαρξης κρατικών δημόσιων δομών υγείας; Προσλαμβάνει μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς-νοσηλευτές-παραϊατρικό; Ικανοποιεί δίκαια και ώριμα οικονομικά αιτήματα των υγειονομικών (εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων για ιατρικό μισθολόγιο, αναγνώριση βαρέως και ανθυγιεινού υγειονομικού επαγγέλματος, μισθολογικές αυξήσεις, κοκ); Μετατρέπει τα προσχηματικά κυβερνητικά χειροκροτήματα της πρώτης περιόδου σε έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου των κρατικών νοσοκομείων και του προσωπικού τους; Αυξάνει την κρατική χρηματοδότηση προς το ΕΣΥ ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού;

Όχι βέβαια!

Η κυβέρνηση σφύριξε το τέλος του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας -κι έληξε για αυτήν. Βέβαια, το ματς ήταν στημένο κι από πριν ξεπουλημένο!

Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης από την αρχή ήταν ξεκάθαρος. Η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του ΕΣΥ.

Το είπε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη αρθρογραφία του, όπου εξήρε την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πανδημία και τόνισε ότι για αυτόν το δημόσιο δεν πρέπει να είναι και κρατικό. Εξήρε τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο ο ίδιος προστάτευσε απόλυτα από τον κορωνοϊό και τον χρηματοδότησε απλόχερα με διπλασιασμό του ημερήσιου κόστους νοσηλείας των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Συμπεριέλαβε τον ιδιωτικό τομέα υγείας στο δημόσιο σύστημα, αυτός που αναγκάστηκε να επιτάξει μερικούς ιδιώτες γιατρούς από το σύνολο αυτών που του γύρισαν την πλάτη για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ και να μην κάνει μόνιμες προσλήψεις.

Το είπε ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος αποκάλυψε ευθαρσώς τον κύριο στόχο της κυβέρνησης, τις ΣΔΙΤ. Το είπε ομολογώντας ότι για όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα δεν γνωρίζει και ΘΑ ενημερωθεί. Λες, και ξεχάστηκε ότι ήταν βασικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ.

Βασική στόχευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας (πρώτιστα στον πρωτοβάθμιο τομέα) και η συντήρηση ενός ΕΣΥ κρατικών νοσοκομείων ελάχιστων στοχεύσεων και προοπτικών, που θα λειτουργούν ως τροφοδότης των ιδιωτικών νοσοκομείων, στους τομείς που υπάρχουν περιθώρια κέρδους για αυτούς.

Ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, η αύξηση του ποσοστού για την υγεία και το ΕΣΥ πρέπει να είναι κεντρικός στόχος. Ενόψει της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων η επένδυση σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για ένα ποιοτικό ΕΣΥ είναι όρος επιβίωσης της κοινωνίας.

Για εμάς,

  • ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος,
  • η σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης,
  • η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών ΕΣΥ (καθώς και πανεπιστημιακών και στρατιωτικών),
  • η αναπροσαρμογή με γενναίες αυξήσεις του ιατρικού μισθολογίου,
  • η ενίσχυση του ΕΣΥ με προγραμματισμό χιλιάδων προσλήψεων ιατρών,
  • η ποιοτική και επιστημονική αναβάθμιση του ΕΣΥ,

είναι διεκδικήσεις αδιαπραγμάτευτες! Και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και στην καθημερινή πρακτική μας.

Η επένδυση στο ΕΣΥ είναι επένδυση στον Άνθρωπο και το μέλλον!

Για όλα αυτά παλεύουμε!»

1 σχόλιο:

(3)